用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs 禮賢 vs 港同 vs 優才 vs 蘇浙
樓主: Lilianyu500
go

SFA vs 禮賢 vs 港同 vs 優才 vs 蘇浙   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 17-11-20 08:14
地鐵、揸車、保母車都有。車費亦係考慮,tko都二千幾,新界聽聞近/過3千
...

車費绝對係貴

adriantai 發表於 17-11-20 09:07
我意思係升中壓力.
初小都有壓力,升中有冇大家自行定奪,當然同冇龍的比,蚊比同牛比

Lilianyu500 發表於 17-11-20 08:19
我check 過港同校車由黃埔花園上車要早上6:30
請問有無啲媬姆車可遲少少上車?
...

其實黃埔去港同是真遠,GT都仲近好多,車程太長真係要好好想清楚(除非每天自己私家車接送)。

Lilianyu500 發表於 17-11-19 18:57
請問大家點選?我仔都乖和受谷的,請教一下大家。謝謝
選港同要諗清楚接送問題, 小學係柴灣中學係南區, 如果唔搬過港島其實長遠都係要辛苦12年

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

MrBeast 發表於 17-11-20 09:12
初小都有壓力,升中有冇大家自行定奪,當然同冇龍的比,蚊比同牛比

我個人吾鍾意小朋友係毫無壓力下成長(emoji)

adriantai 發表於 17-11-20 09:25
我個人吾鍾意小朋友係毫無壓力下成長(emoji)

X 2!

醒目開學勳章 王國長老

Felix223 發表於 17-11-20 09:13
其實黃埔去港同是真遠,GT都仲近好多,車程太長真係要好好想清楚(除非每天自己私家車接送)。
...

以前有船都好d,直達北角

Charlotte_mom 發表於 17-11-20 09:30

而家好似仲有喎

adriantai 發表於 17-11-20 09:40
而家好似仲有喎
黃埔仲有船去北角, 好似~20分鐘一班..... 船程又要大約20分鐘
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 17-11-20 09:30

就算有地鐵回黃埔,我最近坐嗰次都差不多成8個字

如果有幸有港同offer, 我都好煩交通, 因為妹妹九龍讀K1, 如果搬去港島, 放便哥哥就辛苦左妹妹....又唔想妹妹轉校.....

Lilianyu500 發表於 17-11-19 21:17
SFA,禮賢:只想選一間留位。
港同: 一條龍,但返學遠,本人住紅磡。
蘇浙:有少少遠。

港同 不是下星期一才有result 嗎?

港同
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回覆樓主

你的情況,我會選SFA,將來搏間傳統名中學。成件事變得簡單,既不用搬屋,又可以抽獎,可能中個頭獎甲一喇沙呢!

好叻叻

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-11-20 09:41
黃埔仲有船去北角, 好似~20分鐘一班..... 船程又要大約20分鐘

Sor sor,有一排聽過停辦以為已經無左

回覆樓主

我覺得你呢個情況係sfa 同港同之爭
兩間學習style 完全不同,可從孩子性格,你地家庭都孩子的教育期望及可提供的資源入手去揀。

有一點,港同是12年一條龍直資,雖然有呈分,但如果小六時不選港同中只可考其他真資,要試自行官津就要先放棄港同中(我講呢點係因為好多家長以為可以揸住一條龍直資中學作為backup 去考官津)。所以如選港同一定要好好了解港同中,可以去升中版睇睇。

keep-calm 發表於 17-11-20 11:39
兩間學習style 完全不同,可從孩子性格,你地家庭都孩子的教育期望及可 ...
多謝分享/提醒,之前真係唔知道,好有用!

hkpapa852 發表於 17-11-20 09:19
選港同要諗清楚接送問題, 小學係柴灣中學係南區, 如果唔搬過港島其實長遠都係要辛苦12年

長遠有港鐵~~~

醒目開學勳章 王國長老

keep-calm 發表於 17-11-20 11:39
兩間學習style 完全不同,可從孩子性格,你地家庭都孩子的教育期望及可 ...

應該講,玩派位係要放棄全港任何一間直資。因中一派位係7月要再次過公布結果。到時咩直資都一早收生留位
而中學直資係只可留一間(唔似小學可以死霸爛霸n咁多間,而中學可以話幾乎無私立,呢點有別於小學玩法)

多數港小生會先留中學,同時考其他直資再決定。一早一心一意咩直資都唔考唔留只派位的,好少。寧願先註冊直資再叩津校
‹ 上一主題|下一主題