用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 沙田培僑書院
樓主: 匿名
go

沙田培僑書院 [複製鏈接]

Re: 沙田培僑書院

羅校長是在名牌學校皇仁畢業. 後於澳洲大學及畢業及取得博士學位, 可以說是一位深受外國教育教育下的一名學者.是一位有智慧有深度的學者

之後曾於教統局工作,  專責於教育改革.

一位深受於國際視野教育下成長的人, 我相信會懂明辦是非黑白, 可以"左"得去邊?????????!!!!!!!

說到左, 一些教會學校, 明明家裡是拜佛的, 因為小朋友派去沒有選擇的教會學校, 慢慢的受到宗教的薰陶, 小朋友信了教會, 這樣又會不會在不同層面上的 "左" 呢??????

我再想說, 羅校長是一位熱愛教育的教育工作者, 喜愛小朋友, 如果你們看見一有他的出現, 他永遠是最受小朋友歡迎的人.

每次我一有機會到學校, 只要羅校長一出現, 就會有好多小朋友像蜜蜂採蜜地抱著他的腳說: 唔比你走, 和我們一起玩!!

一位咁受小朋友歡迎又愛小朋友的校長, 所領導出的學校會怎樣????

我從不担心或操心我的寶貝成績怎樣, 我只會著緊小朋友愛不愛上學.

在我而言, 我看到的pkc 學生, 小學生個個都很快樂, 中學生個個都充滿自信.

再說, 學校有不同國籍的老師及同學, 在我眼中是一所很國際化的學校.

uncleedward,

Pls check pm. Thanks.

尼到好似離咗題    培僑d資料好似睇唔到咁喎     (my god 我都好想了解間中學   )

其實唔鐘意呢間學校既,
咪當睇呢個topic唔到囉,
洗物咁勞氣喎.

而我都唔知幾想自己個b入到,
不過聽BK mummy講,
小一面試已經要聽英文古仔.
好鬼深...

留言已有44篇。校外人點睇、校內人點回應,要講的都講哂啦。為子女前途著想都係諗長遠o的好。
願各人子女快高長大,學業有成。

hellohelloalice 寫道:
其實唔鐘意呢間學校既,
咪當睇呢個topic唔到囉,
洗物咁勞氣喎.

而我都唔知幾想自己個b入到,
不過聽BK mummy講,
小一面試已經要聽英文古仔.
好鬼深...

老實講我自己都唔喜歡北方政府( 醫療、貪污、治安、民生冇樣ok), 但而家係為仔女學業,  我個人覺得最重要係學生既操行好定壞, 校風好唔好。偏左偏右我真係懶理, 即使真係有思想教育又如何?? (况且都冇), 而且現今社會既學生會咁容易比你思想教育? 廿一世紀將至,  我都唔明白重要分左右, 而家係求學唔係講政治。
'沙田培僑書院"我暫時唔覺有d咩大問題, 我唔知呢間學校日後會唔會辦得愈黎愈好定係愈黎愈差, 時間可以証實到一切嘛!

羅校長是在英皇畢業,唔係皇仁,咁睇似乎又唔似係"搭棚師傅",除非高章到扮錯?

Pulmma 寫道:
羅校長是在名牌學校皇仁畢業. 後於澳洲大學及畢業及取得博士學位, 可以說是一位深受外國教育教育下的一名學者.是一位有智慧有深度的學者

之後曾於教統局工作,  專責於教育改革.

一位深受於國際視野教育下成長的人, 我相信會懂明辦是非黑白, 可以"左"得去邊?????????!!!!!!!

說到左, 一些教會學校, 明明家裡是拜佛的, 因為小朋友派去沒有選擇的教會學校, 慢慢的受到宗教的薰陶, 小朋友信了教會, 這樣又會不會在不同層面上的 "左" 呢??????

BKCO,
請進入此‘沙田培僑書院’討論區。

培僑書院的校舍,師資及資源都十分吸引,唯是辦學團體、校董的政治背景令我有所保留!宗教辦學團體都是希望透過教育令學生了解其宗教並接受其教義,因兒童及青少年是白紙一般,其價值觀和對人生體會並未健立,學校的影响佔一定位置。
愛國和民族意識學習是必需,但國內的愛國教育是黨大於一切,是『愛黨教育』,觀文革時小紅衛兵和子女批鬥父母、師長的行為,實在令我三思又三思!雖說年代不同,香港人的思想、理念和行為都和當年中國大不相同,而據各家長了解培僑書院並未有任何特殊愛國教育,但意識、價值觀等並不一定要硬銷,學校教育始終影响深遠!
近來才留意原來香港各區大多有香島、福健等中學,新、舊校、直資也有,若不是想將理念薪火相傳,為何辦那麼多學校?培僑書院吸納的學生多為中產家庭 (要交學費、EMI、 IB),這正是過往這些學校比較缺乏的學生階層。在聯校活動中知悉國內的教育官員時常來香港的香島、福健中、小學作考察及交流,培僑書院是旗艦學校怎會遺留!

ecore 寫道:
培僑書院的校舍,師資及資源都十分吸引,唯是辦學團體、校董的政治背景令我有所保留!宗教辦學團體都是希望透過教育令學生了解其宗教並接受其教義,因兒童及青少年是白紙一般,其價值觀和對人生體會並未健立,學校的影响佔一定位置。
愛國和民族意識學習是必需,但國內的愛國教育是黨大於一切,是『愛黨教育』,觀文革時小紅衛兵和子女批鬥父母、師長的行為,實在令我三思又三思!雖說年代不同,香港人的思想、理念和行為都和當年中國大不相同,而據各家長了解培僑書院並未有任何特殊愛國教育,但意識、價值觀等並不一定要硬銷,學校教育始終影响深遠!

---->中庸之道

近來才留意原來香港各區大多有香島、福健等中學,新、舊校、直資也有,若不是想將理念薪火相傳,為何辦那麼多學校?培僑書院吸納的學生多為中產家庭 (要交學費、EMI、 IB),這正是過往這些學校比較缺乏的學生階層。在聯校活動中知悉國內的教育官員時常來香港的香島、福健中、小學作考察及交流,培僑書院是旗艦學校怎會遺留!

這些正正亦是我最憂慮的問題

[quote]
ecore 寫道:
---->中庸之道

培橋的學生不會獨立思考的嗎?不要當他們是傻子。

THX
‹ 上一主題|下一主題