用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙小學堂費擬加56% 增至5,000元 家長斥不合理 ...
樓主: elbar
go

喇沙小學堂費擬加56% 增至5,000元 家長斥不合理   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 17-6-2 17:23
DPS收3000蚊,協恩附小收3000蚊,聖提女附小收1600蚊堂費一年。
謝謝.

miriam 發表於 17-6-2 20:41
我囡中學都有收堂費, 見到 D 設施我直頭話抵到爛.

拔萃小學

謝謝, 1年計實在好抵 !

ar_mak 發表於 17-6-2 21:00
要攪清楚個問題係問嘜先.

1.神邏輯,是加到5000蚊都大把人排住讀,故此加幅超過5成是合理. 根據相同原理,加 ...

既然你認同收$5000係平,加幅又唔合理!咁正常地應該要加多D先合理啦!間學校有咁完善嘅配套設施,你都識講要維修保養更換,真係買米唔知米貴?

hkpapa852 發表於 17-6-2 17:43
家長唔知唔出奇, 但係校長話未聽過就.....
我覺得張校長個point係教署無清晰的審批準則 (可能教署唔批佢果間收).

回覆樓主:

其實大家有冇諗過EDB對津貼學校嘅資助係以每班計,而無論間學校係唔係名校,對於資助金額都係全港劃一,唔會因為學校有個泳池,兩個圖書館、全校鋪設電腦網絡或對其他標準之外既設施同維修而俾多尐錢,咁究竟呢尐錢又點樣嚟呢?莫非收嗰區區5000大洋可以做到?

Soundervolt 發表於 17-6-2 23:15
其實大家有冇諗過EDB對津貼學校嘅資助係以每班計,而無論間學校係唔係名校,對於資助金額都係全港劃一,唔 ...

我屋企親人幾個都是LS 舊生,無記錯每年學校有籌款晚宴,坦白說訂圍枱都唔至嗰$5000。

Felix223 發表於 17-6-2 23:19
我屋企親人幾個都是LS 舊生,無記錯每年學校有籌款晚宴,坦白說訂圍枱都唔至嗰$5000。
...

校內對呢5000蚊俗稱為冷氣費,除勻一年大約20蚊一日,學校用中央冷氣,如果囝仔唔行出戶外操場衹留喺室內,真係可以成日汗都冇滴,抵唔抵呢?

Soundervolt 發表於 17-6-2 23:15
其實大家有冇諗過EDB對津貼學校嘅資助係以每班計,而無論間學校係唔係名校,對於資助金額都係全港劃一,唔 ...

教育局其實厚此薄彼,讓名津校起超级華麗校舍,又淮許收堂費。那麼間間學校可起靚d,横惦所支付的費用可轉假給家長。唔知有關當局在審批時,所洩及的工作人員,有没有利益輸送。

Soundervolt 發表於 17-6-2 23:28
校內對呢5000蚊俗稱為冷氣費,除勻一年大約20蚊一日,學校用中央冷氣,如果囝仔唔行出戶外操場衹留喺室內 ...

真心係抵,我明你明係有D人唔明

小玲 發表於 17-6-2 23:34
教育局其實厚此薄彼,讓名津校起超级華麗校舍,又淮許收堂費。那麼間間學校可起靚d,横惦所支付的費用可轉 ...

政府衹會用劃一標準校舍既價錢俾所有津貼學校起校舍,而唔會對額外設施提供補貼,而興建超級華麗校舍嘅錢,絕大部分都係經過籌款而得返嚟“用嚟加餸”。所以唔存在EDB對名校有厚此薄彼嘅情況。

小玲 發表於 17-6-2 23:34
教育局其實厚此薄彼,讓名津校起超级華麗校舍,又淮許收堂費。那麼間間學校可起靚d,横惦所支付的費用可轉 ...

喇沙書院嗰個超級校舍,仲要透過賣走本身校園土地所得既錢去籌建。冇乜得到政府既著數。

hppa    發表於 17-6-3 00:34

francis_chan 發表於 17-6-2 19:34
$5000一年真係唔算多錢,大把家長相信唔會太介意,家長唔鍾意可申請個仔轉校,但係肯定大把人爭住讀,班家 ...

as n-nil family...we do hope they will become DSS

Soundervolt 發表於 17-6-2 23:44

政府衹會用劃一標準校舍既價錢俾所有津貼學校起校舍,而 ...

明白興建校舍係要籌款,但審批收堂費或是可增加堂費幫補學校支付maintenance cost是問題。起得豪校舍是預知一定需要相對的maintenance cost。

其實內文已經講咗,9成家長贊成加費,此乃人貴自知,俾少少錢去提供俾自己子女一個美好上學環境,唔明有咩concern,我都好希望我仔間學校又大又有游泳池,如果可以交堂費而換到返嚟,我第一個交。

IYY    發表於 17-6-3 12:43
hppa    發表於 17-6-3 00:35

小玲 發表於 17-6-3 00:02
明白興建校舍係要籌款,但審批收堂費或是可增加堂費幫補學校支付maintenance cost是問題。起得豪校舍是預 ...

除咗喇沙,唔少有悠久歷史既學校都有成立foundation去支持日常營運,所有政府津貼以外既running or maintenance costs都係來自學校本身既基金,政府係唔會有額外補貼㗎。換句話,政府對喇沙同其他津校既津貼係完全一樣。

hppa    發表於 17-6-3 00:36

ar_mak 發表於 17-6-3 00:24
而家個問題集中去左5000蚊抵唔抵,而我係要講合唔合理,而呢個是否合理,當中一個係價值,即大家掛係口邊咩好抵 ...

話咗學校有公開既財務報告,校網有得睇。兄台,無謂將自己放到無限大,要學校事無大小都對你一字一句交代,學校對學生有過好多優惠又可嘗多講過一句?地鐵加價,又需唔需要CFO親自向閣下解釋?公司唔加你人工,你需唔需要老細親自同你解釋公司嘅帳目,唔加人工嘅理由? 如果老細唔答咁又可以點做? 最近我樓下架汽水機每一罐加五毫,我都想要可樂公司俾條數我睇下,而且想知到佢地加價前有冇做過財務危機管理,有冇更佳既融資方案…

sillything    發表於 17-6-3 10:46
hppa    發表於 17-6-3 08:16

Soundervolt 發表於 17-6-3 00:48

話咗學校有公開既財務報告,校網有得睇。兄台,無謂將自 ...

俗語有句說話叫做矯枉過正,同寬己嚴人,就係而家香港嘅政治常態。不知不覺已經潛移默化咗唔少香港人。可悲也!

ar_mak 發表於 17-6-3 01:08
咁如果真係有個操鄉音既女人,唔識字,唔識上網......既家長
請問係咪唔使理佢?

校網上財務報告係用中文書寫,就算滿口鄉音只要識中文嘅都識睇,如果唔識中文咁就真係幫唔到佢,唔讀喇沙而轉去其他學校並非難事,地鐵CFO 喺股東會解話都係三言兩語,佢份財務局報告我諗一般人都未必識睇, 至於可樂加價,如果佢冇財務問題又點解需要加呢? 依照你嘅神邏輯,係咪需要交代呢? 其實呢個世界好簡單,只有接受同唔接受, 無謂乜嘢事都要複雜化。
‹ 上一主題|下一主題