用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問,宣基是band 幾?
樓主: 天長地久
go

請問,宣基是band 幾?   [複製鏈接]

Chenglc 發表於 18-1-21 09:56
宣基申請表寫係全in的,無得面試可以找學校算帳。我聽果場簡介會可能跟你不同,校長衹係話自一和大抽獎第一自願填宣基,叩門會有誠意分,但無叫人自二灟空一 ...
其實自二漏空唔講邊個會知 ?

christy2011 發表於 18-1-21 20:01
其實羅氏dse成績同宣基差不多
羅氏上年成績較好, 之前幾年麻麻

宣基明顯英文水平唔穩定, 整體成績穩定性甚至不如景嶺, 而且兩校既成績, 其實都係相近, 只係宣基好少少

宣基同迦密主恩既差距, 其實上係頗大吓, 一間整體4+係6X%-7X%, 一間一直只有5X%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-22 09:03
羅氏上年成績較好, 之前幾年麻麻

宣基明顯英文水平唔穩定, 整體成績穩定性甚至不如景嶺, 而且兩校既成績,  ...
迦密、宣基、羅氏和景嶺四間我都有去簡介會,羅氏最大賣點係個校長,甚至有家長問校長會唔會做到佢個仔畢業,宣基校長俾我感覺似一個政治家多於一個教育家,雖然有爭議性,但無可否認佢能力相當高而且有心做好學校,係四間中潛力最大,但你讀得就預左要同學校一齊沖鋒陷陣。

小黃豆B 發表於 18-1-22 09:42
迦密、宣基、羅氏和景嶺四間我都有去簡介會,羅氏最大賣點係個校長,甚至有家長問校長會唔會做到佢個仔畢業 ...

景嶺我無去,請問感覺如何?

bb鼠 發表於 18-1-22 11:09
景嶺我無去,請問感覺如何?
一般無咩特別,從校長講話,應該比較新派,不停sell佢地自己幾勁,都想谷學生令學校上位,但能力上明顯不及宣基校長。

小黃豆B 發表於 18-1-22 12:07
一般無咩特別,從校長講話,應該比較新派,不停sell佢地自己幾勁,都想谷學生令學校上位,但能力上明顯不及 ...

我無去簡介會,只去過英中講座,感覺-校長都幾想谷成績,不過入去嘅同學明顯比宣基遜一點

簽名被屏蔽

小黃豆B 發表於 18-1-22 09:42
迦密、宣基、羅氏和景嶺四間我都有去簡介會,羅氏最大賣點係個校長,甚至有家長問校長會唔會做到佢個仔畢業 ...

基本上入得四間b1,就預左博到去DSE
四間(個人覺得係三間,除將中外)都係博再上做1b or 1a
眼見四周好多家長,見係b1就諗都唔諗就填,有冇諗過岩唔岩。最好笑係,諗住個小朋友入左b1做讀書冇咁有壓力。聽到我眼都突埋!完全係名牌效應!
如果要讀得輕鬆,呢4間b1絕對唔係!
可能入到b1, 普通班會好小小,但資源比晒精英班。那不如入b2頭做top那一班。

山海兒女 發表於 18-1-7 14:40
回覆 TLHE 的帖子

升中這遊戲,大家真係認為會有誠意分?唔好咁天真啦!
我仔係band 1c, 自行想揀第一係宣基中學,第二係將官中學, 但聽以上分享咁講好似好難喎,咁我可以點揀好呀

回覆 山海兒女 的帖子

但b1a,b簡佢會否不甘心?他們可以簡其他名校.

sheklaw 發表於 18-12-21 01:31
我仔係band 1c, 自行想揀第一係宣基中學,第二係將官中學, 但聽以上分享咁講好似好難喎,咁我可以點揀好呀 ...
只單靠成績,1C自行想入宣基比較勉強.但佢地同另外三間可能有一個分別,假如你有一d另類特質令佢地覺得你可以有機會幫學校揚名,佢哋會另外考慮搏一鋪!
不過就算無亦無需太擔心,將軍澳B1搏唔到最差都可以入到王華湘。

sheklaw 發表於 18-12-21 01:31
我仔係band 1c, 自行想揀第一係宣基中學,第二係將官中學, 但聽以上分享咁講好似好難喎,咁我可以點揀好呀 ...
好想咪照揀,大抽獎只要係band 1,人人機會均等。上年乙二將官有人中,band 1最差派王華湘,邊緣人跌落band 2除外。

richy 發表於 18-12-21 01:45
回覆 山海兒女 的帖子

但b1a,b簡佢會否不甘心?他們可以簡其他名校.
佢地自己揀,又點會唔甘心?佢哋有D(年年考班頭三,甚至級一),小一已定下目標,入聯中,以入聯中為榮。現在係聯中繼續名列前茅,替學校出賽。

每人心中名校定義都唔一樣,宣中係佢地心中就係名校。

回覆 山海兒女 的帖子

這只是地區名校,往外闖有更多勁人

richy 發表於 18-12-21 08:31
回覆 山海兒女 的帖子

各人頭上自有一片天,家長同學生找到一個平衡點覺得合適便可,我亦認識一d往外闖既學生,每朝五點幾要起身,六年日日如是,佢自己都話好辛苦,當然搬屋係一個解決方法,但我覺得除非係神校級數,否則無需要啦。

小黃豆B 發表於 18-12-21 09:32
各人頭上自有一片天,家長同學生找到一個平衡點覺得合適便可,我亦認識一d往外闖既學生,每朝五點幾要起身 ...
咁似講緊我呀女不過佢唔係神校級數,每朝六點幾起床,又係嗌好辛苦,但又好enjoy。
難為我哋一早俾佢嘈醒,所以我地都有搬的打算。

richy 發表於 18-12-21 08:31
回覆 山海兒女 的帖子

看成績大概1C,地區名校不是迦密主恩嗎?

回覆 山海兒女 的帖子

媽媽真是偉大為兒女學校搬屋, 但而家樓價向下跌, 如果買樓要三思.

回覆 sunflower2000 的帖子

迦密:1a~b
宣基/景嶺:1b
將官:1c

aa06 發表於 18-12-21 13:42
回覆 山海兒女 的帖子

媽媽真是偉大為兒女學校搬屋, 但而家樓價向下跌, 如果買樓要三思. ...
觀塘D樓太舊,新樓又太貴,唔打算買,只會租。
‹ 上一主題|下一主題