用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍灣聖若瑟英文小學 vs 蘇浙小學
樓主: 小怪爸爸好
go

九龍灣聖若瑟英文小學 vs 蘇浙小學   [複製鏈接]

mcl203 發表於 17-6-10 12:02
咁好誤導噃...本地 > 國際 又包....國際 > 國際 / 本地 又唔包....

真係要睇本地部六年級有幾多班加每班大約有幾多人。國際部無程分上教育局,跟本參加派位都難

behd 發表於 17-6-10 12:07
真係要睇本地部六年級有幾多班加每班大約有幾多人。國際部無程分上教育局,跟本參加派位都難
...

點計都好啦,名單上面出現既部份直資,係唔一定只收B1生,就算用名單79名去計,都只可以講係名單列出係>80%升英中~~~

國際班是英國課程,又點會派行及讀local school.  本地班只有4 班

mcl203 發表於 17-6-10 15:41
點計都好啦,名單上面出現既部份直資,係唔一定只收B1生,就算用名單79名去計,都只可以講係名單列出係>80 ...

重點仍係本地P1-6有31班, 31/6 = 5班, 就算本地有4班,4班=79人又是否岩數

係學校講D又似乎收起D,莫非真係當79人係合理?? 分開寫本地/國際,當然理解國際未必係同本地升中過程一樣啦, 重點係P6人數 = 79人,有網友話90% 或 7-80%升B1中學 ~

mcl203 發表於 17-6-10 19:49
重點仍係本地P1-6有31班, 31/6 = 5班, 就算本地有4班,4班=79人又是否岩數

係學校講D又似乎收起D,莫非 ...

簡直係明顯玩弄数字遊戲

有乜可能用79做份母?

回覆樓主

參考下

Muigg 發表於 17-6-11 09:32
參考下

2016派位?竟然比你影到

根據家長提供的資料,蘇小2016 、2015 年分別是88、87 人參加呈分派位,學校應該冇收埋部分名單,有興趣探究點解少過一百人參加呈分派位,可去睇下蘇小果版有位大媽爸爸家長有做出解釋--- 大多數外籍學生轉往國際學校或回流祖國。我另外有位朋友的囡都讀蘇小(本地班),前排偶遇講起,她的囡囡在小四時亦跟隨幾位蘇小外籍好朋友轉往蘇浙國際部/ 其他國際學校,同大媽爸爸講的情況好接近。

回覆樓主

根據muigg提供的資料,蘇小在2016年有差不多8成學生派band1中學,其中3成更是B1A學校,其中不少是要考的神校,這個成績唔失禮

回覆 小怪爸爸好 的帖子

想問一問櫻主是否擔心蘇浙小學比九龍灣聖若瑟英文小學弱 ??

樓主請放心, 出色的小學, 英文不會弱得到哪裡去。

而實際一點看升中派位, 我相關蘇浙小學比較強。就選近家那一家吧。

利申: 小兒在九龍灣聖若瑟英文小學諗小三。

回覆 mymelody0701 的帖子

蘇小的升中派位算是成績亮麗!只是課外活動較少,部分家長不喜歡。

tiffany168168 發表於 17-6-8 22:44
蘇浙有外國人讀,我同仔去in同組有個會講國語嘅外國金髮小朋友,語境一定不比SJAC差。我係你會揀SJAC, 尤其 ...

小朋友好叻呀
可否告知最後選了哪間?

我住九龍,都選擇蘇浙。因為語景全英普,不只老師及同學,連姨姨都只說普通話,學習文化都真心好!唯一就真係校舍比較舊但有保養的,並且沒有太多課外活動,亦係學費反映了。

小孩現在是蘇幼學生

Soo2011 發表於 17-6-11 22:04
根據家長提供的資料,蘇小2016 、2015 年分別是88、87 人參加呈分派位,學校應該冇收埋部分名單,有興趣探 ...

資料完全正確 !,我女係張表裡面既其中一個畢業生。2016年小六得 4班,每班大約20~23人,因為好多同學已經返左自己國家讀書,我女讀 D班,其中就有 2個同學返左英國同美國升中,其他班有幾多人走左,我就唔係咁清楚。

2016年升中人數大約 80幾人係正確既,學校並無收埋。

我二個女都係由蘇浙 N1讀到小學畢業,我一共統計左 13年升中紀錄,蘇浙 B1率真心幾好,而且我二個女讀得唔辛苦,然後又入左幾好既學校,所以我都好慶幸我當年既選擇係正確既。
‹ 上一主題|下一主題