用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 關於學鋼琴價錢
樓主: 袓安
go

關於學鋼琴價錢 [複製鏈接]

Re: 關於學鋼琴價錢

簽名被屏蔽

ming2

謝謝你的意見,我會常試問下老師,睇下之後如何是好.但會
不會唔好呢?好像比老師有些壓力.同時我想問通常小朋友
要幾內先有1級呢 ? 我要不要買其他練琴書比佢呢  ? 唔
好意思問o金多問題,真係自己咩都唔識,都唔知點做好.

thx
一首最鐘意既歌

[/url]

簽名被屏蔽

Wing(婷婷媽咪),
Hello, 又會見到妳, 我囡囡學了五堂, 也算ok,
妳學到幾多級? 須要幾長時間? 其實妳也可以教婷婷彈琴,
咁妳不需暫停咁浪費啦!

bell,
我而家仍然係彈d二級書, 我因為冇考試, 其實都唔知彈到幾多級, 我唔會教婷婷彈琴lu, 因為通常比人教會好d, 費事自己勞氣, 我都未知婷婷係咪有興趣學, 所以都係觀察階段, 佢表姐就好叻啦, 好似老師想佢考8級呀, 9歲咋, 好似小提琴都有7級lu

ming2,
其實係當囡囡學時即表示又多一項支出, 咁咪將我份比佢囉, 更何況囡囡而家學多左野, 我又有part-time要做, 都冇乜時間練琴, 所以進度慢左好多

Hi Ming2,

My son is 6.5 years old, learnt Piano for 1.5 years, started from Thompson book 1, now only to the middle of Thompson book 3.  

He attend half hour lesson per week, practise half hour per night (together with me) at home.

Whether you think it is very slow and abnormal to have only one series of book ?

Hi~

現在我學緊 Everybody Book 1, Miss 要我練熟右手 1,3/2,4/ 3,5 指法, 嘩, 始終練到手梗梗, Miss 都話差少少, 要我練多段日子, 所以skip 住那一part, 我請Miss視範一次, 她彈得好自然, 尤其是由 2,4 去 3,5 or 3,5 番 2,4, 幾隻手指唔會黐埋一齊, D音走埋一堆...

另外, 我開始學 G2 Scale, 跟拍子機132拍, 我一係快過拍子機, 一係慢過佢, 哈哈, 我有我彈, 佢有佢打拍子, 真係要多練習       
您, 是我一個遙遠的夢~~~

ming2:

多謝妳介紹, 我今晚同妳個學生(KATHY)買左部二手琴, 真糸好開心, 因為BRIAN仔以後可以用綱琴練琴啦!!!

有D野想請教下:
1. 般琴有無好介紹?
2. TUNE 琴師有無好介紹?
3. 般完琴是否一定要TUNE琴?
4. 般琴要注意什麼?

BRIANMA

簽名被屏蔽

Hi ming2,

想請教我女現用以下幾本書屬幾級呢? 唔該.

A Dozen a Day - Book One
Step by Step - Book Three
Leila Fletcher Piano Course - Book 2
Activity & Ear Training Book - Levle B
Scales, Arpeggios & Broken Chords - Grade 1

簽名被屏蔽

Dear Ming2,

Actually, my son almost feel dull when I practise with him at home and the teacher (student of APA) teach him during lesson.  The teacher will teach him 2 new songs each 1/2 hr lesson.  Normally he can pass 1 song only each week, the other one will be passed 1 more week later.  My son's sight reading is poor.   I don't know why he never have such problem on violin sight reading.  He also learnt Violin for 2 years.  Get Merit on Grade 1 examination.  I have practised with him also 1/2 hour per night for Violin.  

Do you think it is too hard for a 6 years boy to practise both Piano and Violin each night?

Also do you think I shall ask him to pre-practise the new songs before lesson but I have no music knowledge.

ming2 寫道:
ChunChunMummy

你個d書如果用完0既話,我會當係一級左右啦...

Many thanks.

簽名被屏蔽

想請教下深水

想問聲ming2,
我星期六個女上堂時,老師話想同佢報出年6月考2級.我都好突然,一向我以為佢一級都係未到家.我話好呀,但係出年6月,出年先算啦.老師話吾係架,如果係考,就要而家準備架.我問佢要吾要買書,佢話要,咁我問而家d書用吾用,佢話可以用埋佢..到時請半日假考便可.上堂改45分鐘..我想問下,我要有咩改變來配合呢?點解要咁多時間預備架??老師話佢數拍子吾得,我話希望佢小一上音樂堂時先生教多D,咁佢可以好D咁...我有D緊張TIM...我想問元朗或天水圍有無得考架??我有個朋友佢去尖沙咀考架...

ming2,
我岩岩都同我老師提出左, 睇下佢得唔得啦? 因為我成日都唔得閒又唔好意思改時間, 好多時未練過琴又去上堂, 咁就浪費左一堂, 因為冇練過好似去佢到練琴咁
該用戶已被刪除

BRIANMA 寫道:
ming2:

Hi, 想請教下學琴是否一定要學theory?(e.g what is down a 2nd, up a 3rd......)

我BRIAN仔剛剛4YRS OLD. 7月尾剛完成柏斯琴行的兒童音樂鋼琴班. 現在1:1上左二堂.

老師用Alfred's Basic Prep Course. Lesson Level B (一套4本)

我自已覺得這套書的歌仔好悶 & 開頭D歌仔太容易(每堂學3-4首歌) 一首歌每日彈5次,彈到第3日都識背啦!!!, 通常第3啊仔已經話想彈後面D新歌, 我不知是琴行規定OR 老師問題一定糸一首跟住一首不會跳歌仔教.

妳教琴會否SKIP左一D無物難度D歌仔吾教呢?

BRIANMA

hello!我小朋友都係柏斯學兒童音樂鋼琴班,不過都宜家仲
未決定係唔係跟柏斯學落去,柏斯教得好嗎?請問你可唔可以pm我話我聽你0係邊間柏斯學呢?? 因為我幫小朋友搵個鋼琴老師,thanks
[url=http://www.magicalkingdoms.com/timers/]

我建議可以的話,轉去私人鋼琴老師那裡學琴,琴行的老師流動性比私人鋼琴老師大,若找到一個合適的鋼琴老師,那就不用轉來轉去繼續學習。我亦因為這樣為我的囝囝找到現在的鋼琴老師,她教得不錯,現在囝囝越彈越好。
Man :-)
‹ 上一主題|下一主題