用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九華 VS 聖約瑟
樓主: lollollol
go

九華 VS 聖約瑟   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-6-28 09:31
港華最緊為咗轉直資, 自己都講: 有過半學生家庭係月入5萬以上, 轉直資係為咗想收多D低收入家庭....

雖然我係用家,但嚟個 point 有啲牽強,想收少啲 band 2 仔就真。 你睇佢一石三鳥個point,點都係要 renew 對華小記關係

王家爸爸 發表於 17-6-28 10:01
呢個係AL好既原因之一,但係唔係主要原因,呢個理論解釋唔到點解HKCEE有咁多狀元。 ...
個人覺得 CE 係易啲既, AL 先係真正分到高下.   

入 U 率都係由 AL 嗰度計, 所以 近年 DSE 好成績都有由普通學校既同學跑出.

os_ecu 發表於 17-6-28 10:10

入 U 率都係由 AL 嗰度計, 所以 近年 DSE 好成績都有由普 ...
印象中, AL都要考AS Level 既中文科同UE, 正常計要 中文和UE 兩科合格先會易D入到U, 所以以前唔係唔駛理中文, 只係要求無咁高啫.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

os_ecu 發表於 17-6-28 10:10

入 U 率都係由 AL 嗰度計, 所以 近年 DSE 好成績都有由普 ...
入U率水份多,可以做 data massage 既空間大,比較學校睇真實成績準啲。

王家爸爸 發表於 17-6-28 10:14
入U率水份多,可以做 data massage 既空間大,比較學校睇真實成績準啲。
心水清~

王家爸爸 發表於 17-6-28 10:14

以前連出外國讀 U , HD/D/Assoc 嗰啲都計埋入 U 率, 所以的而且確係唔太準確.
所以而家咪興出 3大, 8大 , Juspas入U  率嚟以正視聽囉.

王家爸爸 發表於 17-6-27 18:31
SJC比兩間華仁嚴重既原因,SJC學生家庭多啲中產(或者以上),家庭資源比較多。 近年香港政治環境唔好,所 ...

我覺得政治氣氛並不是太主要原因,雖則大家都係咁講,但大部分咪又係讀完回港,我反為覺得係近年經濟相對穩定,財富泡沫左,令大家都富裕左去為子女追求優質教育。傳統學校一向有放洋文化,係經濟穩定下放洋更嚴重,我估乍~

optman88 發表於 17-6-28 10:10
雖然我係用家,但嚟個 point 有啲牽強,想收少啲 band 2 仔就真。 你睇佢一石三鳥個point,點都係要 renew ...
間間學校都想收返個收生自主權, 講到出口係俾學小拖累. 所以先轉直資.

os_ecu 發表於 17-6-28 10:17
以前連出外國讀 U , HD/D/Assoc 嗰啲都計埋入 U 率, 所以的而且確係唔太準確.
所以而家咪興出 3大, 8大 ,  ...
Juspas入U率可以正視聽其實都係神話,可以 massage 既空間一樣大,原因好多,例如同一課程,用自資課程既CODE入同用資助課程既CODE入,已經好唔同,外人根本睇唔到係點入。
8大率、3大率可以 massage 既空間更大,將太空、速度之類加唔加埋一齊,嗰數已經好唔同。

kkhon 發表於 17-6-28 09:24
如果有機會入到3大或讀到喜歡的學系,留港都吾錯,始終山高皇帝遠!

宜家部分學生放洋,係早已志不在3大/8大嘛,況且,一年返港幾次,三兩個月就一轉,自由度大D呀,無皇管~

os_ecu 發表於 17-6-28 10:19
間間學校都想收返個收生自主權, 講到出口係俾學小拖累. 所以先轉直資.
轉直資,係一條不歸路。學校要自負營虧,港華就算轉唔轉直資,都一定會 review 同華小嘅關係,除非有好大阻力,但我參與過嘅討論,睇唔到有太大阻力。而耶穌會都抱開放態度,應該都要轉了

hkpapa852 發表於 17-6-28 10:13
印象中, AL都要考AS Level 既中文科同UE, 正常計要 中文和UE 兩科合格先會易D入到U, 所以以前唔係唔駛理中 ...
只要考AS Level 既 Use of English,中文只需要HKCEE合格。

王家爸爸 發表於 17-6-27 18:30
兩間相似既原因:DSE之後,中文重要咗,對傳統名校不利。以前只需要讀五年中文,合格就可以升中六(中六、 ...

同意這個講法,從前Alevel, 即使是文科,中文也只是可選修的科目之一,文科生甚至可以選地理,經濟,歷史,加必修的英文就可以。理科生就更加可以把中文忘掉。但現在,人人都要考中文,此外,通識也是講究語文底子的,所以對理科生最不利,而理科偏偏就是男校最強的地方,所以男校應該是最無奈的。

外在因素方面,有人這樣講過,中學生來講,誰可以少d打機,誰的DSE已經贏了一半。男生跟女生相比,平均來講,誰會比較愛打機?

optman88 發表於 17-6-28 10:26
轉直資,係一條不歸路。學校要自負營虧,港華就算轉唔轉直資,都一定會 review 同華小嘅關係,除非有好大阻 ...
不歸路對港華唔係問題,學校有錢,我估直資學費都係象徵式。阻力唔會係喺耶穌會度,old boys 既影響力最大。

optman88 發表於 17-6-28 10:26
轉直資,係一條不歸路。學校要自負營虧,港華就算轉唔轉直資,都一定會 review 同華小嘅關係,除非有好大阻 ...
還要睇政府,當年政府都曾 reject SSGC, SPSS 轉直資申請   

DD仔 發表於 17-6-28 10:34
同意這個講法,從前Alevel, 即使是文科,中文也只是可選修的科目之一,文科生甚至可以選地理,經濟,歷 ...

其實DSE之前嗰8,9年,就算A level 都要考中國語文及文化科(即係中化)架啦。

王家爸爸 發表於 17-6-28 10:23
Juspas入U率可以正視聽其實都係神話,可以 massage 既空間一樣大,原因好多,例如同一課程,用自資課程既CODE入同用資助課程既CODE入,已經好唔同,外人根本睇唔到係點入。
8大率、3大率可以 massage 既空間更大,將太空、速度之類加唔加埋一齊,嗰數已經好唔同。
JUSPAS 唔係只係剩係指資助學位咩 ?  如果咁都要做假,乜都假得了.  

我個人傾向相信學校公報既資料係真既,睇到越來越多學校都用啲相似既 definition 公報成績. 只要多啲學校都咁做, 咁就可以客觀咁比較了. 家長之福也.

os_ecu 發表於 17-6-28 10:58
JUSPAS 唔係只係剩係指資助學位咩 ?  如果咁都要做假,乜都假得了.  

我個人傾向相信學校公報既資料係真既 ...

無假,係真既 jupas offer。
不過此 offer 不同彼 offer。
你自己揾幾間新晉地區B1研究下,就可能會有發現。

BallBallMaMa 發表於 17-6-28 10:55
其實DSE之前嗰8,9年,就算A level 都要考中國語文及文化科(即係中化)架啦。
...
是的,你说得对,可能更早就开始。只是中文艰深化,应该是DSE开始吧。

BallBallMaMa 發表於 17-6-28 10:55
...
中國語文及文化科係94年之後既事,之前無既。
‹ 上一主題|下一主題