用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大圍培僑而家咩banding?
樓主: 9284
go

大圍培僑而家咩banding?   [複製鏈接]

beautyhar 發表於 16-5-24 00:41
就以今年小6生計, 我朋友囝囝已决定轉校,也是中西區傳統名校收着。  以佢個班跳级的學生, 已知㑹插入男女拔 ...
所有新派直資都面對相同問題, 要慢慢用時間去改變.
希望 DSE 有好成績, 小學就可以吸多D有質素學生. 升中時希望最 TOP 果班肯留低. 咁 DSE 成績可以再好D. 小學又會搶手D.

beautyhar  very fair comment... that what I see in the school now.  發表於 16-5-24 15:53

Joycemom 發表於 16-5-23 17:19
咁跳船高即係有2種情況,一係學生能力夠,咁有時啲2線直私校都幾無奈,培養咗能力高嘅學生出嚟,又會俾一線 ...

跳船係可以向上流, 亦可以向下流, 都唔一定要輟學咁大件事.  

培僑情況我不清楚, 但我同事女女讀緊紅磡直資中學, 高中學生流失情況數字上跟培僑十分相似.  

同事說法係學校有自己標準, 有機會拉低DSE成績而未達標的同學, 中三,四已開始留班, 係逢二進一, 逢三進一都有, 祗要未達學校標準都會要求補考留班...咁留法就算錢不是問題, 對學生來說也不是好事, 留多兩三年都會自動走人....

問題果D同學係咪差得咁緊要呢?? 爛船都有三根釘, 話晒B2頭B1尾學校出去, 總會有其他B2尾或B3學校收, 轉校之後又讀得唔錯的, 級名次是在中上位置的.

個人相信這都是新派直資要打造B1成績的一種生態.

何為 "力有不逮" 其實只是學校標準!  還有學校如何對待"力有不逮"的學生更值得大家思考分享.

我仔係培僑小學部時,我有搵中學部家長傾過,有好多決定出國嘅,係因為唔想考 DSE 中文。無聽過有人被逼走或被逼留班。
我地已經轉校,回頭睇,依然覺得培僑係好學校,老師有熱誠,教得好。希望來年 DSE 成績一路進步,學生可以更有信心留低。

A-Mum 發表於 16-5-24 12:02
我仔係培僑小學部時,我有搵中學部家長傾過,有好多決定出國嘅,係因為唔想考 DSE 中文。無聽過有人被逼走 ...
培橋既中文应該已經教得比好多傳统英中好吧?仲怕死亡之卷?

王家爸爸  培僑中學可能係  發表於 16-5-24 14:15

Yanamami 發表於 16-5-24 12:15
其實我唔知係誤傳,定係我地特別,我仔轉校後英文遊刃有餘,中文要補習喇。
另一角度睇,唔想考中文,可以係無信心,亦可以係覺得無需要。橫惦決定出去讀大學,有能力的話,何必係到捱多幾年中文?

引用:Quote:A-Mum+發表於+16-5-24+12:02+我仔係

原帖由 Yanamami 於 16-05-24 發表
早期收的學生比較良差不齊, 怕死亡之卷亦在所難免。  校長對現今小學部上的學生则十分有信心。
中文程度没有太多公開數據可參考, 英文程度卻在一些公開赛中被受認同。 如最近小六英文debate就赢了CKY and 女拔。

A-Mum    發表於 16-5-24 12:51

回覆:大圍培僑而家咩banding?

有問過高中嘅家長,能力高的學生,高中時的確多轉校,部分轉去其他一線直資或者出國留學,而出國留學嘅學生有部份是考取到獎學金的。而轉去其他直資學校的學生,佢哋想改考IB,不考DSE,可能覺得IB課程的學習模式更適合。
至於能力稍遜的學生,父母真是會安排出國或轉讀更合適的直資或私校,比較少轉去官津校。
所以選校有時真係一個配對遊戲,最緊要適合。

9284  講得好  發表於 16-5-24 18:42

引用:Quote:beautyhar+發表於+16-5-24+00:41+就

原帖由 積奇百事 於 16-05-24 發表
所有新派直資都面對相同問題, 要慢慢用時間去改變.
希望 DSE 有好成績, 小學就可以吸多D有質素學生. 升中時 ...
唔只係新派直資中學,逢有自己小學部都會有同樣流失既問題存在~~~

shypama  同意  發表於 16-5-24 20:30

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-05-23+發表

原帖由 Joycemom 於 16-05-23 發表
咁跳船高即係有2種情況,一係學生能力夠,咁有時啲2線直私校都幾無奈,培養咗能力高嘅學生出嚟,又會俾一線 ...
講讀書成績,邊有咁多誠邀,學生唔去考唔去報,真係未聽過要獵頭喎,體藝生就聽過有~~~

