用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記vs學之園
樓主: fluty
go

維記vs學之園 [複製鏈接]

回覆:phoebewong123 的帖子

其實我無興趣dg.只不過那位媽媽咁講,叫我千萬不要咁細個去補習。佢話唔需要,小學先補都未遲。

引用:Quote:原帖由+fluty+於+16-07-25+發表不過L

原帖由 dbchu 於 16-07-25 發表
今時今日,你要入好D嘅國際並唔係你諗咁易,有錢有passport都大把人入到,你都係做多D research 先咁大口氣 ...
呢位媽媽冷靜d , 我只係問大家意見,從來沒有大口氣。讀唔到本地到時先轉就當然不可能是top school 啦。人生慢慢長路無話一定全部野都做到top同best of the best .咁如果佢唔係讀書既材料就唯有希望佢能開心學習囉。

回覆:fluty 的帖子

維記兩文三語的確很強, 我覺得小朋友口音要學得正確,寫字背誦上了小學再慢慢培養都未遲,學校是每天都有中英普3個老師响課室,孩子每天都很喜愛返學, 學校閱讀風氣很強, 孩子真的變得有自信愛發問, 學校有很大的功勞。
如果一心要谷來考小一的家家, 小朋友入了維記之後就會成日complain, 點解無功課, 點解咁小默書測驗,點解成日咁得閑咁hea, 點解教啲野咁淺, 點解無書, 點解唔教高一級, why why why??????

回覆:2pmshow 的帖子

謝謝你。我就是不想太谷。但係咪唔谷就考唔到好既小學呢?咁或者,返去母校或者大抽獎算Lu~

引用:Quote:原帖由+dbchu+於+16-07-25+發表今時

原帖由 fluty 於 16-07-25 發表
呢位媽媽冷靜d , 我只係問大家意見,從來沒有大口氣。讀唔到本地到時先轉就當然不可能是top school 啦。人 ...
咁如果你唔係咁計較best of the best,亦唔需要計較VIC定lh 好,兩間都係好學校,亦無需理會他人谷定唔谷,補定唔補

如果有間幼稚園的課程竟然"focus"考小一,仲要係傳統果隻,係咪有遺幼教原意?你會想小朋友入讀嗎?考小一只係升學過程而已。

Guaichu    發表於 16-7-25 16:39

引用:謝謝你。我就是不想太谷。但係咪唔谷就考唔

謝謝你。我就是不想太谷。但係咪唔谷就考唔到好既小學呢?咁或者,返去母校或者大抽獎算Lu~

...
你自己會不會在家教佢?如果自己教,叫唔叫谷?你一味話唔想谷,但又想考名小,龍校,你有了解過小學考什麼嗎?

感覺到你對國際學校和新派直資是比傳統名校次一等的。其實你不清楚考小的要求,lh 會比多好多guidance 你,無論學術和其他support 方面

引用:Quote:原帖由+fluty+於+16-07-25+發表呢位

咁如果你唔係咁計較best of the best,亦唔需要計較VIC定lh 好,兩間都係好學校,亦無需理會他人谷定唔谷, ...
唔一定要best of the best 都可盡力揀間最好的比小朋友吧。不過而家都未論到我揀,都係出今年先再報k1姐,到時人地都未必收我。只不過想問下真正用家既意見姐。

引用:Quote:原帖由+fluty+於+16-07-25+發表謝謝

原帖由 phoebewong123 於 16-07-25 發表
你自己會不會在家教佢?如果自己教,叫唔叫谷?你一味話唔想谷,但又想考名小,龍校,你有了解過小學考什麼 ...
佢以為有錢就入到嘛,好一句錢唔係問題

引用:Quote:原帖由+fluty+於+16-07-25+發表謝謝

原帖由 phoebewong123 於 16-07-25 發表
你自己會不會在家教佢?如果自己教,叫唔叫谷?你一味話唔想谷,但又想考名小,龍校,你有了解過小學考什麼 ...
其實我無將派直資同國際當做次一等呀⋯⋯只不過我對佢地唔多認識,同埋我唔想要考好多cert 學好多野比好多賽去一個好靚既profolio  ,我覺得佢咁好辛苦呀!我其實只係想佢讀校會學校,品格最重要。

