用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH vs Spk
樓主: mmmmmma
go

LH vs Spk   [複製鏈接]

回覆樓主:

k3入得spk 都應該2邊讀ga la, 咁就無左離開舊校既煩惱,除非真係咁唔好彩撞正時間上堂jie.

msnake_mama 發表於 23-4-26 10:30
有 今年小一級的有成功例子

都有唔成功例子。所以唔好諗住k3插到spk=直入小學部,都係要睇學生表現。

mmmmmma 發表於 23-4-20 14:12
女兒係11月細b,活潑外向,現讀Lh k1,今年報左spk k1有offer,但要做超大b
而家佢係Lh讀得開心,語境又好 ...

講返正題,其實都有唔少超大b讀spk,你女一定唔alone. 問題係呢家好地地,使唔使為左間靚龍而走。呢樣要睇你target 咩小學,又覺得自己個女做細b留係LH入到心儀小學既機會大唔大。咁樣應該好快有決定,決定左就唔好望返轉頭。

TONGPPP    發表於 23-4-27 11:10

回覆 mmmmmma 的帖子

我囡只係讀happy school 靈糧堂,無外補,我自己教。
對呀,你睇下spk 係唔係你杯茶就決定到。我囡明顯鐘意玩住學,唔鐘意坐定定齋聽個隻,鐘意落手落腳做,所以傳統女校唔會岩佢,佢考入左都表明唔想讀,因為面試時佢已經話面試模式好悶。

其實讀得lh 父母都出盡力,我唸點都有offer 的,唔好太驚住。我細囡今年都有好多龍幼offer(pc, ms, 高主教, 聖心個堆),但最後唸住跟大囡讀返靈糧堂,因為我有信心佢可以自己考小,幼稚園我重學校創意,好奇心,自主學習多d,學術黎d 野我覺得自己出下力或外補唔難,soft skill 我唔識train。不過每個家長要求唔同,無話邊間最好,岩自己就好,睇你想小朋友有咩特徵,無須因為放棄已覺得可惜。

其實SPK 教學方法上並唔係傳統坐定定學校有好多活動, 遊戲, art lesson
上堂透過講故事, 唱歌, games , group project 教學

例如主題動物, K3姐姐會用英文寫咭+畫畫表達有關愛護動物嘅訊息, 然後送比K1小朋友

要求小朋友守規矩&禮儀我覺得都係正常德育訓練
我見學校真係培養到小朋友學習興趣同主動性, 小朋友返學好開心
如果有留意SPCS新聞, 學生們有不少發明, 並唔係死讀書
當然我小朋友未讀小學, 真正情況未太清楚
我諗樓主要考慮想小朋友讀邊類型小學
建議上SPCS網頁了解多D中小學校課程同有乜活動
如果SPCS唔係心儀小學, 毫無疑問應該係揀LH

回覆 FuLuFuLu 的帖子

唔係,SPC 可以俾人考小一,寫封信加portfolio 就得,每年都有好多人被call 去面試 ,都收唔少。所以唔會係讀兩間幼稚園。

有校外生考入SPC的例子,不過應該學期尾先被邀請面試。而我講緊係第一輪收生,當年3月時LH出校內通告已經有列出SPC收咗1個。所以推斷出個小朋友讀兩間囉。

FuLuFuLu 發表於 23-4-27 17:56
有校外生考入SPC的例子,不過應該學期尾先被邀請面試。而我講緊係第一輪收生,當年3月時LH出校內通告已經有 ...

呢個推斷好合理,第一輪只收親生女,插班都唔係呢輪。

FuLuFuLu 發表於 23-4-27 17:56
有校外生考入SPC的例子,不過應該學期尾先被邀請面試。而我講緊係第一輪收生,當年3月時LH出校內通告已經有 ...

都未必 我知有外校生(教會幼稚園)舊年一月有offer 無家姐

所以果位lh未必係讀兩間

SPK係K2底就知上唔上到SPC。
外校生成個K3隨時都可以報

快樂火雞 發表於 23-4-30 15:45
SPK係K2底就知上唔上到SPC。
外校生成個K3隨時都可以報

SPK 係K3 11月先有 Offer

回覆 fa9bb 的帖子

多謝分享🥰等大家了解多左spk係點,之前仲以為係坐定聽書個隻傳統教學😆

回覆樓主:

SPK 其實好活動教學

學校有好多project 做

返去整麵包,整飯團
整完係學校食
研究點整發光手套扮瑩火蟲
仲有好多好多

小朋友返開超開心

wannabefa 發表於 23-5-11 05:21
SPK 其實好活動教學

學校有好多project 做

係,傳統學校唔代表教學方法傳統
小朋友每日都好期待返學會學乜
Spk真係好開心架

回覆樓主:

曾經女女係用家,SpK傳統係行政,教材上,無普通話無NET,但教學手法非傳統,好多時要小朋友自己做自己記,唔會寫手冊/通告,如果小朋友唔記得無話比家長知,咁返到学校就無得做,課程就好淺好淺,一定要父母自己跟/外補,其他如老師佢哋就係好傳統,真係睇SpCS係咪你杯茶,記住,唔係全部一定上到小學架,每班有6-8人係上唔到(第一輪),而你又諗住考出面直/私做backup的話,要睇你好唔好彩,因為考小高峯期,亦係sister來揀小朋友的同一段時間,到時你又敢唔敢請假去考呢?
p.s 女女讀左一年SpK,之後轉走了

patsm 發表於 23-5-14 08:38
曾經女女係用家,SpK傳統係行政,教材上,無普通話無NET,但教學手法非傳統,好多時要小朋友自己做自己記,唔會寫 ...

請問介意分享轉左邊間嗎?

cching88 發表於 23-6-10 19:37

你碌佢舊post會見到

cching88 發表於 23-6-10 19:37

《剛剛看到2年前寫的一個post spk vs cckg》
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3874107
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