用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英文私小vs中文津小
樓主: Helloworld2020
go

英文私小vs中文津小 [複製鏈接]

picalo 發表於 20-5-10 15:27
而家還可以
大d可能睬我都儍
有得谷好谷

"谷"字吾太好, 如果小朋友有興趣學, 不妨多教些。

assado 發表於 20-5-10 16:51
"谷"字吾太好, 如果小朋友有興趣學, 不妨多教些。

中文、英文佢有興趣學,亦唔揀書睇,乜都睇
數學就...

回覆 picalo 的帖子

只要個底打得穩,train到佢做事自律,自動波,其實到高小,真係唔駛點擔心。我雖則唔谷,但成日餵養兩大小閱讀,個人愚見,「閱讀是皇道」。

PTL_L 發表於 20-5-10 19:00

只要個底打得穩,train到佢做事自律,自動波,其實到高小,真係唔駛點擔心。我雖則唔 ...

想請教一下點train自律、自動波
呢2樣我比較擔心

都唔係咩心得,只係恆常做法。從小到大,屋企都算係有規有矩,如小時候,指定時間內唔食完碗飯,即收碗,堅成晚都唔俾再食飯或任何野。我係雙職媽媽,初小時,已說明,必定要起我返屋企前完成功課或溫好默書,我返屋企要對要默。考測前就準備定溫習材料,講明我返屋企要對同溫,所以必需起我返屋企前完成。可能我唔係經常理到佢地,反而佢地仲冇咁依頼。
仲有,我哋講道理既,有付出先有收穫,由細講到大,兩個小朋友鍾意咩咪同佢地傾囉,如阿細鍾意踢波,一星期踢4/5日架,唔少野,仲要十萬九千里遠,不過都唔緊要,處理好功課,成績又可以,我哋幾辛苦都送佢去做自己鍾意做既事,可能讀書有動力,咁會好好多。

另外,搞掂大果個,細果個自自然然會跟住火車頭好重要

PTL_L 發表於 20-5-10 19:56

另外,搞掂大果個,細果個自自然然會跟住火車頭好重要 ...

我只有一個咋,我都在職
好佩服你可以照顧2個
我希望上到小一
佢真係會自動波喺我返嚟前做好功課
我唔想送佢去功課班

PTL_L 發表於 20-5-10 19:55

都唔係咩心得,只係恆常做法。從小到大,屋企都算係有規有矩,如小時候,指定時間內唔 ...

謝謝你
希望我可以做到

都要讚下豬隊長,多年嚟都係嚴豬,所以兩隻小豬唔聽話,豬隊友一定會出手幫我。

PTL_L 發表於 20-5-10 21:46

都要讚下豬隊長,多年嚟都係嚴豬,所以兩隻小豬唔聽話,豬隊友一定會出手幫我。 ...

哈哈...我都係
好彩管教目標一致

醒目開學勳章 貢獻勳章

我好簡單,考DSE,本身英文好d,就當然讀中文學校啦!

provided that 你講嘅資訊正確

同上面講嘅,如果係SFA,中英都強!

其實你講到學費唔比較,但我覺得,出面搵個NET跟英文,so easy,應該有錢剩!

我兒由私立英小轉中文津小,一直都係外面跟小班教學writing class(到P5),借機同NET 傾多d計,我咁hea "補" 英文,眼見進步唔快,但小學畢業叫做keep 到有英國grade 8 (佢P2做過test, 有美國grade 4 水平)

其實只要keep 住餵佢睇英文書,英文就會有進步,唔駛點理學校進度
恐龍家

SFA 雖然係英小,科中文搞得唔錯,高小中作要求約5-600字,呀仔而家讀S2都未使寫咁多;小五開始教文言文,部份係而家初中的教材,而家佢自己睇d未學過的文言文,都估到大概的內容!

