用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教學用電子書真的好嗎?
樓主: pancake5354
go

教學用電子書真的好嗎?   [複製鏈接]

回覆樓主

幾年前,某私校相熟家長狂呻,話學校教法不濟、教材不佳,走去問SFA朋友借英文教材,發現正過自己學校多多聲,不知幾羨慕SFA云云。

靠家長呢樣,大部分名挍都係架la,俾你去男女拔,要keep到成績中上,除非小朋友天資聰穎,勤力過人;否則,中人之資,咪又係家長幫手發功。

你唔係真係以為靠學校可以成80%band 1掛?!

APS都一樣要家長出力架la

請別介意我問得直接:其實有冇可能係楼主身在福中不知福?

反對強制全用電子書,呢樣我支持楼主,不過,入學前應該已知呢個係不確定因素。前年有flexibility, 但唔代表之後會繼續有。

靠學校提供課程,幫推下小朋友學多少少,提高競爭力。至於學唔學到,要睇好多因素,靠哂學校未必個個得...

pancake5354 發表於 18-5-21 10:03
我都聽聞過,SFA 100名以内的學生,基本上都可以派去 Band 1 校。 可是我考慮有兩點,它的校網内的學校並 ...

你不是進取形父母,讀 SFA 己經是錯配。你無做過研究才入 SFA?

利申,我和SFA 無關。

siden    發表於 18-5-21 12:01

SFA 大班教學又教前, 我相信是要同一類心態背景能力的小朋友會得益些.  (之前我細的都有SFAofferP1, 都覺得佢是算順從學術型, 都應該可以跟上. 不過之後哥哥的學校收左就放左SFA. )  

電子教學我本身不是好反感, 有壞處, 亦有好處  (可能比壞處多),   就算現在讀的小學冇指定ipad, 上堂及做功課用電腦的程度都好大, 仲要高班的更甚. 但我亦見到高班個大仔的自學能力同present 之類的能力強, 咩都可以主動上網自己找自己group, 升中前俱備此些能力都有好處.

不過如果樓主真的對SFA己好反感, 覺得轉校對小朋友各方面發展都有利, 有冇去試插其它區的小學? 我相信對一些普通小學, 說是要求前x, 但一考便知實力, 而你小朋友的實力可能發揮得好.  

pancake5354 發表於 18-5-21 10:27
或者我真的如你所講生在福中不知福,可能我安排小朋友轉校後會後悔…

當然我知道,香港主流教育環境下, ...
小二果本英文如何?
可能我地冇比較, 我就覺得本NOTES 幾好.

樓主, 我覺得你可以問下小朋友對學校既意見
可能有新諗法

pancake5354 發表於 18-5-21 10:31
我當然知道 SFA 是甚麽學校才入,主要是尊重小朋友取回來的 offer 及老婆的意願。但走到現在,我老婆亦對SF ...

就當學校完全無用,你用全部錢補習,游學,興趣班,也買不到同學的影響力。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

pancake5354 發表於 18-5-21 03:32
的確我亦留意到現世代的小朋友普遍亦有近視問題,只是我不知道各人的度數情況而已。 而我認為主要是現世代 ...

所以我都建議你轉校,理念不同,本應就不應該同一陣線。

只不過,比我會考慮清楚,因現在只是利害得失之問題,而不是一面倒有害無利之問題。

我說近視成因主要是生活習慣和城市居住環境導致(當然亦有遺傳但不可改變之因素),只想帶出有沒有家長會因考大學有機會導致近視,甚至深近視,而不容許小朋友自小讀書,或寧可他/她讀少些書? 會否因居住擠迫可能導致近視、沒有機會看遠境而搬到郊區生活?

若然電子課本效能比傳統課本高上十倍百倍,而說因怕子女近視就放棄電子課本,那我們就真的要有信心,用紙學習會追得上電子課本學習的效果,否則......

最近我經常問年青人,有沒有查過紙本字典,知不知中文有部首這東西,年青人都開始陌生了。還記得初出電子字典時,不少老師亦強調紙本字典較佳,但20年後今日,我相信連死硬派老師都不得接受現實。

用紙本字典查10個字用10分鐘,又不懂讀又不懂延伸引句,用電子字典不消3分鐘做完,還要有更佳學習效果。當然,我知時至今日,連電子字典也沒人買了,全部網上完成。

pancake5354 發表於 18-5-21 11:05
是的,不過唔好以為 SFA 的學生成績好,操行就一定會好,一樣有好多百厭星攪攪陣的。 而我小朋友可能亦不 ...

SFA 都唔夠多讀書學生,有那一間小學合你意呢。認真問的。

siden    發表於 18-5-21 12:02
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

pancake5354 發表於 18-5-21 11:05
是的,不過唔好以為 SFA 的學生成績好,操行就一定會好,一樣有好多百厭星攪攪陣的。 而我小朋友可能亦不 ...
SFA收得资优学生多,百厭d唔出奇吖~
‹ 上一主題|下一主題