用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學近屋企有幾重要?
樓主: lovebb2
go

小學近屋企有幾重要? [複製鏈接]

引用:一定要以單一條件去選校?唔係個個都考慮各

原帖由 MASAYA 於 16-01-26 發表
一定要以單一條件去選校?唔係個個都考慮各方面平衡去揀既咩?近當然好,但近既學校唔適合你都冇用,但遠都 ...
辛苦過耕田,港同校車超早,我住砲台山港同校車都好似7:00上車。天水圍返港同要請司機全天候接送

MASAYA  我覺得冇校車理佢,一係自己接送,一係請私家保姆,不過其實唔知最後有冇入   發表於 16-1-26 11:43

我認為係優次問題, 首要間學校適合小朋友, 繼而當然希望比較近屋企, 不用小朋友花太多時間來回. 一個近字係重要, 但不是首要考慮.

引用:我認為係優次問題,+首要間學校適合小朋友,+

原帖由 Woojojo 於 16-01-26 發表
我認為係優次問題, 首要間學校適合小朋友, 繼而當然希望比較近屋企, 不用小朋友花太多時間來回. 一個近字係 ...
Exactly

行路返學是我要小朋友必做的,因為要他沒有借口遲到。
由幼稚園開始,K1最初要行半小時(其實預備班已開始行路返學),到K3只要行二十分鐘。
現在升小一,學校返了,行十分鐘左右。
而且有個好處,由細到大去街也不需我抱。

MrBeast   好有恆心,個大人。  發表於 16-1-26 13:19

MASAYA 發表於 16-1-26 11:17
一定要以單一條件去選校?唔係個個都考慮各方面平衡去揀既咩?近當然好,但近既學校唔適合你都冇用,但遠都 ...
在ek看過一分享,叩入一條龍九龍津校(一定唔少野),但住新界長車程,令成績不好。同意應該要look at the complete package

MASAYA  其他人話車程同成績冇關呀,小心小心  發表於 16-1-26 16:30

hiella 發表於 16-1-26 11:12
回覆 babybear 的帖子

請問中學網是跟所讀小學網, 或是住企網呢?
苜先係跟小學網, 但你同時亦可按住址跨區

引用:我仔由小二開始,+番學來回超過兩小時 佢

原帖由 miffyumiffy 於 16-01-24 發表
我仔由小二開始, 番學來回超過兩小時

佢養成好習慣, 一叫起身唔會懶床
👍🏻👍🏻👍🏻agree!

回覆:小學近屋企有幾重要?

其實如果訓練到小朋友自己管理好時間至最重要。除非零車程,否則,相差好少,因為往往同校住同區,上校車後反而兜好耐!再者,揀距離遠近,不如揀功課少!時間用嚟撘車睇書,好過勞功課!

BBLAX 發表於 16-1-26 15:16
其實如果訓練到小朋友自己管理好時間至最重要。除非零車程,否則,相差好少,因為往往同校住同區,上校車後 ...
再重申一次, 坐車唔好睇書、唔好打機呀, 睇壞對眼呀!

回覆 喜樂果子 的帖子

謝謝你的回應! 我是住沙田網,  今年要報小學, 想以自行舊生20分報,  但該校是在深水埗, 要跨區上學, 中學想返沙田網,

返學要搭車約一小時到校, 所以在考慮中!

我唸係方便家長同學生返學和放學, 打風下雨冇咁辛苦, 時間慳返D,
呢D都可以話幾重要,

hiella 發表於 16-1-26 16:21
回覆 喜樂果子 的帖子

謝謝你的回應! 我是住沙田網,  今年要報小學, 想以自行舊生20分報,  但該校是在深水 ...
如有宗教或熱校, 20分都唔係穩入,  深水埗對男仔升中無著數, 對女仔會好D, 如中學返沙田又唔知BANDING會點, 如都係博, 我會博沙田多D啦, 不過如你好鐘意好了解學校既話, 而學校又O係深水埗或石磢尾MTR站附近就值得考慮下, 因為搭火車好快者, 不過就一定由頭企到落尾.  如果間20分又唔係真係你咁鐘意既, 我會選沙田, 全港黎講, 沙田係一個比較好既小學網, 因為寶校都唔係咁差, 而中學網黎講更加係好果堆

小學近屋企非常重要

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+16-01-26+發表一定

原帖由 socute 於 16-01-26 發表
辛苦過耕田,港同校車超早,我住砲台山港同校車都好似7:00上車。天水圍返港同要請司機全天候接送

...
如果天水圍返港同...不如搬去柴灣會唔會好d呀?

lovebb2 發表於 16-1-23 18:30
小學近屋企有幾重要?

朋友話,近的話,成績好機會很大,遠的話,難有好成績。大家討論討論,謝謝。:funny ...
小學近屋企成績好機會很大

呢個只係有機會影響成績既其中一個因素, 沒有必然結果.

有人會覺得每日長涉跋涉返學浪費時間, 結果無心向學; 亦有人會因為每日要花長時間去返學, 明白時間重要而更主動學習如何善用時間

家教永遠都係最重要因素.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:BBLAX 的帖子

我認為學校遠近並不是最重要考慮,而是學校功課多少?是否愉快學習?是否關愛學生?例如,我家樓下有2間小學(返學真是O距離),我囡今年小一,我們選擇跨區,要坐校車(7:15上車,7:30已到校;回程3:25落車),阿囡返到家仲快過樓下間小學放學,讀本區小學的鄰居反而4:30才落校車,所以有時間做功課,練琴及玩;聽阿囡朋友仔讀樓下小學的講功課多,做到喊晒口,默書又多;所以遠近不是最重要考慮!

回覆 喜樂果子 的帖子

多謝你的意見, 因近年小學位競爭激烈, 而深水埗呢間小學, 喺我舊校下午班同他校下午班合併成全日班, 校舍好新, 環境

好大, 大班教收生多, 所以想以20分博下, 至於近家就有一間, 行5分鐘左右到校, 但今年該校要借位給跨區, 覺得好似少人

讀先有位借, 好無奈, 所以選校要考慮好多因素!

引用:回覆+babybear+的帖子 請問中學網是跟所讀

原帖由 hiella 於 16-01-26 發表
回覆 babybear 的帖子

請問中學網是跟所讀小學網, 或是住企網呢?
跟小學校網。

estherlai 發表於 16-1-26 17:18
我認為學校遠近並不是最重要考慮,而是學校功課多少?是否愉快學習?是否關愛學生?例如,我家樓下有2間小 ...
同意,actual 車程時間才是考慮因素
‹ 上一主題|下一主題