用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有愛心既國際學校不一定等於適合你小朋友既學校 ...
樓主: ethanmom2012
go

有愛心既國際學校不一定等於適合你小朋友既學校   [複製鏈接]

Kittybama 發表於 16-11-17 09:44
若懷疑小朋友行為表現異常,越早做評估越好,雖然年紀太細之評估未必十分準確,但絕對可作為參考及提醒父母 ...

I guess if the case is serious, then yes.  e.g. asperger, autism.  But ADD/ADHD is hard to tell coz kids at a younger age really have shorter attention span.  Many of them still want to act on impulse.

nintendo 發表於 16-11-17 01:11
回覆 ethanmom2012 的帖子
sorry 我真的唔想開名. 我唔想開名之後, 就會有一班該校家長走出嚟話, 喂, 呢間學校好好, 唔係咁喎.....

這些事情係個人感受, 永遠口同鼻拗.

Kittybama 發表於 16-11-17 09:53
ADHD的確難於太早確診,但做評估並沒有壞處,若懷疑有ADHD傾向,可作出合適的行為治療及做些專注力訓練,而 ...

同意。不過有很多父母不想接受事實,會偏向否定評估的傾向。要真正理性的父母才能做出正確的決定。

ethanmom2012 發表於 16-11-17 09:56
sorry 我真的唔想開名. 我唔想開名之後, 就會有一班該校家長走出嚟話, 喂, 呢間學校好好, 唔係咁喎.....

...

係。到時一定有die hard fans 走出來寫千字文都反對你的論點。又會話你只不過係個別事件。

wongviv1 發表於 16-11-17 01:51
Kingston's principle is Chinese and ICS is a thru-train school up to secondary.
I guess it's hard t ...

I agree it is difficult to draw a conclusion. That's why i put it as "不一定等於". I found out many parents think this way, "this school is caring and loving, so my kid must be very happy in the school". It is a very individual experience and sometimes they are not equal.

Every parent has his/her own priority. For me, I don't care much about school facilities (hardware), I don't care about messy admin, I care the people who educate my kid and influence his behaviours/values every day.

964000 發表於 16-11-17 04:21
雖然很多家長喜歡白人老師,我反而遇過最有經驗愛心的都是南亞老師,這是我讀過兩間IS幼稚園的經驗,她們 ...

我以後會留意下. 其實只要佢係native english speaker, 我無所謂, 亦都唔要求一定係白人.....

LuckySesame   Same here.  發表於 16-11-18 11:40

964000 發表於 16-11-17 04:32
如果是ICS, 副校出了這個評價,多數不比升小一。其實ICS頗有要求的,吾係一未愛心爆棚,很多人説ICS的學生 ...
證明國際同本地一樣, 都係有學校專揀乖巧既, 有學校專揀叻既, 自己"知掟", 就識走位執生.

elmostoney 發表於 16-11-17 09:37
4歲一個月做物評估呀,太細了, ADHD與否未必準. 當年都帶阿女做過, 佢個時都快6歲, 老師懷疑佢ADD, 評估話50 ...
你講得好岩, 個心理學家都話小朋友太細個, 係坐唔定, 但係原因可以有好多, 難以太早下判斷.

而且就算係, 都唔係嚴重個D (佢絕對唔會係自閉, 發展遲緩個D, 同小朋友玩社交能力無問題, 佢係個D 所有人見到佢都會覺得佢超正常仲要係比較乖個種), 只有學校上堂先出問題.
悶應該係其中一個原因, 我聽過呢個老師講故事, 超悶, 把聲又唔friendly, 起碼1/3 人遊緊魂. 不過其他人遊魂就坐係度, 佢就搞下同學囉......

elmostoney 發表於 16-11-17 09:46
Totally agreed.  My son went into an ESF primary interview.  They expected him to write his name, bu ...

寫字只是一個例子. 老師同樣投訴佢story time, drawing time 等等其他時間唔專心.

elmostoney 發表於 16-11-17 09:47
I guess if the case is serious, then yes.  e.g. asperger, autism.  But ADD/ADHD is hard to tell coz ...
Agree very much. Clinical psychologist said my son is quite impulsive, and advised we should ask him to stop and wait to improve this.

Kittybama 發表於 16-11-17 11:01
Impulsive係ADHD的先兆,若行為沒有改善,到六七歲時應找精神科醫生而並非CP作詳細評估。 ...
CP 有講過, 但佢同時都話太細個, 而某D先兆佢亦都無(例如阿仔唔固執, 情緒都好穩定), 原因可以有好多, 亦都建議我6歲時再做評估.

佢建議係呢段期間, 可以做好多野去改善, 例如稱讚好行為, 堅持等等

Kittybama  Yes睇定啲及嘗試改善行為  發表於 16-11-17 12:25

Kittybama 發表於 16-11-17 11:05
小朋友在家同在學校的行為表現可以有很大分別,所以任何的評估都會全面考慮小朋友在不同環境及處境下的行 ...

我就是期望學校會正視及處理. CP 到校評估後, 就係話見到學校老師不懂處理, 例如騷擾同學, 老師應馬上搬開佢, 但老師沒有這樣做. 他再騷擾, 亦沒有堅持要他停止, 而係由得佢.

我問老師學校是否有獎罰制度, 他們說沒有, 他們不罰.

我說不是罰, 但是否有例如冷靜區等, 他們說他們不會這樣做.

ethanmom2012 發表於 16-11-17 11:16
我就是期望學校會正視及處理. CP 到校評估後, 就係話見到學校老師不懂處理, 例如騷擾同學, 老師應馬上搬開 ...

其實就算如ESF比較自由的學校,我朋友個仔有給老師投訴過他「頑皮」「攪攪陣」,我見過佢仔係比較「好動」同行為是比較「BB」,在家人釘人時是守規矩的,但在學校很free的setting, 老師説完一兩次就算,第二三次已是跟家長説,我朋友也在懷疑自己兒子是不是不適合這間幼稚園,我只是覺得他還很BB, 只可慢慢教吧

不過,對4歲小朋友的小小行為問題,罰佢、搬開佢、要佢去第二度企,其實都唔一定可行。可能傷佢自尊心,佢可能爆喊碌地,可以討厭上學。如果老師處理到佢朝朝唔肯返學,仲難搞。

唔認識你仔仔,唔敢講有無乜嘢先兆,但你講佢的行為,真係唔係咁嚴重,好多時大d就會跟番social norms做番好。如果而家學校容唔到佢,轉校都係好事。

Kittybama 發表於 16-11-17 11:01
Impulsive係ADHD的先兆,若行為沒有改善,到六七歲時應找精神科醫生而並非CP作詳細評估。 ...
Cp 開唔到藥?當然無咩可以做。

chanmeow 發表於 16-11-16 20:44
其實,回應中有幾多人真正有小朋友讀真IS幼稚園?

通常鬧 IS 的 topic ,大家都特別熱列參與。

‹ 上一主題|下一主題