用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMC vs SFA
樓主: cc_hh
go

SMC vs SFA   [複製鏈接]

twhkleung 發表於 21-5-28 15:13
还有,資優並不算什麼特別对1 A校来說,如果QC班仔全班去考oxbridge,我相信可能有八九十人能考入。
但返过 ...

"如果QC班仔全班去考oxbridge,我相信可能有八九十人能考入"--> Really ? 有何理據支持?

Sheep06 發表於 21-5-29 17:49
"如果QC班仔全班去考oxbridge,我相信可能有八九十人能考入"--> Really ? 有何理據支持? ...

這是一個跨張的比如來表达QC在我心中的崇高地位而已,而实際上有一半以上学生入到oxbridge是不可能的,就算在英國本土最高入oxbridge率的中學也只是50%上下。

meex2 發表於 21-5-29 14:45
仔同學哥哥曾經讀sfa. 聽返呢就係手腳一定要快。 佢大仔半身已經係好願意做功課的小朋友但係眼見功課好似 ...

三隻馬 發表於 21-5-29 12:27
兩間學校真係好唔同,要睇家庭和小朋友係邊類型。
谷得,有毅力,以Band 1A中學為目標,就SFA啦。
想小朋 ...

讀smc 其實也可以谷得很hang! 適隨尊便!但係就真係冇吔壓力!
小班教學22人,小朋友一般都開過心友愛!

見識過sfa的畢業生,基本功非常扎實,升上中學後,會比一般官津校的學生優勝!但係中二中三後己經沒有任何優勢。所以對讀早一年:小一讀小二的書,小六讀中一的書,個人持否定的態度。

人生是一場長途賽,有得開心,開心左先!
當然在sfa也一樣可以好開心,尤其是資質高那些(唔一定资優), 在sfa會如魚得水....

但是就算資優生是不是一定要谷?唔同人有唔同的取向,是個人的选择。
SFA一定比一些官津校優勝,指教學方面,但係同一些新興直資比,就唔係一面倒。SFA是私校,靠家長FUNDING, 其他直資两邊收錢,資源一定更充裕!

73662710 發表於 21-5-29 22:11
讀smc 其實也可以谷得很hang! 適隨尊便!但係就真係冇吔壓力!
小班教學22人,小朋友一般都開心友愛!
...

讀SMC而谷應該係optional
讀SFA既谷應該係無得揀

想請教各SFA用家,是否小一一開學就進入戰鬥mode,直接進入小一下或小二課程,老師不會和學生go through 小一上的知識先?見SFA 都有暑期班但得四日,應該未必可複習哂所有小一課程。

Sheep06 發表於 21-5-29 17:49
"如果QC班仔全班去考oxbridge,我相信可能有八九十人能考入"--> Really ? 有何理據支持? ...

如果Spcc dgs 處於英國,有一半或以上人有資格入(不等同入)oxbridge  , qc是派位,我估都有1/3.
純粹講學生質素!

回覆 bettyay 的帖子

Sfa 得返一年三考唔算多了

chiwah0804 發表於 21-5-29 22:24
想請教各SFA用家,是否小一一開學就進入戰鬥mode,直接進入小一下或小二課程,老師不會和學生go through 小 ...

是的.
課程不用一上.
九月上課前應該會派一些功作紙作準備.

meex2 發表於 21-5-29 14:45
仔同學哥哥曾經讀sfa. 聽返呢就係手腳一定要快。 佢大仔半身已經係好願意做功課的小朋友但係眼見功課好似 ...

其實SFA唔算多功課,每日一般三至四樣,weekend前會多d但都係五至六樣,同happy schools當然冇得比,但相信官津校的功課=/> SFA。至於考試壓力,都係睇家長,如果相信將來8成左右小六生升band 1中學,咁小六時約140學生中考100名內都已算穩陣,如家長滿意呢個情況,咁又唔係真係咁大壓力。我估小朋友嘅壓力反而來自家長可能要求小朋友要考全級10、20名以內,又或者一定要小朋友入神校,咁呢樣野就無法子了⋯

回覆 RWKT 的帖子

因小朋友是學券幼稚園,請問開學學校提供工作紙是否都讓小朋友有足夠教材和時間去應付課程?還是家長都要花多時間暑假和小朋友先學懂小一上或成個小一課程

chiwah0804 發表於 21-5-30 10:57
回覆 RWKT 的帖子

因小朋友是學券幼稚園,請問開學學校提供工作紙是否都讓小朋友有足夠教材和時間去應付課 ...

