用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 屯門幼兒園介紹
樓主: PWY0326
go

屯門幼兒園介紹 [複製鏈接]

Re: 屯門幼兒園介紹

sophyma,

Hi, 我是知行媽咪, 原來妳都是這裏常客!      

關於屯門保良局幼稚園, 在這裏是很少討論, 我所知易桂芳和田家炳都是屯門區受歡迎的幼稚園, 因學費平, 重學術, k3有默書功課, 我覺得大仔會比較適應些.

師資方面, 以田家炳最好, 雖然面績細, 但室內裝飾得很好, 很整潔, 給人一種舒服的感覺!舊年我參觀過蔡冠深, 室內playground很細, 沒有colourful 的裝飾, 又不准參觀課室, 所以感覺
Carmen is Mama and Beta is Papa

CarmenBeta ,

多謝妳的資料, 其實我亦未參觀過那幾所幼稚園, 只是上過學校的網站看過, 打電話問就話會有開放日, 10月再致電confirm日期.  

田家炳在兆康, 未必會報, 同St Peter一樣, 始終要搭車返學. 但其實我自己都幾鍾意St Peter這間學校,  但考慮到
我家小學校網都是以保記小學居首, 所以諗住如果讀保記幼稚園, 將來就算派位差的話, 叩門入番保記的小學機會都大D.
啓思都好, 但有BK媽咪話升上小學時, 小朋友跟得好辛苦, 所以選幼稚園真的好煩.

我囡囡識講:唔要呀,係度呀,黑"蚊蚊",Apple, Bear Bear, Kitty, 阿Pooh等2-3個音的字, 仲未識講句子.
係呢! 請問妳住那裡?   去拔臣遠嗎?
到時拔臣家長會見

我住在叠茵庭, 71校網, 小學問題我現時唔會考慮,政府時常改政策, 小朋友讀得開心就得了.
Carmen is Mama and Beta is Papa

sophyma

其實拔臣下午班都一樣, 最初老師提議我囝囝番下午班, 因佢太細個,可能跟唔上,下午班比較少學生, 老師可以多些照顧, 最初我報了下午班, 但後來工人話那段時間囝囝要午睡, 所以才改了上午班

CarmenBeta

我都係71校網, 同你有一樣的想法, 小朋友讀得開心就得, 我囝囝唔係那些可以坐定定學習的小朋友, 教佢講野就唔彩你, 自己看barney就咕嚕咕嚕講野, 我同佢看書就走左去, 自己鍾意先自己去揭書看, 無佢符, 逼唔到佢, 所以活動教學比較適合佢

sophyma

講開playgroup, 我上星期六已經參加了babysky的playgroup (愛琴海岸), 貪佢人少(9-10個b), 同埋想八卦下愛琴海岸的會所, 最初囝囝又係好怕羞, 觀察一大輪之後先開始玩
八月無playgroup上真有點失落, 連協康會的playgroup都放暑假, 唔知屯門邊度八月仲有playgroup 呢?

Candybarhk & Carmenbeta,
我interview拔臣playgroup時, 學校話下午班只餘5個位, 我諗可能遲D都Full, 人數未必少過上午班. 不過我唔記得問一班有多少學生, 請問妳知道嗎?

小學方面, 本來冇咁快諗, 可能見到囡囡的表姐今年小一派位, 本來派到保良局莊啓程下午校, 因要延遲合併, 後來我妹妹叩門考保良局志豪, 面試其中一個問題是K2那年讀保良局的幼稚園, 還拿取獎項, 為什麼K3要轉校? (N1,K1,K3讀St.Peter) 我妹妹說可能曾讀保良局幼稚園的關係所以有加分.

其實我自己都幾鍾意St. Peter, 好像沒那麽死板, 活動空間又夠大, 但最衰要搭成7個輕鐵站, 落車仲要過馬路才到.
昨日有同屋苑的媽咪跟我說, 保蔡只是普普通通, 貪近才給2個兒子就讀, 聽完都唔知點選擇...

我估Babysky8月會有playgroup, 雖然我未返過, 但如果有我都會報名, 嚟緊23/7 & 29/7會試返. :  

sophyma,

我建議妳在選校時唔好考慮遠近的因素,小朋友可以坐校車, 很快就習慣, 況且小學時都可能要坐校車. 細仔在選校時比較蝕底, 妳可以報多幾間心儀的學校, 現時出生率低, 總有一間收妳囡囡, 妳有沒有開始訓練妳囡囡? 例如每日見到樓下管理員要叫早晨午安,走時叫再見, 老師特別喜歡有禮貌的小朋友, 這在面試時都會加分的. 希望這些都能幫妳!
:

candybarhk,

我囝囝都是坐唔定, 妳見他上playgroup時都是走來走去,又不肯做美勞, 這令我很擔心, 第日上幼稚園時怎能適應學校的生活, 朗研社教我一些遊戲, 可以提升他的專注能力, 例如將一個個細小的cents入錢箱, 將細小的積木叠高, 一些不同種類的豆豆分類, 和蓋印, 研圖, 分形狀顏色玩具等等,他都玩得很開心, 你都可以試吓和囝囝玩, 玩完要拍手贊他叻叻, 但記著一定要他坐在 highchair玩, 不然他很快會走開唔彩你!