引用:Quote:原帖由+Joycemom+於+16-05-23+發表咁

原帖由 mcl203 於 16-05-24 發表
講讀書成績,邊有咁多誠邀,學生唔去考唔去報,真係未聽過要獵頭喎,體藝生就聽過有~~~

...
我其實只是回應上文有人回覆轉校講求實力,有實力的學生會有一線直資私校俾埋船叫您去讀,所以才會回應實力強嘅學生會俾誠邀轉校。至於現實情況,成功轉校的學生是自己報名去考,還是真的被誠邀,真係要去求證先知!

mcl203 發表於 16-5-24 21:02

...
但又唔見 體藝在学界方面有D咩出眾成績喎!!

引用:Quote:原帖由+Joycemom+於+16-05-24+發表我

原帖由 beautyhar 於 16-05-24 發表
我知個男仔LS,拔記都收着, 諗緊去邊間好。
LS不是直私校,不是要7月放榜時才知道取錄結果嗎?現時就已經知道結果?

beautyhar  有實力是不需要等7月架  發表於 16-5-25 14:40
A-Mum  俾暗示   發表於 16-5-25 13:29

引用:Quote:原帖由+積奇百事+於+16-05-24+發表所

原帖由 mcl203 於 16-05-24 發表
唔只係新派直資中學,逢有自己小學部都會有同樣流失既問題存在~~~
無錯,有小學部概中學都有相似概問題,但直資私校小學收生有自主權,整個生態會快好多(相對官津校), 小學收生質數提高,只要dse成績好,就有減少升中概流失。另外亦會對傳統名校做成壓力,我估有好多名校概光環會漸漸消失

積奇百事 發表於 16-5-25 09:17
無錯,有小學部概中學都有相似概問題,但直資私校小學收生有自主權,整個生態會快好多(相對官津校), 小學收 ...
所以問題咪係點解直私有收生權自主....仍會出現高流失率~~~

引用:Quote:積奇百事+發表於+16-5-25+09:17+無錯

原帖由 mcl203 於 16-05-25 發表
所以問題咪係點解直私有收生權自主....仍會出現高流失率~~~
人望高處, 水向低流

Joycemom 發表於 16-5-24 17:14
有問過高中嘅家長,能力高的學生,高中時的確多轉校,部分轉去其他一線直資或者出國留學,而出國留學嘅學生 ...
好奇一問, 何解多在高中才考慮轉校, 有能力的在升中或初中轉走, 不是對整個中學課程學習選科更理想?
如高中轉走的, 會不會是不想考DSE而出國的比較多.

IB課程落實了之後, 相信那群為了不想考DSE而轉校的一群可以繼續留港留校, 相信到時高中生流失數字便能反映出來.

hkpapa852  培僑有話攪IBDP嗎?  發表於 16-5-25 10:37

之前在第二個post見過有家長話遲下會攪IB, 但搵唔返個post.

不如其他在讀家長分享下是否屬實.

9284 發表於 16-5-25 08:22

之前睇過啲 Post, 有網友講過體藝在学界方面係無咩出眾成績, 因為好多係港隊係代表香港出賽 --- 係亞運奧運個啲比賽
学界呢啲賽事體藝來說濕濕碎 (呢句我後加)

小時了了 發表於 16-5-25 11:36
之前睇過啲 Post, 有網友講過體藝在学界方面係無咩出眾成績, 因為好多係港隊係代表香港出賽 --- 係亞運奧 ...

港隊定港青先??...近期頻頻搶達奧運A標果批運動員...好似無乜幾多個仲係中學生

9284 發表於 16-5-25 08:22
香港學界D1, D2, D3, 只接受九龍, 港島和TKO既中學參加, 體藝都係沙田無得參加, 又點可以有成績呢?

話說就好似有次同朋友+朋友既朋友既朋友聚餐, 我朋友既朋友既朋友見我地討論子女升學, 係度扮勁話佢唔知邊位親戚個女好勁架, 係度功踩觀瑪, 話間中學無眼光唔收嗰個女仔一樣

Eat_Sleep_Play  關佢咩嘢事?又唔係佢個女  發表於 16-5-25 16:52
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題