用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小兒愛閱讀但不求深解怎麼辦?
樓主: JC_mami
go

小兒愛閱讀但不求深解怎麼辦?   [複製鏈接]

提高一下read out loud 嘅趣味囉

回覆 ABC-DAD 的帖子

已經間中做role play

JC_mami 發表於 17-3-18 20:40
回覆 shadeslayer 的帖子

奇實我很無奈,阿大老闆對兒子的學業很緊張,佢已經有微言話我唔谷個仔,我是全 ...

我意思只有一個,就係如果孩子自己能讀 chapter books, 津津有味,就千萬不要迫佢朗讀、心讀。咁樣只係孩子飛快發展閲讀能力的時候,家長扯佢後腳。

初小要關心真正實力,好多時校內試看不出孩子真正實力。如果真的要一分不能少,唯有迫他做練習。但做得多,時間花費多,對整科語文興趣也減退,小心得不嘗失。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

我女細個時都係咁,你試下制買新書,佢餓書就會翻睇,每次翻睇都會睇多左D野的,唔洗咁執著要佢識曬D字,因為有D小説會用口語,錯grammar , 甚至有粗口的

回覆 菇芝bebi 的帖子

已經很久沒買新書,多數圖書館借,不過阿仔都有習慣翻睇他喜歡的書,例如,story tree house,tin tin,睇左幾次。不過睇完這裏的網友勸告,這幾天我都沒理佢。
只是昨天行過fun to read,纽我買horrible history,我見唔貴,又忍唔住台左返屋企。(這套書,我完全覺得佢睇唔明,所以佢要我讀佢聽。)

朗讀好處多
伴讀好心窩
心讀搞邊科
速讀一籮籮

回覆 MrBeast 的帖子

好文采。

JC_mami 發表於 17-3-17 10:20
小兒疑小喜愛閱讀,由k3開始我發現他可自行閱讀英文書,我就由他自己讀,從此没有跟他伴讀英文書,只伴讀中 ...

男仔睇書粗D, 開始睇CHAPTER BOOK 未必肯睇返轉頭。

其實佢唔會隻隻字識,但慢慢上文下理,佢會知點解,亦如版友所言,佢知但唔識點好似字典既講個定義你知(其實佢知既意思可能清楚過我哋,因佢係LEARN BY EXAMPLES)

如果仍擔心,可以叫佢睇返 ORT 果類設計過既圖書,用字,句型會有意地重覆。

回覆 retriever 的帖子

所以現在他喜歡看什麼書也沒有理他,每天抽15分鐘時要佢精讀ORT,希望可以平衡一下。

回覆 IloveJJ 的帖子

也有给他少量練習,但他很不喜歡做,所以都唔敢多,做gramma提目憑感覺,死曬火。小一都仲唔大問題,始終都仲好淺,再升上去就。

JC_mami 發表於 17-3-17 10:20
小兒疑小喜愛閱讀,由k3開始我發現他可自行閱讀英文書,我就由他自己讀,從此没有跟他伴讀英文書,只伴讀中 ...

如英文用ort 伴讀
中文可用什麼書作伴讀呢?

JC_mami 發表於 17-3-20 11:42
回覆 IloveJJ 的帖子

也有给他少量練習,但他很不喜歡做,所以都唔敢多,做gramma提目憑感覺,死曬火。小 ...

小女到小五都係憑感覺, 零課外練習, 佢學校教英文高一年。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

jumphigh 發表於 17-3-20 10:23
朗讀係好,但只是階段性,高小便要進入另一階段,等於伴讀也只是階段性。
...

小女k3己不要我伴讀, 大家珍惜伴讀時間。

‹ 上一主題|下一主題