拔臣playgroup一班十五人, 有兩個老師, 如果是星期一或星期五, 就多一個英文/國語老師, 總共三個

我去St.Peter仲遠過你好多, 坐614p+615p, 十幾個輕鐵站先到, 拔臣行路去就得

CarmenBeta,
做美勞令我諗起在啟思時囝囝終於肯用手指仔塗漿糊(很多堂之後), 有次同佢去食早餐, 佢偷偷取了daddy 塗完的果jam盒來玩/塗, 好搞鬼!

我囝囝只肯在食飯時坐high chair, 仲要開住dvd佢先肯坐定定食飯, 食完即刻要落地, 否則極力掙扎反台, 積木, 分形狀顏色玩具都有俾佢玩, 但佢要玩自己的玩法, 唔聽唔理我教佢點玩, 例如分形狀入積木, 佢入唔到正確形狀的積木就自己打開個蓋放入去, 用槌仔打小柱入洞, 唔識用槌仔就用手指去推小柱入洞, 好搞野,

我想問你囝囝仲有無經常放玩具入口食? 我囝囝仲係, 介唔到, 佢已經咬碎/撕毀了很多本書

candybarhk,

你囝囝終於肯做美勞, 真是太好了! 我囝囝很怕用手指塗漿糊, 每次他都反抗唔做, 可能他不喜歡那種感覺吧!

囝囝食完飯都要即刻落地, 我相信很多男仔都是這樣. 他玩玩具時都喜歡拋擲,完全唔識玩玩具, 要我教他才識. 妳囝囝現時還細, 每天花十分鐘和他玩, 這對他成長有很大幫助.

囝囝有時都會將玩具放入口, 但很小咬書.

Candybarhk & CarmenBeta,
我的囡囡亦係食飯時要開住DVD才肯坐high chair, 食時掛住望電視, 所以食得好慢, 不過看得多DVD真的有幫助, 囡囡現時英文字母認到大約20個, 數目字識認one to ten.

分形狀顏色的玩具全部識玩, 佢最鍾意玩砌積木, 砌puzzle及煮飯仔. 但講嘢就真係唔得, 教了好耐, 早晨及自己的名字仲未識講, 可能白天沒有人跟囡囡說話, 工人湊都係差D. :cry:

sophyma,

妳囡囡好叻啊! 平時看的dvd是什麽? english time or disney ? 我囝囝看barney. 他非常喜歡看,邊看邊笑!

有些人話小朋友應該早些學外語, 但有些持相反意見, 認為會影響學母語. 我囝囝半歲時已看english dvd, 因家中有很多dvd sample, 當我做家務時就給他看, 這會不會導致他2歲還未識說話的主要原因? 所以我即刻收起所有english dvd, 開barney轉粵語channel, 還買了啟思的幼兒歌集. 希望他能學好母語先, 然後再學其他語言.

CarmenBeta:
English time & Disney 都有俾囡囡看, English Time就看Level 1 & Level 2, Disney 就看 Play Along 及 Sing Along系列.
不過而家變了識One Two Three Four, 但就唔識用廣東話數1234. 識講Apple唔識講蘋果!
我現在反而想買學廣東話的DVD/VCD俾囡囡看, 聽朋友說有套小小愛因斯坦, 小小莫札特等的廣東話教材, 但我未得閒出去找.

CarmenBeta,
你囝囝依家講野有無進步呀? 我囝囝最鍾意睇barney, 睇到入晒神, 食飯餵佢食什麼都食, 不過到依家都唔肯自己食飯, 要人餵, 仲好似bebe
看DVD真的有幫助, 今期佢最鍾意講hurray! 之前就成日講Barney, 佢要睇電視時就比個remote control我, 跟住話Barney.每當佢聽到那首歌 "I touch my knee. I touch my toe. " 佢就會彎低腰用手掂腳, 跟住舞, 好enjoy.  我自己都鍾意睇barney,Disney睇到悶晒, Baby Einstein 好係,仲有無DVD 好介紹?

candybarhk,
我仲有俾囡囡睇英文兒歌DVD 1 set 4 隻, Twins 英文兒歌VCD, 仲有一隻囡囡勁鍾意睇, 係華納Baby Looney Tunes 的Backyard Adventures(蟲蟲花花探險之旅), 此VCD介紹大自然, e.g Butterfly, Ladybug, Sunflower... 有時間都想再揾多些VCD/DVD的教材.

Barney, 芝蔴街, 天線得得B等電視有得睇, 試過開俾囡囡睇, 佢沒什興趣, 所以沒有買這些DVD.

CarmenBeta,
啓思歌集是否上playgroup常聽的那些歌? e.g.一步一步. 請問有多少隻CD? 有沒有歌書附送及幾多錢?

sophyma,

我在啟思買的CD叫幼小的歌, 有20首歌, 適合2至3歲小朋友, 其中一首是playgroup常聽的寶寶愛踏步, 有9折, 折實$52.2, 附有歌書, 幾好聽架!

CarmenBeta:
我唔知學校可以買CD, 如果知我一定買, 而家學校已經放暑假, 不可以買了.
想知歌書內有沒有琴譜呢?

sophyma,

歌書內是有琴譜的. 這CD是由晶晶教育出版社出版, 還有其他益智圖書, 妳可以經網上或門市部購買!

http://www.crystal-edu.com/index.html
‹ 上一主題|下一主題