用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 凱帆薈(學之園)的媽咪,這邊呀~~~~~~~~~~~~~ ...
樓主: kk777
go

凱帆薈(學之園)的媽咪,這邊呀~~~~~~~~~~~~~ [複製鏈接]

Re: 凱帆薈(學之園)的媽咪,這邊呀~~~~~~~~~~~~~

kk777
想問下學之園係咪活動教學呀?係咪每日都有英文堂,j教英文係咪外籍miss?

Re: 凱帆薈(學之園)的媽咪,這邊呀~~~~~~~~~~~~~

kityanho
我今日問咗學校了,學校好肯定話AB班各28個,咁我又去問個媽咪,她話前几日有個媽咪入去數過,的确係3x個,所以我都
我仔8月入學ge,對於這間學校,老實說真係唔係好熟,只係識基本資訊而以,過1、2個月你一定熟過我,到時多多指教, 其實當時開這個"凱帆薈(學之園)媽咪"的用意,就係想我地家長可以互相通報消息,讓我們可以更加了解小朋友在學校的情况,所以各位媽咪如有任何"情報" 請上來一起分享    
小兵
算係活動教學,至於英文,本身每班己有一位外籍班主任,即係雙班主任,到了K1可以選:(粵語、英文)或(普通話、粵語)。
不知我有冇說錯 比錯信息就不好了, 如有歡迎其他媽咪更正。     

請問大家知唔知29/10係咪學校開放日?知唔知時間係點?可唔可以話比我知呢?Thank you!!

我都想知開放日的時間呀,下午有冇呀?  thanks!

gary媽 寫道:
我都想知開放日的時間呀,下午有冇呀?  thanks!

10:00a.m. to 4:00p.m.
[size=medium]
遇亨通的日子,你當喜樂;
遭患難的日子,你當思想。
因為  神使這兩樣並列,
為的是叫人查不出身後有甚麼事。
傳道書7:14

請問"學之園"之報名表有一項:你如何參與貴子女之教育?因我沒有經驗, 不知怎去填寫, 有冇媽咪可教路呀?千萬個唔該

hlbaby,thanks!!!!!! 有下午就好了,因我那天要返工呀,現在好了,下午可帶佢去了!!!

[quote]
Karen8888 寫道:
請問"學之園"之報名表有一項:你如何參與貴子女之教育?因我沒有經驗, 不知怎去填寫, 有冇媽咪可教路呀?千萬個唔該

有冇媽咪可教咯呀       

你可寫你有空時會帶佢參與不同的活動,關心其多元發展.
我好似係咁寫呀,但唔知得唔得架!! 比你參考下啦!

Hi,

我係新加入BK, 多多指教 !
我囡囡係PNA, 今日Halloween, 有冇同囡囡扮鬼 ?

歡迎妳!boboli         

have you apply other kindergarten for your boy/girl ?

我幫仔仔報了崇真,今日面試。     

Hi all,

其實我係第二個topic都講緊呢間學校, 所以見到呢個名咪入黎八下~
我上個星期六(11/29)去左凱帆薈既Learning Habitat, 參觀完對呢間學校都有d興趣, 等我講下當日既情形先!
果日去左 “學之園” 果度都幾大同好乾淨, 每間房有三至四百呎共八間, 中間個遊戲地方都幾大, 有個 “sir” 滑梯, 豬仔車同有蓋既車仔比小朋友玩。
果日每個時段有不同試堂, 我join左 講故事(廣東話, 英語及國語) & Music Venture (英語) 感覺好好, 唔同其他 playgroup 咁悶比較動感d!
我去過 “小牧童” 試堂覺得幾好, 但呢間比佢仲好或者呢間有規模d 有nursery & kindergarten既關係啦! 不過d學費好貴每月$3250/$2950, 不過playgroup就ok 每星期六一堂9:00-10:00am $170x六堂 = $1,020 因為我個囡未夠兩歲, 所以諗住join playgroup先!

我想知呢度d媽咪係咪都係比BB返凱帆校架? 我覺得地點都幾 “隔涉”, 如果座校車會方便d, 不過我住係奧海城二期果邊行過去都要成半鐘頭架!      

各位媽咪:
你哋有冇睇小朋友係學校的相啊,覺得點啊,知唔知幾耐更新一次?係唔係一個星期?
hi  purplechung!
嘩!住奧海城去學校都要半鐘頭呀    

我都係住2期個邊...拖住個未夠兩歲既小朋友, 我諗真係要成半個鐘喇~~ 我都好矛盾.........if我真係揀學之園, 我應該比佢搭校車定掂??

我前個week都visit過間學校, 真係好impressed, 不過一睇學費, 又真係有d猶豫~~~ 你地可唔可以分享下....學之園比起其他同區既幼兒園優勝在邊度呀 ? 因為個個都話自己用project approach...對於我呢個新手媽咪, 有d煩...唔知實際如何~@@@

你地可唔可以分享下呀...thx!
哥哥係04年2月13日出世, 祈姐係06年8月29日出世, 殷妹妹就係08年1月4日出埋黎喇! 一家5口樂也融融![url=http://www.babyhome.com.tw/bb/14331]快d入黎<舜祈殷 's love channel> 探下我啦!

我住柏景灣, 12/11帶左囡囡去學之園int. 感覺都幾好. 都係提倡3文2語, 活動教學, 雙班主任(其實與st cat 差唔多, 學費都係差唔多)只係比教近屋企, 所以我都未諗掂    

Dear all moms,

其實學之園會可以考到甚麼小學(即04-05年度)呢??一班有幾多學生????

老師質素如何??對小朋友有愛心和有耐性嗎??老師會主動聯絡家長傾談仔女在學校的問題嗎??

我都想試吓幫囡囡報2006K1???

thank you

三位新加入媽咪好!
其實你哋的疑問係前面幾頁我哋都傾過了,歡迎查看     

咁學校老師點樣和家長溝通? 如:會否打電話比家長?
‹ 上一主題|下一主題