用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 津校、直資迷思
樓主: icanhear
go

津校、直資迷思   [複製鏈接]

icanhear 發表於 19-12-25 21:45
因為「不錯的津小」是中文小學,怕英文唔夠好啫...

其實大部份直資甚至神校SPCCPS都係中文小學…

babycatrina 發表於 19-12-25 15:22
其實倒轉係好多人無廿五分先要努力考直私

同意
如果有25分有一間唔錯嘅小學
好多人都唔會考直私
除非好想去神校

adriantai 發表於 19-12-26 08:53
吾好以為直私多野玩, 津小就無乜. 其實而家津小都與時俱進, 初小減少測考增加多元課外活動. 最大問題係你有 ...

直私多野玩,其中一個原因咪針對市場需求,配合佢哋嘅成績,所以咪出現甚麼幾多人入坊間稱既神校。所以三私一直,學術最好嘅一間,反為並非升中率最靚仔嘅一間~

回覆樓主:

所以如果小朋友體藝吾算好top果派, 係ㄧ般津校會有更多機會.

你不如諗一諗其實你想要啲乜先,自己整埋邊啲輕邊啲重,再睇一睇25分嘅津校俾唔俾到,冇完美學校,包括直資,有得必有失。如果你要嘅津校已經俾到,何必山長水遠又要俾學費讀直資?只要配合到你(小朋友)需要,就係好學校,大把好津校可以揀。如果唔得,再睇學費平嘅直資,學費可以由每月$1xxx -$7xxx 不等,直資每間特色都唔一樣,要自己做功課。至於你講嘢十八般武藝,一般唔關學校事,係家長自己培養,即係嗰啲小朋友去邊間讀都係十八般武藝。至於英文能力,好多直資都係中文小學,英文好,好多時都係關家庭事,又係家長自己培養。只係直資學校會揀學生,把差不多能力嘅學生、差不多要求嘅家長集中,提供佢哋想要嘅/需要嘅課程同環境。如果你不是需要這些,又何必去。

nixphoenix 發表於 19-12-26 12:17
同意
如果有25分有一間唔錯嘅小學
好多人都唔會考直私

25分不是一定入,今年都見唔少人在此版說25分不入。

mcl203 發表於 19-12-26 00:39
重點係,”直資不存在冇錢冇得讀的情況”~~~

BTW,現實上,學校要考慮營運成本~~~

如果你有留意直資審計報告,直資營運儲備最少可以應付二個月開支,而大部份學校儲備遠照呢個數目甚至達十二個月上限。所以,除非直資學校連續六年全部學生領取全額支助,否則學校都可以營運落去,係唔會岀現冇錢冇得讀情況。

Diversifyedu 發表於 19-12-26 16:51
如果你有留意直資審計報告,直資營運儲備最少可以應付二個月開支,而大部份學校儲備遠照呢個數目甚至達十 ...

咁似講緊香港儲備既,赤字,可免則免。我亦唔係只講SPC,係指普遍存在咗既現象~~~

回覆 mcl203 的帖子

我的確有聽過曾經有1定兩所直資學校儲備低過教局要求,不過我連校名都忘記了,絕對不在受歡迎名單中,反而更多的直資學校儲備水浸。教局要求學校要從總學費收入中撥出最少10%作學費減免或獎學金,好多學校因為冇人申請減免而要諗各式各樣嘅獎學金派俾學生。
https://m.mingpao.com/pns/港聞/article/20191211/s00002/1576000452139/教局規定儲備需夠兩月開支-直資校儲備「貧富懸殊」-最少0-28月-最多1年

haihaimom 發表於 19-12-26 18:15
回覆 mcl203 的帖子

我的確有聽過曾經有1定兩所直資學校儲備低過教局要求,不過我連校名都忘記了,絕對不 ...

舊年新聞:SPCC
今年好似啱啱過兩個月儲備

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/270059/%E8%81%96%E4%BF%9D%E7%BE%85%E7%94%B7%E5%A5%B3%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E5%84%B2%E5%82%99%E4%B8%8D%E8%B6%B3%E8%BF%91-%E4%B9%BE%E5%A1%98-4%E9%96%93%E7%9B%B4%E8%B3%87%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E4%B8%8D-%E5%AF%8C%E8%B2%B4

piglover 發表於 19-12-26 15:11
25分不是一定入,今年都見唔少人在此版說25分不入。

樓主case 似乎係25分可入

如果係勁hit 嘅神津當然25分都唔穩

nixphoenix 發表於 19-12-26 18:58
樓主case 似乎係25分可入

如果係勁hit 嘅神津當然25分都唔穩

唔係神津,我見係普通一線津,今年一都有人25分不入。

回覆 piglover 的帖子

邊間?望表暫時都係嗰幾間大熱係 25 不入。

adriantai 發表於 19-12-26 09:23
好似係得呢兩間平英小, 圓玄算吾算?

圓玄教學語言為英文

https://www.chsc.hk/psp2019/sch_detail.php?sch_id=333

回覆 lskstephen 的帖子

咁大洗呀,學費佢唔平喎

haihaimom 發表於 19-12-26 23:14

咁大洗呀,學費佢唔平喎

以前洗唔晒㗎,可能前校長大洗D,瓜~~~

piglover 發表於 19-12-26 20:28
唔係神津,我見係普通一線津,今年一都有人25分不入。

個區好渴巿咁喎...

icanhear 發表於 19-12-25 14:16
家境不富裕,要節衣縮食,才可以俾到小朋友讀直資。

另一方面,小朋友25分,應該無問題可入一間還不錯的津 ...

要節衣縮食就真係無謂,講緊十幾年,萬一生病或失業點算,睇餸食飯。

1998Ruby1998 發表於 19-12-26 21:22
回覆 piglover 的帖子

邊間?望表暫時都係嗰幾間大熱係 25 不入。

我間不是大熱,不太擔心

謝謝各位意見!

haihaimom 發表於 19-12-26 23:14

咁大洗呀,學費佢唔平喎

唔緊要啦,搵 PTA 傾下就攪掂喇

haihaimom    發表於 19-12-27 08:34
‹ 上一主題|下一主題