理論上是足夠的,但明白初上小一的感覺,我自己當年都會買定少少小一(上)練習俾小朋友做,當係做個準備,都係一年啫,咪當一般暑期功課囉,升小二or afterwards就唔會了⋯

cc_hh 發表於 21-5-29 12:29
其實入谷的學校是否真的會無課外活動

我小朋友有好多課外活動架,音樂體育棋藝都有,同意樓上講法,家長想小朋友只係讀書,咁咪冇活動囉,小朋友又冇得揀嘅,咁細個人仔,日常活動其實咪又係家長安排⋯

73662710 發表於 21-5-29 23:22
如果Spcc dgs 處於英國,有一半或以上人有資格入(不等同入)oxbridge  , qc是派位,我估都有1/3.
純粹講 ...

SPCC 2020年 DSE 5科5+ 及 IB 40+
加埋有73%(129/177)
多數有力闖 Oxbridge

Annual School Report 2019-2020 (p.14)
https://www.spcc.edu.hk/f/plans_and_reports/2769/Annual%20School%20Report%202019-2020.pdf

DSE
人均5** 1.68 (218÷130)
人均5+ 4.75 (618÷130)
主科5+ 65.6%
5科5** 12.3% (16/130)
5科5+ 66.9% (87/130)

IBDP
45 14.9% (7/47)
44+ 40.4% (19/47)
40+ 89.4% (42/47)
Average score 42.3

twhkleung 發表於 21-5-29 18:41
這是一個跨張的比如來表达QC在我心中的崇高地位而已,而实際上有一半以上学生入到oxbridge是不可能的,就 ...
香港學生入讀CAMBRIDGE 數據: (包括A - LEVEL , IB , DSE...)
2020年 88人
2019年 77人
2018年 80人
2017年 91人
2016年 92人

其實係一家四口子

chiwah0804 發表於 21-5-30 10:57
回覆 RWKT 的帖子

因小朋友是學券幼稚園,請問開學學校提供工作紙是否都讓小朋友有足夠教材和時間去應付課 ...

是的.

我也是跟樓上位家長所做的差不多. 小一開學前約兩星期 叫他做了些練習準備而已.

SFA 功課不算多. 每兩三星期有小測. 其實,我認識嘅小朋友大部份也有參與很多課外活動. 吾係想象中的書呆子 :)

回覆 Poyau 的帖子

SPCC 劍橋學生都有自己的 聯繫NETWORK。真係好多佢地D學生。
其實係一家四口子

回覆樓主:

本人小朋友有幸入了SMC, 真的十分開心,投入返學,而且有好多空間去發展興趣。

其實你睇返細個讀咁耐書,能學以至用的不多,中史?西史?differentiate? 讀書其實是人生一個發掘興趣的過程。如果為著升中,呈分,日谷夜谷,小朋友好缺乏時間和空間去了解自己。

香港教育難以改革,因為傳統還是看成績表,還是計分數。如果有間龍校,何不選間龍校呢?

Chan343 發表於 21-5-31 16:34
本人小朋友有幸入了SMC, 真的十分開心,投入返學,而且有好多空間去發展興趣。

其實你睇返細個讀咁耐書, ...

收到幾位pm 我了解學校,我直接在這裡講少少:

學校小一好輕鬆,小朋友返學好開心。本身好多好勁既小朋友,睇好多書,又有不同talent 既人。

學校著重多方面發展,成績方面,以鼓勵形式去推動,例如「趣味默書」,以加分方式讓小孩子主動去識多啲字,而非傳統扣分方式。6月活動週,請小朋友自己設計一間屋,要防風防水和企得穩,小朋友過程中學到好多野。

外語是小一小二讓小朋友4 種都感受下先,之後小三就選定一款長讀。

大部分學校主要升SMC 中學,但也有些海外升學/ 跳去更上一層樓。

學校25% 外籍學生,小朋友全英普傾計。大都是活潑好動。

bettyay 發表於 21-5-28 08:00
按EK標準,SMC 屬B2A-1C中學,應該未可以叫成績好好。純睇學術成績,SFA不用突圍,也絕對夠能力考與SMC中學 ...

但無壓力可直升而又有一定水平, 可能更有利發展
‹ 上一主題|下一主題