用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陸慶濤 vs 將天
樓主: ms1215
go

陸慶濤 vs 將天   [複製鏈接]

咁公平D講,好難運動又叻學術又好勁既

Hidiwong 發表於 18-6-20 11:27
我兩個小朋友都讀將天, 將天大部分老師都好有愛心, 課程都不算太深, 其實不算太谷, 默書大約兩至三星期才一 ...

其實我都好鍾意將天,不過擔心龍年效應,升中壓力大,而陸慶濤則有羅氏backup,所以先難揀

shingyancafe 發表於 18-6-20 11:57
咁公平D講,好難運動又叻學術又好勁既
但我已指係体藝生...即係指基於大家都係体藝生為考慮點~~~

ms1215 發表於 18-6-20 12:29
其實我都好鍾意將天,不過擔心龍年效應,升中壓力大,而陸慶濤則有羅氏backup,所以先難揀
...

其實樓主應該係叩門入到將天,那麼應該也是有競爭力的小朋友,將來成績應該會keep得住和更上一層樓。將天升外區B1校戰績不錯,有呈分試,看你本身對呈分試的壓力會不會太大影響。

回覆 ms1215 的帖子

將軍澳的官津小中,我也最愛將天。如與陸小的「龍」兩者二擇其一,我自己會選將天。

將天呢個簡稱其實好貼切

係將天頂得到應"會一飛沖", 但跟唔上就"會發"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

升中壓力真係好大,而且好多野唔係你控制到。例如b1學位咁,以往大抽獎階段,迦密主恩&景嶺各有7x個位,宣基&將官中扣除聯繫位都各有5x個。今年輪到大仔抽,鬼整佢因為要借位比觀塘,主恩&景嶺衹各餘5x,將官中情況重衰,得4x個,總數計b1位少左超左一成

Chenglc 發表於 18-6-20 21:22
升中壓力真係好大,而且好多野唔係你控制到。例如b1學位咁,以往大抽獎階段,迦密主恩&景嶺各有7x個位,宣 ...

搞乜,點解要借比觀塘架!

好似話觀塘區幾年前有屋村相繼入伙,依家D小朋友大左上中學,學位唔夠要外借。呢個講法唔知真唔真,不過各區都要借位比佢就係事實。衹講b1位,舊年西貢區借19 個位比佢,今年加至51個。東區呢,去年衹外借張祝珊3個位;今年就庇記、張記、中婦、聖馬可、民生……各借幾個,夾夾埋埋都過20個。

所以都係果句,無弟妹,經濟上又可以支持的,我會選陸小

回覆樓主:

冇呈分,我會選將天。  可惜阿女當年叩唔到。

其實學校嘅嘢,冇咩話絕對,只有適唔適合,樓主只要根據小朋友同屋企l情況選擇最啱自己嘅就可以了。

Chenglc 發表於 18-6-20 23:28
好似話觀塘區幾年前有屋村相繼入伙,依家D小朋友大左上中學,學位唔夠要外借。呢個講法唔知真唔真,不過各 ...

西貢區B1學位已不足,還要借給人,往後幾年,出生率再攀升,那麼教局又要再找其他地方開刀,那麼其他地區都好危喎⋯⋯

zebrabb 發表於 18-6-21 07:34
西貢區B1學位已不足,還要借給人,往後幾年,出生率再攀升,那麼教局又要再找其他地方開刀,那麼其他地區 ...

龍年更加唔夠位

所以只講升中保障,我會揀陸小

ms1215 發表於 18-6-19 17:02
點揀好?

橫掂都谷,本來是旦一間冇所謂,但考慮到將軍澳區band 1中學嚴重不足,選陸小升中就較有保障。

龍年已經多人加上學位唔夠如兼要外借的話,認同選陸小升中較有保障。除非唔介意小朋友有機會升唔到英中,只想找合適和喜歡的另計。以下條link 是 14年發表有少許關於將天小六升中。 https://www.edu-kingdom.com/foru ... 1196&extra=page%3D2 那時已經不是出生率高的了,有媽媽話考全级十幾的考不入宣基(1C),只入了好像不知開兩或三班英文班的王華湘(2A),可以參考下。不過,我唔排除佢填表策略有誤。另外,將天網站的升中資料只列派位學校名,人數好像沒有寫,我想問如何可以知道將天歷年派英中的比率? 不過,都係過句。最清楚小朋友的是爸媽自己,這裡意見只供參考,爸媽自己衡量分析,選一間自己喜歡和覺得合適自己的小朋友吧! (純個人意見,不喜勿插)

zebrabb 發表於 18-6-21 07:34
西貢區B1學位已不足,還要借給人,往後幾年,出生率再攀升,那麼教局又要再找其他地方開刀,那麼其他地區 ...
其實好幾年前已經開始中學縮班,依家升中人數啱啱過谷底,所以遲幾年應該會加開班數,但係幾時加,你小朋友係咪可以受惠,就係一個未知數

Chenglc 發表於 18-6-21 20:12
其實好幾年前已經開始中學縮班,依家升中人數啱啱過谷底,所以遲幾年應該會加開班數,但係幾時加,你小朋友 ...

借來借去都冇辦法,應該學校本身加班加人數會好d,看下將軍澳d小學小班都加左額,冇理由中學學額不相應去提升,將軍澳校網真係

ms1215 發表於 18-6-20 12:29
...

其實"好鍾意" 係好緊要.

ps: 我個人情況會選陸小
‹ 上一主題|下一主題