用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門升中
樓主: dennispkw
go

屯門升中 [複製鏈接]

回覆 dennispkw 的帖子

一直都好睇好永隆,校風好,有小量band 1 派入左,有分精英班,有朋友小朋友讀緊,都好chur 吓,學術上有要求。但今年school report 居然 "0" 提今年DSE......

永隆有band 1 生入?
我冇睇錯嘛?

現在還是心大心細, 因是新搬來, 不太了解屯門中學情況, 家長會也只聽了馬可賓, 宣道和崇真; 永隆滿額, 呂祥光也沒有家長會資訊。我希望中學有教會背景,所以自選1/2的選擇不太多。小朋友應該是B2左右,真係唔知點攞好。

Zleep 發表於 21-12-1 16:08
永隆有band 1 生入?
我冇睇錯嘛?
當然極極極小數啦,但真係識唔小band 1 生大抽獎放永隆第三位,一、二位落空咪去永隆囉。

永隆好似話是B2尾, 而又全中文教授

B2頭 好似真只有屯天+崇真

回覆 @@2019 的帖子

我覺得屯門band 2生真係難攪,如計成績同出面區比,其實兩官中同劉中成績先似band 2A(2020年計), 但當中又收好多band 1 生。屯天微調中學,部份班全英文,但公開試長期只提供22222比率,今年咩都無。祟真、永隆科學同數學用英文書,但用中文教多。祟真成績今年差左,永隆無料提供。似乎屯門band 2 校今年都無運行。

资料在那裏看到的,上大學的比率也可以看到嗎?

入大學率要去學校網站睇,通常annual report 有跡可尋,但成績差可能咩都唔放上去。另外有朋友子女係以上學校讀,所以略知一二,其實有心為子女選校,建議抽時間去學校門口等返放學,會有好多新睇法。

hkc3 發表於 21-12-7 17:39

我覺得屯門band 2生真係難攪,如計成績同出面區比,其實兩官中同劉中成績先似band 2A( ...

劉金龍在英中落車之列

https://std.stheadline.com/realtime/article/1787731/即時-港聞-新聞追擊-全開英文班中學減少-下學年再多3校-落車

中學自行分配學位申請即將展開,但全開英文班中學數目仍有變動,星島日報發現再多3校於新學年未能維持全開英文班,令「落車」中學增至五所,其中妙法寺劉金龍中學和梁式芝書院,只於網上版《中學概覽》更新;循道中學則於上周入學資訊日證實明年將開設一班中文班,校長黃珮儀指,將通過放寬後的「化時為科」,安排該班在中三主要科目以全英文教學,以銜接高中。
‹ 上一主題|下一主題