用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 vs 民生,很難取捨,想聽下各位意見 ...
樓主: josephine1979
go

學之園 vs 民生,很難取捨,想聽下各位意見 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+73662710+於+16-1-1+19:21+編

原帖由 73662710 於 16-01-01 發表
我個仔係 SCPN, 頭一個月都係勁收電話,之後無,我主動問老師,佢話學識規距,好好,到而家都無投訴
我地都係 SC vs MS, 多㑹去 MS, LH 2nd in 都無去,KV 都放左

好多人係由朋友到聽返來的二手消息,就當唒係自己的親身經歷,再罔下判斷,真是有點不負責任!
有心知道學校情況的,建議直接問一手用家,千萬別人云亦云!

hklove 發表於 16-1-1 19:41
我個仔係 SCPN, 頭一個月都係勁收電話,之後無,我主動問老師,佢話學識規距,好好,到而家都無投訴
我地都 ...
我们也是冇去LH interview, 也放了KV AM.

引用:我都聽過民幼老師會經常打俾家長,+當然唔會

原帖由 阿古 於 16-01-01 發表
我都聽過民幼老師會經常打俾家長, 當然唔會係好野, 有兩個分別唔同年代既K1學生, 其中一個開學兩個月已收到 ...
其實聽過高主教幼同GH幼都係咁讀得名幼就預左家長會有壓力~仲要預你上小學、中學~唔hea得

回覆:學之園 vs 民生,很難取捨,想聽下各位意見

想請教下一缐小學是大概指那些?TSK, CKY 算唔算?

回覆:bebe1 的帖子

Should be TSL

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:想請教下一缐小學是大概指那些?TSK,+CKY+

原帖由 bebe1 於 16-01-02 發表
想請教下一缐小學是大概指那些?TSK, CKY 算唔算?
我會睇成:有唔少人最想入讀嘅學校!

所以,響我眼中,呢兩間係—線

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:小曳人 的帖子

其實需唔需要考慮某D因素,人人唔同,講得出嚟已經唔算個別事件,問題係你對自己同孩子信心去到邊!
有信心響民生生存到嘅,孩子同家庭都需要付出,當然,外面都要,但外面無中學,民生有!即係無乜點輕鬆到!
我亦有朋友響民小過得幾好。
唯一省卻小一壓力,但小一係大人多嘢搞,再對孩子施壓!
家長考慮點應該放響:學校教育本身!
我無同大仔報過龍幼,因為我唔驚佢搵唔到好小學。亦唔擔心佢入唔到適合嘅中學(隨緣)。另一個原因係直屬/龍減少咗選擇,我唔想太快定形!
當然每個人考慮嘅嘢大不同,沒有對錯

恐龍家

我们选民幼,並不完全是它是龍校,因为我們也会考其他小學。
一間月收$3500+ x10 的幼稚園,全程有NET跟,校園大設施完善,學校辦学嚴謹,对学生有要求,小兒现在三歲开始曳开始有自己主見,有好多無理要求,有时真是好難頂!我们又打又骂,難道我们做父母就没有爱心?

对民生被魔化感到不值

我講個我朋友既個案,我朋友有個親戚讀民小,未考之前已經聽佢講話民生好谷,唔係太鍾意,但民生又真係近佢屋企,結果佢報左,仲要收埋,佢諗左好耐最後都係讀,始終民幼上民小係有backup,點都好過其它小一又再驚過,佢既講法係佢唔鍾意唔代表小朋友唔適合,真係唔適合先再搵,最少有個底,小一搵起你冇咁騰雞...

引用:Quote:charger+發表於+16-1-1+07:14+小曳人

原帖由 小曳人 於 16-01-01 發表
簡單d講
响民小生存到,都唔容易,傳統教學
啟小係IB school,但唔少人轉返主流中學,但學費好貴!

多謝分析,對於是否選民生嘅考慮好有啟發性。我會循呢個思路諗1. 邊種教育方式最適合自己小朋友? A-傳統嚴厲有學術壓力?
or B-自由小壓類似IB/Montessori approach?
Ans: 未知, 2歲半人仔好難肯定。我鍾意B,但鍾意唔代表係對小朋友最好嘅。人有時真係需要壓力同嚴師才能進步成才。開心relax好重要,但由細個起學識堅毅面對挑戰同樣重要。

