用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 無言
樓主: Wts504
go

無言   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

judy 發表於 16-9-14 13:50
孩子一出世,我就預備他們旗讀好書,成為有用之人才。

幼兒園預備升小、小學預備升中、升中預備DSE (或 ...

小朋友在香港長大,除非大把錢有選擇,否則都係行果條路。再悲哀d唸讀完一世書點excel咪又係捱騾仔。
佛家思想,人唔開心因為有慾望,咪正正係咁解。真正放得低睇得開至係有快樂,否則一世都loop住,望咩都覺得悲,做人有咩意思,反正要做就做到好,積極面對。

Charlotte_mom 發表於 16-9-14 14:00
小朋友在香港長大,除非大把錢有選擇,否則都係行果條路。再悲哀d唸讀完一世書點excel咪又係捱騾仔。
佛家 ...
話或咁諗, 讀書讀得好, 日後有多D選擇, 有機會揀到D捱得無咁辛苦既工作.

讀得唔好, 選擇自然少, 到時想唔捱都唔得

Eat_Sleep_Play  我都係咁同個女講  發表於 16-9-17 14:35
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

係, "自己要有知識, 成績, 至有足夠彈藥出去同人爭一份自己鍾意既工作", 我成日都係用依句同我個女講

是的,幼兒園、小學、中學是每個人必經階段。但目光放遠點、胸懷放纯點,壓力自然冇咁大。

judy 發表於 16-9-14 13:59
點解唔係: 始終係收人錢嘅學校, 梗係想提高教學質素呢?

一家收了錢嘅學校,提高唔到教學質素,搞到50% ...
50%到升原校.....又唔等於學生質數出左問題喎 ~~~

judy 發表於 16-9-14 13:50
孩子一出世,我就預備他們旗讀好書,成為有用之人才。

幼兒園預備升小、小學預備升中、升中預備DSE (或 ...

每幾年又頭痛一論,  煩去邊間幼稚園, 煩去邊間小學, 小三開始煩去邊間中學, 中五前又煩要考好D DSE 可以升去邊間大學

like_travel 發表於 16-9-14 14:22
每幾年又頭痛一次,  煩去邊間幼稚園, 煩去邊間小學, 小三開始煩去邊間中學, 中五前又煩要考好D DSE 可以升 ...
仲要每次為另一個煩惱做幾年準備.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-9-14 14:03
話或咁諗, 讀書讀得好, 日後有多D選擇, 有機會揀到D捱得無咁辛苦既工作.

讀得唔好, 選擇自然少, 到時想唔 ...
龍应台就係禁既意思~

王家爸爸  台灣情況同香港可能唔同,最差可以去鄉下耕田。   發表於 16-9-14 15:07

hkpapa852 發表於 16-9-14 14:27
最煩升中啫……往後既野唔到你煩~

TwinWong  AGREE  發表於 16-9-14 14:41

hkpapa852 發表於 16-9-14 14:27

係囉!  我同女兒說, 我之前幫您, 但現在您都高中了(佢真係好忙, 忙做Charity service, school mentoring service, test, exam, N 咁多野做) 也不能不抽出時間參與吓大學升學既野....

香港讀書, 真是悲哀, 無言.

唔係個細路唔勤力, 而係競爭太大, 又"一帶一路" 又要留位比國內精英mouth:" />mouth:" />

like_travel 發表於 16-9-14 14:22
每幾年又頭痛一論,  煩去邊間幼稚園, 煩去邊間小學, 小三開始煩去邊間中學, 中五前又煩要考好D DSE 可以升 ...
中三只會睇子女想掂選科,
DSE考試靠子女自己啦,
唔到家長煩, 唔好比压力子女

Yanamami 發表於 16-9-14 14:30
我希望同佢地煩到中三選科就夠.....

peggy  我仔自己決定選咩科,不用我煩  發表於 16-9-14 18:07
Yanamami  我女自己揀完通知我~  發表於 16-9-14 14:43

所以EK升中區最熱閙, 到咗高中,好多家長都認命了, 連出聲都費事。

回覆 TwinWong 的帖子

咁我囡又比想像中有主見, 中三堅持自己選科, 並且為自己的選擇做出好成績, 我跟老公都傻了眼.  只係佢太忙, 平時唔出主意, 大事就非常有主見.  

joyjoyparent    發表於 16-9-15 00:32
天使麵    發表於 16-9-14 23:14
TwinWong  家長唔洗煩  發表於 16-9-14 15:08

hkpapa852 發表於 16-9-14 14:42
我希望同佢地煩到中三選科就夠.....
Yanamami  我女自己揀完通知我~

兩位, 我都係一樣, 女揀定通知我. 揀DSE 唔揀IB. 選科都係唔聽人講, 自己一早揀定晒.  

TwinWong  我大女當年都係, 讀咩科佢決定, 交邊間留位費至同我講  發表於 16-9-14 15:10

升大學, 如果在香港入唔到心儀科目, 咪要煩student VISA / housing 呢D野囉

個人認為小三可以先練好英文口語,面試嘅時候就算成績同埋活動都唔係太標青,英文講得好是最直接影响面試老師收唔收你。 有朋友試過小朋友是band2學校,最後因為一口流利嘅英語在甲組已進入了band1學校。 有時學校會考慮小朋友成績可能會一時失,會比機會,見英語說話能力強上band1亦冇問題。

老實講,香港的教育系統的確讓人心生悲哀。

但,也總是有一些學校,一些老師是很有heart的。

作爲父母,對孩子,總有些期望,希望將來他能出人頭地,有豐盛的人生。總希望能在大方向上能幫到孩子,這裏面,就有選學校,包括選一些口碑好,也就是band1的學校。

作為一個盡責的家長, 升大學選科前, 都會盡可能比D專業行內意見, 讓子女自己參考是否適合自己. 如行業前景, 就業情況等等, 唔係個個都入到醫生/律師唔洗考慮既神科嘛
所以, 怪獸如我, 都想為子女作多些準備.

醒目開學勳章 王國長老

like_travel 發表於 16-9-14 15:49
作為一個盡責的家長, 升大學選科前, 都會盡可能比D專業行內意見, 讓子女自己參考是否適合自己. 如行業前景, ...

搵到知音人。
有人話咁大個自己攪。我心唸我地出左黎社會撈咁耐,都唔係行行都識啦,何況一個中學生。淨係我自己果行,雖然係寫字樓工,但我夠膽講80%返寫字樓嘅人都唔知我地做咩。
咩prerequisite咩path咩前景,自己識嘅就幫下佢,唔識嘅睇下有無人問到。我唔會迫佢揀咩科不過會盡量幫佢做正確選擇。
黎緊university fair我都會同佢去。

Yanamami  累~  發表於 16-9-14 20:09
like_travel  Exactly !  發表於 16-9-14 18:48
‹ 上一主題|下一主題