用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福建小學同民生小學 應該點揀?求意見
樓主: reikoo
go

福建小學同民生小學 應該點揀?求意見   [複製鏈接]

keikolau 發表於 23-7-29 15:59
如果你聽到福小嘅評價是比較適合你,就選福小吧!

係啊 都好多謝呢度咁多人既意見(emoji)(emoji)

reikoo 發表於 23-7-28 23:56
民生硬件配套的確比福小優勝,生先都係因為呢啲原因唔捨得放棄!但對比下民小既學校支緩worklife balance  ...
40個 vs. 20幾個
係outstanding 嘅實有人注意。唔outstanding 嘅一班幾多都冇乜分別。

73662710 發表於 23-7-29 11:40
請問福中那些dse攞5 個或4個5**的學生是內地來的還是福小升上的呢?

福建2023年約⅓考生摘星(62/184)
摘星考生佔全校近八成(78%)科次5+
最佳成績五科5** 1人 四科5** 兩人
探花莊同學為福附舊生 其餘兩人?

考生人數 | 科次(人均) 5**+5*+5=5+
--------------------------------------------------------
取5** 23 | 39+31+35=105 (4.565)
其餘 39 | 0+61+55=116 (2.974)
--------------------------------------------------------
摘星 62 | 39+92+90=221 (3.565)
餘下 122 | 0+0+64=64 (0.5246)
總數 184 | 39+92+154=285 (1.549)

Outstanding Performance in 2023 HKDSE
https://www.fms.edu.hk/p/37745

2023 HKDSE High Flyers

科次 5** + 5* + 5 = 5+
CHONG 5 + 1 + 1 = 7

SIU 4 + 1 + 2 = 7
LI 4 + 1 + 2 = 7

YIU 3 + 4 + 0 = 7

TSANG 2 + 2 + 1 = 5
CHANG 2 + 2 + 1 = 5
CHOI 2 + 1 + 3 = 6
QIAN 2 + 0 + 5 = 7

CHEUNG 1 + 4 + 2 = 7
XIA 1 + 4 + 1 = 6
CHUI 1 + 3 + 0 = 4
YU 1 + 2 + 4 = 7
SHI 1 + 2 + 0 = 3

LAU 1 + 1 + 1 = 3
CHOI 1 + 1 + 1 = 3
NG 1 + 1 + 1 = 3
CHAN 1 + 1 + 0 = 2
CHAN 1 + 0 + 3 = 4

TANG 1 + 0 + 2 = 3
CHIU 1 + 0 + 2 = 3
XU 1 + 0 + 2 = 3
LIN 1 + 0 + 1 = 2
LU 1 + 0 + 0 = 1

······

回覆樓主:

Facebook

nwchan 發表於 23-7-29 18:45
Facebook

福小証明自己實力!而且有部份尖子升中去神/名校!
每年小一招生,徐校長都show一張list有大約20人去比福中更高banding的學校,剩下的40-50人升上福中,還能考到這個成績,實在難能可貴!

我會揀福小,識朋友由他幼升民小,由於朋友個小朋友係外校升上去,變相中文讀得好吃力,聽朋友話因為老師問佢個小朋友係唔係讀民幼,朋友話唔係,個老師話咁唔怪之得,因為民幼係K2開始會繼少繼少咁教定升上去之前就會教定上小學嘅嘢,所以如果小朋友係他校升民小嘅要預咗一定好辛苦,同埋民小要係小學頭7成先至會升到上民中

Krystal_1103 發表於 23-7-29 20:07
我會揀福小,識朋友由他幼升民小,由於朋友個小朋友係外校升上去,變相中文讀得好吃力,聽朋友話因為老師問 ...
民幼並不谷,你朋友只是個別情況!

請問 樓主 作出決定未呀?

nwchan 發表於 23-7-29 18:45
Facebook

謝謝分享
福建中學2023年摘星考生62名
福附畢業生15人佔摘星人數24%
佔全校科次5**/5*+/5+ 54%/34%/25%

2023年
福附畢業生 摘星考生 | 科次5+ 比例
五科5** 1/1=100% | 7/7=100%
四科5** 2/2=100% | 14/14=100%
三科5** 1/1=100% | 7/7=100%
兩科5** 1/4=25% | 6/23=26.1%
一科5** 3/15=20% | 9/54=16.7%
取5** 8/23=34.8% | 43/105=41.0%
其他 7/39=17.9% | 28/116=24.1%
摘星 15/62=24.2% | 71/221=32.1%

https://www.facebook.com/100063509870622/posts/pfbid02evFJuWSjuvZv5ttxwayBSQzyxDunEoi1xT4QesvmDDHZAWshzrFhkAccBVvTLuUkl/

https://m.facebook.com/photo.php/?fbid=783006037159718

https://www.edu-kingdom.com/data/attachment/forum/202307/29/184540flf6jjskkpv610jk.jpg

個人會揀福建

其實睇小朋友性格,民x適合好定同乖既小朋友,識身邊係小學讀到上中學既都係好乖好定既,有自己其他諗法好動啲就唔太夾,識一個家長兩個小朋友都係民x,個仔就係呢種性格,比老師成日打電話反映,攪到最後頂唔住轉校,個女就無大問題,不過佢提過佢女試過幾次臨考前溫到崩潰狂喊,係辛苦但都捱過了,而家讀緊中學,成績唔錯。聽完家長咁講,最後我無比小朋友考。

兩邊都有要好幼稚園朋友的子女讀緊,兩間小學栽培出來嘅小朋友性格上有好大差異,如果只有呢兩間選擇,個人一定會揀福附,一定唔會考慮民小

民小,大校園大校,教學太傳統,無語境,整體感覺有點跟不上時代步伐;學生太乖,太文靜,個人不太喜歡
福附,小班教學有良好英文語境,教學方法追上時代需要,學生善於溝通,主動

福附有考呈分試,基本上級頭唔會選擇福中,福中只是保底.

揀學校不是只用以往成績以Apple to Apple 的形式比較便可,況且小朋友現在才小一到DSE 已經是12年後的事情,太遙遠,現有數據只可作參考;反而家長應該留意每間學校出嚟嘅小朋友性格同品格都好大分別,家長期望小朋友培養怎樣的性格,學校教育方法是否適合小朋友才是最重要,未來小朋友待人處事的性格同態度才是影響人生最關鍵的要素

其實揀適合小朋友的就可以
我知自己個仔唔係乖巧,唔會揀傳統學校

福附唔係淺
但小朋友讀得開心
而家仲細
6年後係點冇人知

綜合所有因素及兩間學校用家意見,決定福小,多謝晒大家既意見及資訊!

回覆樓主:

我仔仔讀福小,而家已中二了,一路以來都好感激福小為仔仔打咗良好的中英普語文能力,令佢可以流利以英語和普通話作溝通語言,加上有固定的默書、測驗、考試,培養了仔仔定時溫書的習慣,能夠自律地學習,而且活動教學,小朋友都享受學習的樂趣。仔仔兩年前升中,已優先被福中取錄,但因為想去更高banding 的中學,所以叩門去咗另一間B1B資助英文中學,升上中學後,課程深咗、科目多咗,父母都無幫助他溫習了,但因為福小基礎打得好,加上他已有自學溫習的習慣,仔仔中一成績非常理想,民生課程和教學模式是怎樣,我沒了解,所以不宜評論,只能說對福小的評價,希望幫到你☺️

民生

回覆樓主:

唔同水平,有唔同要求。
睇下你嗰仔屬於咩水平。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