申利:呀仔係而家間中學,中文一科考級十之內。

小曳人    發表於 20-5-12 07:49

回覆樓主:

以前讀AL個陣,我有個同學英文底子非常好,當我要花時間去溫英文,聽電台、死記生字時,佢就可以善用時間溫其他SCIENCE 科目,自小已經睇西片不用看字幕...所以感覺佢不用兼顧英文科。

我自己就自小中文基礎不俗,睇中文書多過英文書,但又唔覺得自己中文有咩優勢,DSE我未考過,但考AL個陣,覺得聽說讀寫4份卷,我只是閱讀卷較佳,聽說2份卷更加感覺冇咩特別,就算係中文底子唔強嘅同學,尼2份卷一樣可以考得好,因為同思辯理解有關。

到長大出黎做野,更加覺得英文流利好緊要d,中文係我地母語,係職場上能基本應用就夠。相反,擅長英文往往能開拓更多機會。

認同中小唔一定英文弱,不過真係好靠家長自己刻意安排語境俾子女。若然家長太忙,或未能提供語境,咁英小都係一個好選擇。

qip1371    發表於 20-5-12 11:55

eclass05 發表於 20-5-12 01:03

以前讀AL個陣,我有個同學英文底子非常好,當我要花時間去溫 ...

我細個都係讀名中小升所謂既band 1英中,但中英文科係AL都緊緊合格,其他科就A/B,放榜前幾驚肥中英文。所以都驚小朋友好似我咁冇語言天份,是但一科肥左就真係bye bye。

所以想小朋友走我唔同既路,但就係未試過讀英小,有小小睇唔清。

多謝大家咁有深度既答案,但我仲未有答案   

成日係EK睇到甚麽DSE中文係死亡之卷,中文比英文難云云。從自己小朋友嘅身邊觀察,小學讀英小,同學們自細英較強中較弱係事實,但觀察所得,人哋咪又係達入U率穩定>85%,問題係學生想唔想科中文合格,要合格佢哋自有辦法,邊有咁易炒吖。至於從來無諗過要令自己達香港大學入學資格嘅,一係早有安排,一係由得佢炒,根本態度勝於一齊~

EK嘅甚麼分享,中文重於英文,咪又係由自己嘅視線出發去否定他人~

幼稚園小朋友的英文好只係好表面, 連基礎都唔算
先在小學磨好英文, 到升中就大把選擇, 到時搵間DSE成績中英文都叻的學校, 有六年時間再磨靚D中文, 比用6年時間在中學磨靚英文容易
利: 英文小學畢業, 中文一向普通, 上到中學睇多D書已經追到, 夠用

eclass05 發表於 20-5-12 01:03

以前讀AL個陣,我有個同學英文底子非常好,當我要花時間去溫 ...
Agree.. 職場上英文比中文重要。大家會話中文都非常重要,係既,但中文只要識睇識講(普通話),識寫基本書信/電郵都好夠。有啲對中文要求高的工作,大部份香港學生做唔黎,唔係能力問問係文化,而係喺香港讀書學既遣詞用字都唔係果回事。英文就真係無論邊份工都好重要(寫作/閒聊/演講),愈夠膽講成功機會愈大。

有啲小朋友讀中小都英文好好,因為家長在家提供充足語境,呢種情況都好常見。讀英小唔一定中文差,只係送得小朋友去英小既家長都較重視英文,自然無花咁多時間訓練中文。有時我都會諗究竟中文/英文要去到咩程度先係好/夠呢?其實中文同英文唔一定係要兩者之間作取捨,語文好靠家長既努力同小朋友自己既能力。

我阿大中小,中文成績一向名列前茅,英文後來居上,而家兩者成績都不相伯仲。小學階段的中文基礎知識及閱讀理解,我阿大都掌握得好好,講緊係可能48或50分既中閱卷,我阿大係可以全取或只失分1-2分,從初小到高小都係咁,中文基礎知識對於佢,更易如反掌,都係只會失1/2分,即全份卷,佢平均會攞到90分以上。

近來停課,又將近升中,我準備左中一的閱讀理解俾佢做,諗住佢都係輕易而舉啦,點知一幫佢對,出事喇,好多漏空唔識做,佢真係話好難,又唔識。做左既,全題6分,攞得2分,我都幾晴天pig pig。當刻,我同佢既信心大跌,咁我先深切意識到中文既難,中學既gap同小學既gap係有幾大?

英文,我反而一啲都唔擔心,因為佢必定上英中,大部分科目都是英文,點唔好都會train到好啦。當年,我係英國殖民地下讀書,無論咩banding 都係讀英中,我唔睇得,都talk下。

醒目開學勳章 貢獻勳章

係,英文本身就易學過中文啦!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題