Q2. 民幼最大都優勢係邊?
Ans: 較好DSE 成績>>Brand 1b 中學>>1線民小>>7-8成民幼有民小 offer>>升小戰已經企喺一個較高嘅起跑線,因運氣差,失手要讀差學校嘅機會大大減少。
個結論係成績非常重要,民小,民中如果成績唔好大家都唔會揀民幼。民幼谷成績係有需要嘅。
其實我哋個教育制度就係睇成績嘅,呢個亦係至今最公平嘅入大學標準。較容易俾社會底層向上遊。

Q3.  未能達到學校要求嘅學生點算?
A. 老師一發現就通知家長。俾壓力家長,俾壓力小朋友。最終唔得勸退,避免影響成績。
B. 老師發現唔俾壓力家長。照教,最終唔得留班。
C. 因材施教,收得小朋友就一定保證教好。跟唔到都唔會放棄小朋友,照升小,升中,不斷俾機會繼續跟。
聽落好學校應該係C,但先唔講會否影響學校整體成績,小朋友一路係一間唔啱自己嘅學校。其實都唔好。

我會揀A,知道問題,家長可以盡力幫小朋友。早日知道唔適合,更容易安排嘗試另一條路。

係未知道自己小朋友最適合邊種教育模式嘅情況下,我傾向選擇俾佢試下谷學術嘅龍/半龍校如民生先。亦唔係話會逃避升小戰。只係開戰前已佔領有利位置。盡力立於不敗之地。

我捻選擇KV, ST, LH 等非龍嘅家長係開戰前已裝備最先進武器。亦都係令小朋友有更高機會打勝仗。

多謝小曳人嘅資訊和意見,雖然未必結論一致,但呢個討論過程非常有價值,對我幫助好大。

siden 發表於 16-1-1 12:38
GH SPC PC 呢三間小學,好肯定讀唔上係一定被自動淘汰。

叫你留班,一年你就算肯留,第二次你留唔留?
呢樣真系官津好,冇咁容易留班。如果我第一次都唔會留,證明咗唔適合就轉校,另覓出路,小朋友留班好慘啊!

引用:Quote:原帖由+charger+於+16-01-01+發表小

原帖由 MELODY430 於 16-01-01 發表
朋友説培正小學唔會叫直接你轉走,只會叫你班,她女留了一年未夠,再叫她留多次,通常家長會知趣自己揾學校 ...
我覺得入龍校係為咗入小/中時有更大保障。避免最壞情況出現。唔好有一勞永逸嘅捻法!

回覆 josephine1979 的帖子

我係民幼家長但小朋友亦讀過九龍塘pn
其實係半杯水問題 ,你小朋友現在讀得很閞心但其實可能讀民幼會更䦕心呢

我認為有比較之下我更欣賞民生幼稚園的辦學態度, 學校做事好有糸統規模組織,資源給學生非常豐富

大把野學大把野玩, 連一個Christmas show 學校都會花成個半月不斷在台上排鍊 非常多變化的舞蹈及不同的走位 , 最後小朋友戴歌戴舞完成表演,   簡直一絲不苟!

但記著勁好動走來走去既, 或做野很慢既最好不要選民幼了否則只是錯配

相反夠定/快/守規則係民幼讀會如魚得水!

簽名被屏蔽

我之前係間好好好好嘅PN讀。好嘅意思係,小班、老師有愛心,教到小朋友基礎好好,有信心。我後來,忍痛,好心痛咁轉左去MS...

結果,無後悔。民生校園嘅設施,我小朋友用得好享受。學校唔係主攻學術,但好主攻自理、合群、同守規矩。我女今年,好明顯,自律左。

For你參考,你自己先知自己小朋友需要。

引用:我之前係間好好好好嘅PN讀。好嘅意思係,小

原帖由 hedhed 於 16-01-02 發表
我之前係間好好好好嘅PN讀。好嘅意思係,小班、老師有愛心,教到小朋友基礎好好,有信心。我後來,忍痛,好 ...
各位留言者,真心多謝你們的分享,也令我對MS 增加了信心。Hedhed,感謝你的分享,我也希望小朋友在自律,守規矩及合群方面更進步。

引用:仔仔,兩間也是pm.+LH+英普而MS+今年只有英

原帖由 josephine1979 於 15-12-30 發表
仔仔,兩間也是pm. LH 英普而MS 今年只有英粵另加普通話堂。其實英粵英普並不是重點,而是仔仔在lh非常開心 ...
恭喜恭喜,兩間都唔錯,個人其實喜歡LH多d,佢d書真係整得幾好,好有心的製作!

回覆:Audreynov 的帖子

十分認同你的講法。

‹ 上一主題|下一主題