用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1C成績派到B1A學校的例子有嗎?
樓主: loving_mybaby
go

B1C成績派到B1A學校的例子有嗎?   [複製鏈接]

1C 1B 1A 都冇所謂

1A最top 果班已既有一套學習同讀書方法,中英亦係至少高1b 1c 一個level 以外,咁1c咪當追趕佢地為目標同拎個學習氣氛而入去讀,都已經賺左。

洗牌情況一定有,特別係高中分科時,但1c 要確保自己係追上黎果一群,都唔係剩係靠把口嗡的,事實係好多1A top 由頭帶到尾。

總結: 如果我係1c 仔,點都搏一搏,碌左入去先再打算。

下午收到second in嘅電話。阿囡插p2

英文底子勁博吓無妨,不過有可能逢二進一,如果講中學大洗牌又確實可以咁講,小學級頭d點都會有保障唔會離開軌道太遠,唔好講人哋點盡力得到,要知道連小學咁淺啲都只係B1c,到中學嘭一聲的係有,一百之中有幾多個?係咪自己個?

Zleep    發表於 22-7-5 20:52

Rpp 發表於 22-7-5 20:42
英文底子勁博吓無妨,不過有可能逢二進一,如果講中學大洗牌又確實可以咁講,小學級頭d點都會有保障唔會離 ...

調番轉講, 大把級頭以為自己好勁, 點知都係操練出黎, 上到中學原來冇貨, 原來喺小學只係識考試, 英作連basic sentence structure都錯(我自己私補1AB女校學生係咁), 唔閱讀冇學習動機, 補習都搞唔掂, 入咗1A變咗墊底, 呢啲一樣大有人在。

而家1A定1C其實好短暫, 讀到當然好, 讀唔到咪試下轉個環境囉, 冇咩唔得嘅, 最重要都係陪住個小朋友積極面對, 關關難過關關過~

TKLC    發表於 22-7-6 12:56

charlottechy 發表於 22-7-6 11:02
調番轉講, 大把級頭以為自己好勁, 點知都係操練出黎, 上到中學原來冇貨, 原來喺小學只係識考試, 英作連basi ...

認同!中學洗牌情況常見。
睇英文底,之前有人分享,假設小學英文考試要100分 係ORT13程度,一個睇到ORT13, 另一個已經睇緊青少年小說,大家一樣小學英文100分,但上到中學好快見距離。
尤其如果細路可能中弱,影響埋數常(香港中小多),跌到1C唔奇。但升到英中,英文科目佔大多數,要跑上易好多。
當然DSE學制中文又唔可以唔合格,點都唔可以差到唔合格。

piyohk 發表於 22-7-5 21:06

家長(無國家之分) 共同特征:

不好貪心 平均分有七字頭以上巳經不錯

回覆 kirstyau 的帖子

甘係咪要英文相對比中文要學習得好0的?係中學先比較易上手?

hkgra 發表於 22-7-6 12:39
回覆 kirstyau 的帖子

甘係咪要英文相對比中文要學習得好0的?係中學先比較易上手? ...

英中係囉!hist geog IS 要應付內容,如果仲要兼顧串字,長答靠死記硬背句子 ,讀上去都辛苦啦!

回覆樓主:

science history geography 全部都係英文生字,唔熟串字嘅溫書會好吃力,仲要長答短答,而香港大部份都係中小,所以英中洗牌咁明顯

回覆 charlottechy 的帖子

但我見依家好似好多小學生都強英弱中,讀英中都面對英文問題?thanks.

回覆 hkgra 的帖子

一樣有, 因為而家啲英強, 好多都係YT培養出黎, 唔係閱讀出黎, 基礎唔夠穩固的~

Rpp 發表於 22-7-5 20:42
英文底子勁博吓無妨,不過有可能逢二進一,如果講中學大洗牌又確實可以咁講,小學級頭d點都會有保障唔會離 ...
贊同

kirstyau 發表於 22-7-6 12:42

英中係囉!hist geog IS 要應付內容,如果仲要兼顧串字,長 ...
冇錯

kirstyau 發表於 22-7-6 12:42

英中係囉!hist geog IS 要應付內容,如果仲要兼顧串字,長 ...

識得1 A成績唔係級頭碌入1A中學,用英文的科目通通唔合格,死記硬背記單詞讀得辛苦。

回覆 Rpp 的帖子

級1入神校都會有唔合格啦, HAHHAHAH

charlottechy 發表於 22-7-6 15:59
回覆 Rpp 的帖子

又係啵!

charlottechy 發表於 22-7-6 15:59
回覆 Rpp 的帖子

我囡唔係級一中史和音樂筆試依家知道唔合格,打算「躺平」另外一個同學級一中史唔合格。

主科唔會唔合格。

charlottechy 發表於 22-7-6 11:02
調番轉講, 大把級頭以為自己好勁, 點知都係操練出黎, 上到中學原來冇貨, 原來喺小學只係識考試, 英作連basi ...

完全認同,我見有D級頭係谷、勁做練習出來,家長本身最清楚自己小朋友是否真正有能力讀上Band 1A,不是單看小學考試分數。中英文底子(不是單靠勁做練習可以幫到)上到中學是關鍵,band 1c也可以底子好。我有朋友考試前係會作定篇英文作文叫小朋友背,考試照寫出來…

回覆 day_bo 的帖子

吓?作定作文叫小朋友背?題目都唔知,貼唔中題目咪背咗都冇用?不過我都聽過阿女話同學私補老師貼中中作題目,成篇按照老師教的來寫,最後17分(20滿分)。當時我覺得點解貼中題目都只有17分。
‹ 上一主題|下一主題