用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嘉諾撒聖方濟各小學(灣仔) vs 香港嘉諾撒小學 (鰂魚涌) ...
樓主: bear1122
go

嘉諾撒聖方濟各小學(灣仔) vs 香港嘉諾撒小學 (鰂魚涌) [複製鏈接]

我只知嘉諾撒學生乖,校長好,老師嚴但包容,學校由校工至校長對學生也很有禮貌,常對家長學生微笑。沒有精英班,有分班試,但是原意將學生平均分配。女兒上學開心!
St Francis : 未開學已有壓力,分班試考得不好老師已要見家長,要暑假努力補習,如果唔係好大機會留班

emilylaugg 發表於 16-9-18 08:39
我只知嘉諾撒學生乖,校長好,老師嚴但包容,學校由校工至校長對學生也很有禮貌,常對家長學生微笑。沒有精 ...

我是SFCS小一家長,講句公道話,的確在暑假前有分班試、而我的女兒中文不達標,有見家長、但老師都講了學校語文程度,希望家校互相配合,係女咪壓力就見人見人智,亦無聽到留班的說話。至今未有默書,平日功課只有4樣,假期就8樣。(但聖雅各已有默書)
作為過來人,我覺得穩入較為實際。因為大抽獎真係太刺激,你派到好學校、再叩門就無壓力。派得唔好,真係會極唔開心,叩門失敗壓力仲大。
的確有不明文規定,有嘉諾撒offer,其他屬校是不會收,避免大家互搶學生。若然你真係還有心頭所好,女校還可叩聖保祿天主教、瑪利曼(今年都有不是111的個案)

引用:Quote:bear1122+發表於+16-9-6+16:58+回覆+

原帖由 HK-MAN 於 16-09-06 發表
14網...咁緊係嘉諾撤啦.小學可以繼續過男女校生活都唔錯吖.20分抽聖方濟各,若果失手你會好後悔架...反之嘉 ...
25分應該十拿九穩,可以買定校服!

引用:既然名氣緊要,點解不去20分抽瑪利曼呢?Ca

原帖由 socute 於 16-09-08 發表
既然名氣緊要,點解不去20分抽瑪利曼呢?Canossa College 可能比St Francis 稍遜,但是讀得好在東區網有張 ...
你叫人用20分去抽瑪利曼,差不多叫人浪費機會!

raymond338hk 發表於 16-9-18 17:38

Agree

raymond338hk 發表於 16-9-18 17:38

我個人覺得樓主25分不入嘉勒撒仲浪費過20分抽瑪利曼

ok3  Agreed  發表於 16-9-18 22:12

謝謝各位意見,昨曰帶了呀囡去2間小學一看,環境是嘉諾撒好好多﹔空間感及從門可觀看校園,St Francis 則深重大閘,小朋友立刻說 Canossa School Hong Kong, 小囡一遇困難便會哭,然後去再試,如家長karent1313 所說,我呀囡會否日日喊! 明白了! 感謝所有家長意見!

bear1122 發表於 16-9-19 14:20
謝謝各位意見,昨曰帶了呀囡去2間小學一看,環境是嘉諾撒好好多﹔空間感及從門可觀看校園,St Francis 則 ...

溫馨提示:sfcs 到小5、小6時約行250級樓梯才到課室

回覆 hkpapa852 的帖子

如果有嘉諾撒聖心私立收左,又可以去Canossa 或 St Francis Canossian 叩門嗎?

謝謝各位意見,昨曰帶了呀囡去2間小學一看,環境是嘉諾撒好好多﹔空間感及從門可觀看校園,St Francis 則 ...

信小朋友的直覺吧!

caca316 發表於 16-9-19 21:59

如果有嘉諾撒聖心私立收左,又可以去Canossa 或 St Francis Canossian 叩門嗎? ...
你可以去叩但通常連面試機會都唔會俾你,而且亦唔值得去叩
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-9-19 23:02
你可以去叩但通常連面試機會都唔會俾你,而且亦唔值得去叩
學費.....................

引用:請教各位家長,+我地香港嘉諾撒小學+(鰂魚涌

原帖由 bear1122 於 16-09-06 發表
請教各位家長, 我地香港嘉諾撒小學 (鰂魚涌)有25 分,嘉諾撒聖方濟各小學(灣仔) 只有20 分,但感覺嘉諾撒聖 ...
只是個人意見,如大部份人的意見,較安全的方法是先入了嘉諾撒,作為防守線,
然後再扣其他更好的一線學校如瑪利曼和跑馬地st paul!若扣門成功,固然開心,扣不到也沒有損失!

1)點解不值得去叩?
2)如聖心私立部收左,津校會不會知呢?
3)因為考生住灣仔區,打算乙一都會抽灣仔小學,只是考一些私小買個保險,如聖心私小
4)萬一抽入灣仔寶校,就想叩返本區津小,如考獲聖心私小,是不可叩St Francis 或Canossa嗎?

caca316 發表於 16-9-20 06:52

1)點解不值得去叩?2)如聖心私立部收左,津校會不會知呢?

聽過上午私收左,也叩入下午津

mcl203 發表於 16-9-20 00:18
學費.....................
如果學費係問題,係灣仔區自行同乙1揀寶血好過。要叩都叩MPS, SPCPS, SSGPS
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-9-20 11:15
如果學費係問題,係灣仔區自行同乙1揀寶血好過。要叩都叩MPS, SPCPS, SSGPS
這個當然....但SSGPS唔易有得諗

其實我都係canossa college舊生,但小學就不是讀嘉諾撒。一直以來我也鍾情嘉諾撒屬會學校,品德培育是很好,很樸素。
我女兒當年是有私校offer揸手, 才在大抽獎進取地揀St Francis。所以你也應先穩入一間。
SF校舍依山而建、所以向高發展,但校舍才在08年啟用,設施簇新完善。不過,老師真的好有要求,嚴教小朋友紀律,第二日正式上堂,同學仔傾計就會俾老師罰企。

引用:Quote:mcl203+發表於+16-9-20+00:18+學費..

原帖由 hkpapa852 於 16-09-20 發表
同意!

引用:Quote:bear1122+發表於+16-9-19+14:20+ 謝

原帖由 karents13kaka 於 16-09-21 發表
其實我都係canossa college舊生,但小學就不是讀嘉諾撒。一直以來我也鍾情嘉諾撒屬會學校,品德培育是很好 ...
嘉諾撒屬會學校的學生出名品德培育是很好,很樸素。而嘉諾撒屬會Top three的三間小學應該算是聖心,天神嘉諾撒和St Mary!後2間更是一條龍學校,心受家長歡迎!

個人覺得St Francis可算是跟隨這3間之後,雖然不是是最top,但也算是不錯的學校!

‹ 上一主題|下一主題