用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑IFY課程
樓主: kaygoodmama
go

培僑IFY課程   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-11-18 15:24
考3-4科DSE都唔掂, 唔通讀IFY就會掂?
睇晒人地正規要求係IELTS平均分碼要5先可以讀
...

中文科唔掂冇大學讀既大把人,甚至連作者自己都答唔啱被引用既文章.

冇任何一條路是擔保百分百成功.
PK冇band1A學校成績咁好,ify 又冇ib課程咁有認受性,學生英文又冇國際學校學生學生咁叻,讀ify點解唔去英國讀公立?

但起碼學校算是盡力為學生提供更多出路,唔是要優勝劣汰. 學校N年又都冇加過學費,裝修基建冇提過叫家長捐一蚊. 讀DSE既考生今年都有差唔多五成入三大. 學校都算是咁了.

amidreamer 發表於 21-11-18 20:54
係,有點失望,竟然係新增一個學制銜接外國大學,好多人讀培僑就係想回中國讀大學。
...
早在第一屆DSE,全國已有約70間大學接受DSE成績進行免試(筆試)招生,其後規模一直擴大,到現今國內加入以DSE成績進行免試招生已有數百間,北大、清華亦早已加入。
要返國內讀書,考DSE仲實際
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

tszki117 發表於 21-11-18 11:40
我又唔係咁睇 校長都講 就算我哋成績無咁出眾無咁好嘅小朋友 都會有出路 呢點非常吸引我  我相信學校只係 ...

其實呢班學生考dse都一樣考到部分IFY 排名比較低既中學. 佢地只係包裝得好將 IFY 呢樣野美化佢.
(講得白d,只要屋企有錢,一定會送到小朋友去外國升學,一定有出路,唔一定要讀 IFY 限制自己出路)

starry_night 發表於 21-11-19 13:01

咁都明白嘅 但總會有好處 例如溫少科中文 例如過程比DSE輕鬆壓力較細
各有所好 只有適唔適合 無話一定邊個比邊個更好

tszki117 發表於 21-11-19 13:27
咁都明白嘅 但總會有好處 例如溫少科中文 例如過程比DSE輕鬆壓力較細
各有所好 只有適唔適合 無話一定邊 ...

用嚟比DSE,可以輕鬆,細壓力,還須看用處/結果吧~~~

mcl203 發表於 21-11-19 13:41
用嚟比DSE,可以輕鬆,細壓力,還須看用處/結果吧~~~

用處就係比較輕鬆愉快嘅環境下 尋找自己強項同興趣
結果就係 健康愉快地成長
再講揀培僑嘅家長 主因多數都唔係有IFY麻
到時考DSE又好IFY又好
條條大路通羅馬

前途都可以多方面,唔會淨係有錢途先有前途?唔會淨係尖子先有自己人生?唔會淨係名校生先有資格生存?祝福大家都可以揀到間心儀嘅學校,協助小朋友搵最適合自己嘅路

tszki117 發表於 21-11-19 14:01
用處就係比較輕鬆愉快嘅環境下 尋找自己強項同興趣
結果就係 健康愉快地成長
再講揀培僑嘅家長  ...

咁又似乎真係好完美喎,頗適合有相同理念嘅家長,勿忘初心就好了~~~

Sing13 發表於 21-11-18 19:29
我同意唔能夠靠ify預科課程入讀英國頂尖大學,但培僑ify亦同在英國讀既預科課程一樣,可以以較低既成績入讀 ...
培僑有冇舉過例, 有幾多學生用 IFY 成績入到 本地既大學呢?
如果只係話"睇成績去假設佢可以入到", 咁係毫無說服力

我極度懷疑有冇學生真係用 IFY 學歷入到 本地大學讀 degree (NJ條隊大把 IAL 同 IBDP 學生, 仲有咁多 AD/HD 學生, 有冇需要揀D認受性咁低既學歷既申請人呢?)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-11-19 14:55
培僑有冇舉過例, 有幾多學生用 IFY 成績入到 本地既大學呢?
如果只係話"睇成績去假設佢可以入到", 咁係毫無 ...

算啦,唔洗同佢地爭論,因為大家理念唔同.
仲有,我好佩服培僑可以將呢個課程包裝得咁好,我發覺好多聽過talk既家長好buy呢個課程.

mcl203 發表於 21-11-19 14:14

咁又似乎真係好完美喎,頗適合有相同理念嘅家長,勿忘初心 ...
一個學校同商業機構或產品都一樣,做好marking 就足以有fans跟隨。

PTL_L 發表於 21-11-19 15:33
一個學校同商業機構或產品都一樣,做好marking 就足以有fans跟隨。

講真嘅,我唔會考慮俾12年學費,仲要預咗去條條大道通羅馬,點解俾錢一定仲要我去羅馬~~~

仲有位鐵粉不停分享揀過㗎,學生成績唔可能差,坐B望A,成績有保證嘅孤獨推銷員,佢無分享另一好處係去羅馬噃。要去羅馬早嚮吖嘛,係12年前就要早早講定~~~

hkpapa852 發表於 21-11-19 14:55
如果只係話"睇成績去假設佢可以入到", 咁係毫無 ...

都話咗通羅馬,仲講乜鬼入本地大學,羅馬唔係香港㗎~~~

starry_night 發表於 21-11-19 15:26
算啦,唔洗同佢地爭論,因為大家理念唔同.
仲有,我好佩服培僑可以將呢個課程包裝得咁好,我發覺好多聽過 ...

連羅馬都可以接受,仲使乜跟團?自由行都得啦,仲可以早一年起行,目的地都可能住得好啲。跟團指定住3星級酒店,仲包裝成係鬥獸場附近,行幾分鐘就到,非常體貼~~~

mcl203 發表於 21-11-19 15:52

講真嘅,我唔會考慮俾12年學費,仲要預咗去條條大道通羅馬 ...
所以咪尊重選擇、後果自負

mcl203 發表於 21-11-19 16:07
都話咗通羅馬,仲講乜鬼入本地大學,羅馬唔係香港㗎~~~
咁人地話 IFY 既學生有能力入3大, 我只係想實事求事証實吓係咪真啫!
羅馬? 唔好了, 唔想見到摩連奴

hkpapa852 發表於 21-11-19 16:32
咁人地話 IFY 既學生有能力入3大, 我只係想實事求事証實吓係咪真啫!

好似事實的確有

hkpapa852 發表於 21-11-19 16:32

唔nike摩連奴,咁培僑推介羅馬,唔夾咀型~~~

310r 發表於 21-11-19 16:33
好似事實的確有
竟然有, 又唔知入到 UST 咩科呢?

hkpapa852 發表於 21-11-19 16:35
竟然有, 又唔知入到 UST 咩科呢?

其中一科?

310r 發表於 21-11-19 16:39

呢份名單,大部分都係收生要求並非太高~~~

‹ 上一主題|下一主題