用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神 vs. 德望
樓主: angel.cmtam
go

天神 vs. 德望   [複製鏈接]

kekeneko 發表於 21-5-24 08:05
回覆 gabejang 的帖子

不過,係怕成績marginal, 到時升唔返中學,就黃大仙區啦~GH 認成績,親生女求情都 ...
係GH係唔會知自己成績係咪marginal
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

其實每次成績考試攞幾多分,大概都心裏有數啦~

kekeneko 發表於 21-5-24 18:45

其實每次成績考試攞幾多分,大概都心裏有數啦~

如果你認為中學部從來唔話你知佢直升要求,永遠要你自己去估有冇機會升到上去呢種方式係無問題,咁當然係無問題
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

所以,我會揀天神

balls 發表於 21-5-22 17:33
可能因為我住附近所以覺得德望地點唔算偏(雖然如果搭公共交通工具嘅話都係要轉小巴先上到山)。
...
小學嘛,有校車或保姆車就無問題啦。不過仍然都要早起身,兩間都好,聽講天神谷D。

valentinored 發表於 21-5-24 18:27
親戚小朋友讀GH, 已預計未必升返上中學, 高小轉左去IS
咁 tough :(  ?

JojoDad 發表於 21-5-24 18:54
小學嘛,有校車或保姆車就無問題啦。不過仍然都要早起身,兩間都好,聽講天神谷D。 ...

都未必,每日6:30出門同7:30出門,六年日日如是,分別都咪話唔大...

musiclover1609 發表於 21-5-24 07:03
不清楚德望的情況。天神是非常催谷的類型,分精英班,老師非常用心教學,不會放棄能力弱的同學,但家長和學 ...

非常清晰, 很欣賞老師的有教無類及學校的一個不能少

hkpapa852 發表於 21-5-24 18:34
係GH係唔會知自己成績係咪marginal
其實gh一向喺成績表會有每科嘅grade mean, 你大慨都會知自己嘅位置喺邊度。今次考試(唔知係新安排定5年級先開始講)老師有同每個學生講佢自己嘅級名次。所以,我唔覺得學生或家長會唔知自己係咪marginal.

ok3 發表於 21-5-25 14:07
其實gh一向喺成績表會有每科嘅grade mean, 你大慨都會知自己嘅位置喺邊度。今次考試(唔知係新安排定5年級 ...

當中學部一直唔透露升中條件時, 知道每科grade mean有咩意義?

可能above mean都升唔到喎!

其實我唔明點解你要成日追擊住德小升德中呢個位,連絕大部分用家都覺得升中方面唔大問題,咁仲有咩問題?近年每年都七八成升到中學部,同一般直屬中學差唔多,如果要話成績唔好嘅人升唔到中學部嘅話,咁其他直屬小學都一樣,唔明點解永遠淨係追住德望嚟鬧。再講就係德小都有好多好嘅方面,唔係下下淨係用升中衡量到。本身都唔想好似搞到唔接受其他意見咁樣,但係見你個個德望嘅帖都要講呢樣嘢就真係忍唔住。

Mama153420 發表於 21-5-25 16:04

其實我唔明點解你要成日追擊住德小升德中呢個位,連絕大部分用家都覺得升中方面唔 ...

已經係GH既學生家長, 認為無問題咪當見唔到囉!

但人地未決定係咪做GH既學生家長, 點解唔可以接收多D資訊先去決定呢?

唔通吓吓只能接受由GH家長認為可發佈既資訊先得?

回覆 Mama153420 的帖子

EK 關於女校,有幾個定律嘅

GHS 唔攬親生女,支援唔夠,係萬劫不復嘅死罪。
HYS 唔攬親生女,係收生自主,夠進取。
SMCC 攬親生女,公開試成績跌,係搞唔掂唔好去。
DGS 攬親生女,又有成績? 就太獨立強勢夾串咀,都係SPCC好。

catf2    發表於 21-5-26 10:40
meloC    發表於 21-5-26 09:57
honeybunny8    發表於 21-5-25 21:19
mcl203    發表於 21-5-25 18:50
creambun    發表於 21-5-25 17:14

ucw 發表於 21-5-25 16:34

總結的太好!
特別最後一句。

一眾女校攬唔攬親生女,其實都係唔啱

catf2    發表於 21-5-27 09:45

ucw 發表於 21-5-25 16:34

真係攬又死唔攬又死
結論: SPCC sure win!

b3410 發表於 21-5-25 16:48
總結的太好!
特別最後一句。

大把女校揀,呢4間唔啱,咪揀其他,最緊要有能力先有得揀,唔駛理咁多。有人1A生,鍾意揀1B,貪易讀啲。有人1C生,鍾意愈級挑戰,深信入到就係好,亦深信學校總有辦法幫學生,有咩所謂?到最後,都是自己同小朋友負責。

Mama153420 發表於 21-5-25 16:04

其實我唔明點解你要成日追擊住德小升德中呢個位,連絕大部分用家都覺得升中方面唔 ...
近年每年有七八成上中學部,真係咁勁?

回覆 PTL_L 的帖子

欣賞吓一到某啲直資派 offer 呀,自行收生放 result,就會有一系列po 引導家長揀呢間唔揀嗰間,都幾好睇咖。

ucw 發表於 21-5-25 17:38

欣賞吓一到某啲直資派 offer 呀,自行收生放 result,就會有一系列po 引導家長揀呢間唔 ...
所以咪意見可以參考,但唔一定要跟,啱我又未必啱佢。有啲父母鍾意個小朋友做no. 1,有啲父母覺得小朋友讀書舒舒服服就算,冇最好既標準。

ucw 發表於 21-5-25 17:38

欣賞吓一到某啲直資派 offer 呀,自行收生放 result,就會有一系列po 引導家長揀呢間唔 ...

GH 成日比人話地點差,但港島有啲山旮旯女校只得一兩架巴士到又無呢個問題! 睇粉絲分享確實好精彩!
‹ 上一主題|下一主題