用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL vs St Joseph
樓主: tmon
go

TSL vs St Joseph   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 20-7-31 09:59
未必係超前教育,亦可能係學生能力滯後啫

入去無適應期,最好係小二生,仲唔係超前教育?~~~

我見啲網友好哈皮咁,經常讚某些直私甚麼教先一兩年,小六識埋中一二嘅數學,仲有啲分享英文堂都可以取消咋。官津程度淺,又教得hea~~~

yveoone 發表於 20-7-31 10:16
當然可以係我仔力有不逮,但當你係一間津校時,不要同我講到人人做到,只係佢一個做唔到。老師嗰日小朋友 ...

津校係唔可以用任何方法勸退學生,而且學校亦犯不着趕走學生,讀唔掂嘅話,六年後一樣會說聲再見,我仔讀嘅津校小學(有中學部)一樣有同學滿江紅讀到小學畢業。SJ呢類學校就係在派咗任何學生入嚟,output一樣咁出眾,唔好以為直資被揀過嘅學生就係優質,幾歲人仔就可以定八十,唔會啩?直資最多可以揀到家庭背景相近嘅學生而已。

mcl203 發表於 20-7-31 10:18

磅咗水,當然龍門可以任擺啦

Soundervolt 發表於 20-7-31 10:42

津校係唔可以用任何方法勸退學生,而且學校亦犯不着趕 ...

我冇諗直資一定好,只係覺得老師同考第一嗰d一樣堅尼地,冇客觀睇件事,亦自以為事

Soundervolt 發表於 20-7-31 10:42

津校係唔可以用任何方法勸退學生,而且學校亦犯不着趕 ...
呢d野下有對策嘅姐,當然有人賴死唔走學校亦冇符,唯有升中自然流失。從另一角度看,勉強留厎對小朋友亦未必好事

mcl203 發表於 20-7-31 10:18

有時候要超前家長先開心,然後自己再超前學校一年

yveoone 發表於 20-7-31 11:14
我冇諗直資一定好,只係覺得老師同考第一嗰d一樣堅尼地,冇客觀睇件事,亦自以為事
...

我估係老師問題大過津貼定直資中學

我2個讀津貼小學,老師絕大部份都好好,我女已高中,差不多年年都回小學探老師。

yveoone 發表於 20-7-31 10:16
當然可以係我仔力有不逮,但當你係一間津校時,不要同我講到人人做到,只係佢一個做唔到。老師嗰日小朋友 ...
benefit of the doubt. 可能老師只是預早講定expectation n consequence, 始終進步都要時間。
有位校長講過,學校是塊肥田,家長是農夫,拿,呢d溝通咪掂law, dirty work 就由老師做la.

yveoone 發表於 20-7-31 11:14
...
好幾年前亦有自稱直資家長被勸退

yiqiyihui 發表於 20-7-27 21:39
孤陋寡聞,英小上中學嘅問題係咩? 自己經驗會考所有科除咗中文科都係英文嚟。讀英小令我所有科都掌握得好 ...

不論英小中小亦要打好中文根基
否則升中後才補底可能為時已晚
英小相對少接觸中文要加強操練

yiqiyihui 發表於 20-7-27 21:39
孤陋寡聞,英小上中學嘅問題係咩? 自己經驗會考所有科除咗中文科都係英文嚟。讀英小令我所有科都掌握得好 ...
又咁講,hkpapa 有名叫數據王,我相信佢唔會cmt based on 1-2 cases.
我亦可以講sfa 是英小,我敢寫包單佢地中文一定無問題,但咁又代表乜呢?

gracelam 發表於 20-7-30 18:06
其實唔洗等上到中學先出問題,原本小三已睇HP, 英文啦啦聲,但小四已經聞到味,後知後覺去私補中文,點 ...
唔洗等到呈分,我們由小二開始追中文,就算小6已看金庸,但上到中學有文言文,永遠都是moving target

MrBeast 發表於 20-7-31 13:19
唔洗等到呈分,我們由小二開始追中文,就算小6已看金庸,但上到中學有文言文,永遠都是moving target ...

# 唔係個個家長有先見之明

# 唔係個個小朋友响英語環境下肯睇中文書
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-7-31 13:22

我是刻意地make sure 唔會斜埋一邊,但進度自然慢,ek 不時見到網友分享他們子女看的書的level,要好有定力先得

Poyau 發表於 20-7-31 12:44
不論英小中小亦要打好中文根基
否則升中後才補底可能為時已晚
英小相對少接觸中文要加強操練

純係英小角度去睇科中文,就話英小生中文弱。放大角度去睇科中文,咪又係大把中文小學底/中中/英中學生都係炒科中文~~~

MrBeast 發表於 20-7-31 13:19
唔洗等到呈分,我們由小二開始追中文,就算小6已看金庸,但上到中學有文言文,永遠都是moving target ...
識人小一睇金庸, 高小作文一樣唔掂. 宜家D中作係砌puzzle咁砌先至有分

gracelam 發表於 20-7-31 13:22
# 唔係個個家長有先見之明

似乎,學生唔重視科中文先係重點,佢唔緊張科中文,任何人都無辦法令佢自然會合格~~~

話時話, DSE 中文3+率係高過英文, 兩科都唔可以忽視.

cafeva 發表於 20-7-31 14:03
話時話, DSE 中文3+率係高過英文, 兩科都唔可以忽視.

咪就係,任何一科長期唔合格,無理由學生/家長係唔知嘅,知咗又無決心令佢合格,唔知可以怪邊個了~~~

mcl203 發表於 20-7-31 13:47
純係英小角度去睇科中文,就話英小生中文弱。放大角度去睇科中文,咪又係大把中文小學底/中中/英中學生都 ...

英文達B1A可能期望中文不差太遠
有比較中文顯得弱但放諸全港是否?
中5+/4+已遠較日校10.4%/32.6%高

2020年 | 2019年
考生 139人 | 151人
中文5+ 15.9% | 18.2% → B1C
英文5+ 58.3% | 51.0% → B1A
數學5+ 44.6% | 44.4%
通識5+ 25.2% | 26.5%
主科5+ 36.0% | 35.0%

中文4+ 44.7% | 44.6% → B2A-1C
英文4+ 89.2% | 88.1% → B1A
數學4+ 75.5% | 84.8%
通識4+ 69.8% | 70.9%