用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH am & St Cat pm
樓主: chengfsl
go

LH am & St Cat pm   [複製鏈接]

Imabear 發表於 17-4-26 00:21
我聽很多用家意見,LH 只為學生成績,不會理身心健康

我囡去in 紅磡LH,俾我同老公感覺係比其他幼稚園冇咁開心,校園冇咩佈置,可能老師冇時間做呢D野,壁佈都冇updated過(可能小朋友唔會留意到),所以in完都幾確定唔適合我地,個人感受,不喜勿插

mypekkle 發表於 17-4-26 17:50

我囡去in 紅磡LH,俾我同老公感覺係比其他幼稚園冇咁開心 ...

咁絕對無問題。有親身經歷同concrete d 既例子。每人都可以有不同感受。亦不是一定要話佢好。

只係作出嚴重指控時,只講一句我聽朋友e媽姑姐講點點點,而且連一個例子都無。對間學校唔公道。

我囡去in 紅磡LH,俾我同老公感覺係比其他幼稚園冇咁開心 ...

我唔知你講既update壁報係幾耐一次,咁岩我都係in紅磡,first in 同second in得兩三個星期之隔,一,兩個月冇換壁報好正常,如果半年都冇換就真係好差。我教過幼稚園,如果主題學習學校,通常一個月先換一次,相信冇學校會一個禮拜換一次,好浪費。至於老師愛心方面,我遇到的雖不是好熱情,但interview 之間都會keep住有禮貌的。

利申:有紅磡LH offer.

補充幾句:完全明白你對於小孩選校時的心情,真的是小孩自己會選讀邊間,有兩間名幼是group in,其中一part是要小朋友指出或說書中的圖案,例如車,兩間都是小朋友唔講就下一個,完全沒有引導,可以睇到老師只想收大b或超大b,我都是完全不會考慮那兩間。LH咁岩有老師肯等下我仔答問題或是不介意創意答案,明明問緊毛巾用來做甚麼,但我仔答毛巾顏色pink.而講愛心老師,我們覺得九龍塘窩打老道迦南及九龍塘啟思的老師上上下下都好好!

pthmisswong 發表於 17-4-26 18:12

我唔知你講既update壁報係幾耐一次,咁岩我都係in紅磡 ...

之前open day 去左一次

chengfsl 發表於 17-4-10 16:55
大家會點揀? 好想小朋友讀am, 但升小成績St Cat會唔會比學之園優勝?

好多St Cat都好多好好offer, 有女拔,蔡繼有,陳守仁,比學之園多好多名校,始終St Cat歴史悠久,藍籌股實力學校,學之園也好,新派些,不過係後起之秀

kcfai2000 發表於 17-4-26 18:29

好多St Cat都好多好好offer, 有女拔,蔡繼有,陳守仁,比 ...

絕對贊成,st Catherine 派位比LH 好,大家一定有做research

DengCK 發表於 17-4-26 17:04

你話聽過很多用家意見。一個係紅磡,咁實際例子係咩呢?另外 ...

我相信每個家長都會為子女選擇最適合的學校,問下身邊朋友意見或教育界朋友意見。利申:我沒有申請LH , 自己冇需要做任何事情去打撃任何學校!但相信沒有一間完美學校,遇到老師好也要運氣好!有些家長覺得學校比較喜歡大B或坐得定小孩,或比較容易"谷"的學生,如果這位小朋友不是這類,自然讀得不開心,這是common sense ! 不是什麼嚴重指控!這個平台難道不能有其他評價?!

simoncwl 發表於 17-4-26 15:09
回覆 Imabear 的帖子

你朋友自已應該有啲問題,我是海逸用家,小朋友非常喜歡返學,老師亦非常有愛心,會 ...

聽到這個分享,LH 應該是一間happy school 喎!

壁佈有updated的

Imabear 發表於 17-4-26 19:20
我相信每個家長都會為子女選擇最適合的學校,問下身邊朋友意見或教育界朋友意見。利申:我沒有申請LH , 自 ...

我的重點是:可以評價,但最好有例子支持,等看者自行分析。

你可睇我以前有個comment,我都有話LH某校長見到家長影相後暗地DQ那位學生。

Imabear 發表於 17-4-26 00:21
我聽很多用家意見,LH 只為學生成績,不會理身心健康

呢間學校係好好,未聽過有同學唔鍾意返學,其他家長要小心每年都會有人胡亂作以影響他人放棄offer

我和老公都有同樣感覺,另外一間分校。我反而覺得因為lh 很想上一線,所以對老師要求很高,例如面試,比起其他幼院時間較長、見的人較多。亦有要求老師和家長合作,老師工作較多較重,所以沒咩笑容唔出奇。但這與個人有沒愛心沒太大關係。唔知講得arm 唔arm。利申有LH offer 但沒take.因為十分喜歡SC

pthmisswong 發表於 17-4-26 18:12

如果你有LH offer 有入D whatsapps group 就知LH 仲收得多超大&大B。其他學校interview in得急就唔知,但快有快好,大人同小朋友都冇咁辛苦。而LH 確實要in 一小時,其中大部分時間係等待轉課室,等交問卷,可能想考驗小朋友耐性

想問一問st cat註冊日係幾時呀?

mypekkle 發表於 17-4-27 00:08
如果你有LH offer 有入D whatsapps group 就知LH 仲收得多超大&大B。其他學校interview in得急就唔知,但 ...

係呀,我入左group,其實LH也收好多超大b及大b。只不過快in那些幼稚園對於中小b完全冇機會去表現到,又慘d。其實我覺得LH interview 也是難的,不過就有機會令慢熱小朋友有機會表現到。anyway,我覺得如果名幼PN只有一次半小時左右的interview 是最適合的,2歲未到要in兩次都幾辛苦。

SC及LH都是好幼稚園,我看過兩間課程,也有教過好多SC學生,自信、表達一流,LH學術好,三文二語好好,兩間唔多唔少都以中產家長,有名校background 為主,我會以仔女性格去選校,樓主如果未選到,可以帶bb去多次site visit,他們中意的話會好開心去到那裡,兩間都中意,就選近家的。

因為我仔是超細B waiting入讀K1,所以我覺得學校老師對佢有耐性同愛心係非常重要,今年佢K3亦都好幸運地考到10個直私offer,雖然冇所謂一線神校,但我覺得LH對佢既栽培唔多唔少都有啲作用。

回覆 kcfai2000 的帖子

男女拔,SPCC, GH呢啲一線傳統的確是SC比LH多,但CKY, TSL, HKUGA, SFA等等一線直私,LH不會比SC少

我個人覺得培養小朋友不是入到哪間名小學就叫好,如果間學校影響到小朋友一生,例如有自信、表達能力強等,比起入到神小學中學更重要。

simoncwl 發表於 17-4-27 09:07
回覆 kcfai2000 的帖子

男女拔,SPCC, GH呢啲一線傳統的確是SC比LH多,但CKY, TSL, HKUGA, SFA等等一線直 ...

所以睇下家長要乜, 無話邊間唔好,係邊間係自己心水。

simoncwl 發表於 17-4-27 09:04

因為我仔是超細B waiting入讀K1,所以我覺得學校老師對佢有耐性同愛心係非常重要,今 ...

仔仔好叻(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題