用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 聖公會荊冕堂士德幼稚園
樓主: chrisfungsy
go

聖公會荊冕堂士德幼稚園 [複製鏈接]

Re: 聖公會荊冕堂士德幼稚園

婥蔚媽咪,我又舉手問問題∼∼做資料搜集&讀書報告,其實係咪即係要家長做呢?k1小朋友識做嘛?

婥蔚媽咪

多謝你的資料, 請問全日班是不是同半日班小朋友一起上課,還是獨立一班上課呢?

fannyfym, 請問$1500 有多少堂?

婥蔚媽咪

你0左邊榭呀?

chrisfungsy

我唔記得0左! 只記得個course 會係四月開始!

婥蔚媽咪, where are U?

fannyfym 寫道:
婥蔚媽咪

你覺得囡囡進度如何?大家都担心上小一時好辛苦!
有0麥心水小學? & 學校有無家教會?
唔好意思我成個問題媽媽!!

fannyfym,
其實我唔知佢學校程度算咩~~不如等我講下佢學既野啦~~
頭兩個月就d hw都係d線條練習,跟住就有資料搜集,而讀書報告就係近lee個月先有既~~ha~~  
其實我自己都好worry佢上小一會辛苦,so我自己每個week都會同佢溫下個個week教左既野~~and仲有d revision lor~~又買左d練習俾佢做~~佢又好肯做bor~~有時仲話唔累要continue做tim~~希望到佢上小學都係咁就好lu!!
我心水小學of course係仁紀啦~~佢係lee一區最好既小學~~其次係仁立, 主恩~~但其實lee區d小學好參差不齊ga~~有d學校差到你揀唔落手~~但中學就有6間英中wor~~
um~~冇家教會~~but好多座談會&講座~~
我唔會介意ga~~有邊個唔緊張自己小朋友ga~~

llcathy2004 寫道:
婥蔚媽咪,我又舉手問問題∼∼做資料搜集&讀書報告,其實係咪即係要家長做呢?k1小朋友識做嘛?

hi~~
講我

chrisfungsy 寫道:
婥蔚媽咪

多謝你的資料, 請問全日班是不是同半日班小朋友一起上課,還是獨立一班上課呢?

fannyfym, 請問$1500 有多少堂?

chrisfungsy,
係~~但半日放左學之後就會集中全日班sleep,play,做埋hw,paint,have lunch,tea咁啦~~

婥蔚媽咪

thanks!

Thanks 婥蔚媽咪

如有新消息請再報料.

婥蔚媽咪

通常一班有多少人?
請問知唔知去年派位情況?

我囝囝現讀k2, 但我發現他對常識 生活環境認識非常好, 學校地方又舒服, 啟發小朋友創意亦好, 老師都細心, 活動有心思, 小學網亦很好, 是一間好學校, 但因教學方式是沒有書本, 每星期只是看手冊才知一星期學了什麼, 如沒幫他溫書的話, 根本對需學的字並不熟識, 對於英文更加差, k1時只是畫線, 我很接受此方式, 但到k2再是如此, 我怕到小學與其他學校小朋友就會有差別,小朋友又會追得很辛苦 , 雖然我很喜歡這間學校, 但為囝囝將來, 我會考慮轉一間有書本的學校, 這是我的意見, 請各位考慮一下

咁你有無同學校反映呢個問題?
& 你打算轉邊間幼稚園?

我住葵涌. 都想幫仔仔報士德. 但是又聽聞如果讀九龍塘幼稚園將來考番九龍塘小學 or 直資小學, 比較容易入.

這些小學是否對讀邊間or邊區幼稚園真的有偏好嗎?

真煩!! ?

有無現讀k3 / 已畢業的家長報料呀?

fannyfym:
一班約有25人啦~~5-6人一張table,有4張~~一張table亦叫一組~~到下學期會調一次位~~
派位呀~~唔知bor~~不過可以問下既~~我都想知~~

11223,
咁小朋友而家學緊d咩呀~~你話對英文更差~~但學校有教phonics bor~~
其實我都會擔心到小學唔知會點呀~~

我囡囡讀緊k1 全日班聖公會荊冕堂士德幼稚園, 這間幼稚園幾好, 有兩位英文外籍老師, 學校裹個個都她好好, 好有愛心及禮貌, 唯一學費及雜費貴, 大多數功課要同家長一起做. 所以我覺得唔錯.

tammy

tammyklc

阿女今年9月開學,好期待!!
你覺得囡囡學習進度如何?
個時聽主任講,半年一次雜費,0麥重有其他費用?
講真學費真貴, 不過希望師資搭夠!

Hi fannyfym,

我囝囝又係今年 K1, 希望大家多d交流下, 讓小朋友快樂地成長.
其實之前報左邊耀良(N1), 不過要排隊, 結果都係無位入,要等 N2, 唯有又報下其他 K1 啦, 點知荊冕堂又收佢, 照入啦.後來邊耀良也來電話可以收, 不過都交了留位費, 就不考慮返邊耀良, 但都覺得可惜嫁.

fannyfym 寫道:
tammyklc

阿女今年9月開學,好期待!!
你覺得囡囡學習進度如何?
個時聽主任講,半年一次雜費,0麥重有其他費用?
講真學費真貴, 不過希望師資搭夠!
‹ 上一主題|下一主題