用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖類斯 vs. 蘇浙(全日)
樓主: Simson
go

聖類斯 vs. 蘇浙(全日) [複製鏈接]

Re: 聖類斯 vs. 蘇浙(全日)

Hi toto:
李老師係面圓圓短頭髮 (死啦, 個個都好似...) - Pls. check PM.
佢會比學生去跳, 去跑, 去用 "sissors"等...不久, 我個仔已經識點用把sissors而唔駛仲怕會整傷佢, 佢有好多課外野安排比小朋友, 例如: 好好笑, 佢會用下午時間帶埋檯布同食物, 知唔知去邊呀? 去後花園~野餐呀! 我個仔同我講野餐我以為聽錯(我d國語有限咋), 點知, 佢班友仔原來真係三日唔埋兩日走去後花園野餐, 仲玩"撲蝶"同見識各種昆蟲;
一唔係就走去另一個playground(在側門夕出入口)玩咩? 係玩swing, jungle-gym etc., 但係, 仲玩埋水戰...你話, 咁為小朋友著想同開心既老師係咪幾難得?所以當日畢業時, 連我都  
我係住北角架, 我係因為蘇小先由九龍特登搬返黎架, 九龍只係住左兩年, 之前細個都係北角大, 所以... 一早就昅住蘇小lor. sorry 好長氣啊!

Hi  lamsuetwai :
首先你要考慮車程是否適合個仔, 校車好似無九龍線, 如果自己有車當然perfect. 有d朋友住到老遠, 佢地都寧願叫司機同工人駕車出黎, 由深水灣/淺水灣/九龍塘等出發, 車程都唔少野, 要睇吓小朋友一來一回得唔得. 小朋友多數0係車早睡.
只可以話, 學生可以快樂在校成長就"緊"極都有限. 我經常感受到佢地真正開心既生活. 當然, 小學老師大部份會比幼稚園的"嚴肅", 呢樣差不多間間都係嫁la, 但佢地係嚴得有分寸既.本地班係以傳統教學為主, 但一定唔會太"死".
Interview應該無問題, 但如果得左唔駛懷疑, 可能只係佢地今年剛擴建完成有多左空間有多d人可以收.
其實佢地唔會"西"好多人, 佢地對自己既教育資源有信心麻, 係人都可以培育到...(係咪"卡張"左呢? )
會唔會搬過黎呀? 交form無問題, 但車程係實際既問題(可試地鐵加的士, 但大人都會辛若).

Hi Felix喵喵:
真係打到手軟啦...
我唔計邊年得唔得呀??   
你真係早過我架, 係師兄...
我淨係記得第一日返學連飯都無得食好慘, 因為d送賣哂, 只得魚蛋no飯...
張千慧老師好神聖不可侵犯咁款, 不過佢好叻.
以前經常坐27號, 好好玩, 可以行個大運先返屋企麻. 對面個公園我就無去過啦.
有時我會由天橋行返屋企, 幾好架.
請願諒, 隻手已經失控...要早抖啦!聽日有時間再傾過啦!  

Stanleypk:
As I remember that I have sent you 2 "M" today. Pls. check.

I have received 2 "M" today, thanks very much for your help, many thanks .............                   

wlk168win,

嘩! 飯堂D飯盒好搶手"嫁", 通常20分鐘左右就賣晒, 30分鐘後個飯堂就水靜河飛. 我怕人多, 通常15分鐘後才慢慢行落去. 跟住要d白飯, 然後睇吓有d咩食得的就放入去....魚蛋呀....豉油汁呀....雞翼呀.....垃垃雜雜加加減減又一餐.
........不過唔知點解又食得好鬼開心..........    :tongue:

講過笑話你聽 (唔知你聽過未, 很出名的啊), 話說學校隔離有條樓梯落山, 學校有個小型操場好近樓梯, 有次一個反豆同學要偷走, 便從小型操場個鐵絲網隙縫中穿過, 哈哈, 成功穿過咗, 點知差錯腳, 失足跌下, 個頭撞穿咗, 幣!!!!! 個頭流晒血咁由學校正門入番去. 過笑話振動全校.

各位家長, 唔好意思, 懷念緊d舊事.....長氣咗, 希望個笑話冇嚇親你啦?
喵喵..............

stanleypyk :
WELCOME!!

師師...師兄早呀:
你個笑話真係..         
可想而知..(死啦, 又比人知道我地係幾naughty! 唔係我, 係你地!!!
從來無人話我知食飯要搶, 真係"卡張" 我當時覺得自己同一個監犯無分別, 可能監犯都仲有汁撈飯, 我就係淨魚蛋白飯, 仲要臨上堂前15分鍾先有得食...    
我鍾意間學校地方夠大同半山清靜, 唔錯, 個操場又大...Good!
我成日係操場附近睇d大哥哥打波, 又幾型仔架!

話時話, 請問起題既"Simson"去左邊?

Sorry!!老人家無記性, 要補充:
蘇小既秘書小姐好鬼好人架, 我地成日chat, 佢好幫得手架, 各位可以放心啦!

Hi wlk 168win,

Please check your pm.

Cheers
Wendy

Hey mother-wendy:
I have replied to you this morning. So pls. check PM.
Have a nice weekend!!

Hi wlk168win :
      有一些全日班的問題想請教, please check PM !     

Hi Stanleypk 好爸爸 :
Its nearly 1:00 already and I got to go now!
Sure will talk to you tonight!
Have a nice weekend !!!    

Hi mother-wendy:
Just sent you PM at around 12:55p.m. Pls. check it.

Hi Stanleypk:
Just sent you PM, please check.

Hi wlk 168win,

It's so great to hear that you are a 'Star' here.  I am very interested to know this school's background.  As you know, the school has International Section from Kinder to Form 4.  Do you have any idea or info that the Mandarin teachers are also as good as those from the main section's?  

School fees are expensive though, that's why your info. and advice are most appreciated.

Many thanks!

Hi polarbear22bear:
1. To me, the school fee of local class is cheap indeed. You have to think about the balance of giving and receiving as well. Come on, HK$3100 for whole-day Kind. is not really expensive.  
2. I didnt want to be a Star here but of course will try my best to give comments and tell my feeling and am not forcing anyone to follow my instruction etc.  Anyway, thanks for your compliment.
3. According to my knowledge that either local or internation sections, they shares both English and Mandarin teachers together.
4. They only use Mandarin teacher in Mandarin class and English teachers for other subjects.

Hi everybody:
Here is the website of KCS:

Will help you understand more!
http://www.kcs.edu.hk/act.htm

各位家長:
可以上以下網址, 對蘇淅有更多認識, 我都係剛剛先搵到, 原來佢"係一間名牌老校", 值得有興趣入讀家長睇睇:

http://www.healthno1.com/articles/sudden/s210/cc-a/html/210cc-a01.html
‹ 上一主題|下一主題