學小小野係ok 的,我都會自己教。但我見我既朋友考新派直資,學5樣樂器,3個舞蹈,仲有語文,運動,主日學。睇見都頭暈呀⋯⋯

引用:Quote:原帖由+phoebewong123+於+16-07-25+

其實我無將派直資同國際當做次一等呀⋯⋯只不過我對佢地唔多認識,同埋我唔想要考好多cert 學好多野比好多 ...
你的concern 我明白,但你想入,而又不是靠抽獎的教會學校,例如德望,聖心,真光,考呢d也收portfolio,你的competitors 也是full gear 上陣。你可以選擇唔谷,但不代表考呢d學校就同考直資唔同晤駛谷

引用:Quote:原帖由+phoebewong123+於+16-07-25+

佢以為有錢就入到嘛,好一句錢唔係問題
乜呢位媽媽咁講野呀?
我重來都無覺得有錢就入到。
有錢就大晒既話就唔駛係香港讀書啦。去外國讀咪得囉。
估唔到上黎問下意見會比人咁串。

回覆:phoebewong123 的帖子

其實我好想知,有沒有學校會因為見到個媽媽太怪獸而唔收呢?

傳統學校同新派學校要求既profolio 是否一樣咁高?還是考面試既表現較為重要?

PS 我是虛心請教的。真的不明為什麼有媽媽咁不滿咁串我.......如果一早知道晒個玩法同目標好清晰就不用上來問大家吧。

引用:咁其實真係可以收咗先再考慮..............

原帖由 LittleCowCow201 於 16-07-25 發表
咁其實真係可以收咗先再考慮..............
其實係的。只不過我又諗,今年又報咁多間又會比人話係怪獸家長。會不會早點分析了解多一點可早點篩選。到時又唔駛咁煩去in 好多間。

引用:其實我好想知,有沒有學校會因為見到個媽媽

傳統學校同新派學校要求既profolio 是否一樣 ...
妳去睇下小學果邊了解下先⋯以我所知妳所講嘅新派直資係唔收profilo ,所以呢度應該唔止我一個覺得妳所寫同想揀會有出入,大家都難去答到妳問題。

引用:Quote:原帖由+LittleCowCow201+於+16-07-25

其實係的。只不過我又諗,今年又報咁多間又會比人話係怪獸家長。會不會早點分析了解多一點可早點篩選。到時 ...
可謂怪獸家長?妳報名唔係一定會揀,報左名先,去左學校了解下,妳就自然會有答案,靠人講係比唔上妳親身去感受!我上年係報左17間,最後去左9間in,其他無去in係因為撞同一日見果啲唔揀,或者報名時去左學校交表,觀察左環境唔多鍾意等⋯

fluty 發表於 16-7-25 08:29
...最可悲是傳統小學是一定要谷爆個小朋友。真心覺得而家既小朋友好可憐。
咁要分清楚邊類傳統小學、是學校谷還是家長谷,另一個在小學那邊的分享,dgjs校長話80分左右便ok,但若家長硬要90 100,咁blame邊個。考小一亦是,大部份學校都唔expect琴其書畫樣樣精,只是家長怕蝕底。
幾年前overall我印象中考小一lh 一定好過vic,cwb vic 成績就真的很好。

fluty 發表於 16-7-25 12:11
唔一定要best of the best 都可盡力揀間最好的比小朋友吧。不過而家都未論到我揀,都係出今年先再報k1姐, ...
既然係咁,最好就坐定定有$剩,之後再考下龍校、cckg之類,我係你直頭唔會考慮lh,自己跟一下上傳統小學的需要便可。

Guaichu    發表於 16-7-25 16:59

引用:其實我好想知,有沒有學校會因為見到個媽媽

傳統學校同新派學校要求既profolio 是否一樣 ...
個人認為,面試表現最重要,而portfolio 的要求,我相信收得的學校也是同樣要求。即是,人人都有,想點「突出」,就自己決定了。只可以話,一山還有一山高,你小朋友上6個興趣班拎10個獎咩,永遠有人上更多班拎更多獎。點train up 個小朋友,父母自己決定。什麼怪獸父母,校長老師乜人都見過啦。

‹ 上一主題|下一主題