用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 除了學費和寄宿費外
樓主: 英子
go

除了學費和寄宿費外 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Taimum+於+15-11-08+發表回覆

原帖由 Ruby1219 於 15-11-08 發表
我舊年太急同吾熟先book咗兩程過萬,其他全部BA 同維珍都係8丶9千先買!過萬我吾捨得!
黎緊有兩程我自己no ...
犀利

Taimum 發表於 15-11-8 11:50
回覆 Ruby1219 的帖子

CX 和 BA都貴,下下要過萬,我無指定,平就訂,阿仔這3年,好多都坐過,Emirates,Vi ...
10月half term break同嚟緊聖誕BA倒頭飛來回都只係八千。你留意下BA網站個價然後打上去問。

etoile 發表於 15-11-9 22:07
10月half term break同嚟緊聖誕BA倒頭飛來回都只係八千。你留意下BA網站個價然後打上去問。 ...
我聖誔張BA倒頭八月経agent 訂Hkd 11k, 你幾時上綱訂架?

引用:Quote:Taimum+發表於+15-11-8+11:50+回覆+R

原帖由 etoile 於 15-11-09 發表
10月half term break同嚟緊聖誕BA倒頭飛來回都只係八千。你留意下BA網站個價然後打上去問。 ...
你自己上官網買的嗎?通常你地會一次過叫agent出晒3套機票?定分開買(見平即買個種)?算平wor

DKmum 發表於 15-11-9 23:01
我聖誔張BA倒頭八月経agent 訂Hkd 11k, 你幾時上綱訂架?
今年3月左右打上去BA度買,係15年開學個post有家長報料話打上去買到平飛於是我跟住做。佢個價每日都有輕微上落,計英鎊但折合港元找數。

Umi 發表於 15-11-9 23:05
你自己上官網買的嗎?通常你地會一次過叫agent出晒3套機票?定分開買(見平即買個種)?算平wor

...
BA熱線俾我個價平過官網個價少少,所以我經熱缐逐程買,3日內要俾錢出飛。

引用:Quote:Umi+發表於+15-11-9+23:05+你自己上

原帖由 etoile 於 15-11-10 發表
BA熱線俾我個價平過官網個價少少,所以我經熱缐逐程買,3日內要俾錢出飛。 ...
打BA熱缐也可以買倒頭飛嗎?我以為不可以的

Umi 發表於 15-11-10 23:55
打BA熱缐也可以買倒頭飛嗎?我以為不可以的
係可以㗎!

引用:請問除了學費和寄宿費外,一年要預幾多$?

原帖由 英子 於 15-11-06 發表
請問除了學費和寄宿費外,一年要預幾多$?
見到有些學校説是不包外面的考試費用,請問考AS或A2的費用是多少?請問是否要到出面應考?這是否學校安排?又有沒有額外支出?有些學校說不包書薄費,這又要預多少呢?謝謝

kls12 發表於 15-11-14 08:05
見到有些學校説是不包外面的考試費用,請問考AS或A2的費用是多少?請問是否要到出面應考?這是否學校安排? ...
真的很睇不同學校,試過一間雜費包,亦讀過一間每學期差不多有£800-1000 雜項一定要付,例如家教會活動不去照收£50,洗衫£50,雜誌(一律收), 軍服(一定要買), 剪髮(有冇剪一定收), DT, Art 材料。總之每個學期不計交通都預多£800 支付。現呀仔洗衫£6 一次,儲一星期才洗。市內交通費都貴,所以預多少少穩陣些。

noel2010 發表於 15-11-14 22:26
真的很睇不同學校,試過一間雜費包,亦讀過一間每學期差不多有£800-1000 雜項一定要付,例如家教會活動不 ...

學校自己都好煩,要 keep 咁多數...

我女學校無雜費、書簿費、洗衫費等等,學費乜都包晒。不過要學跳舞、樂器、特別的運動項目,或者學校outing, trip...就要另外比錢。

引用:+本帖最後由+wloi+於+15-11-14+22:56+編輯+

原帖由 wloi 於 15-11-14 發表
這些要額外比錢也算合理

回覆 noel2010 的帖子

咁就好多雜費,剪髮唔係自己安排嗎?唔剪都要收!您間學費好平?我仔通常half term去剪,現在仲攪笑,有個新來讀嘅香港同學,好鍾意幫人和自己剪髮,已經比佢剪了2次,都剪得幾好!

回覆 wloi 的帖子

正常收費,我阿仔個間都係一樣!

回覆 亮燈 的帖子

我都無計到比幾多零用錢比佢,因學校有D費用唔可以入bill, 要比cash, 所以佢唔夠就出town時取錢備用,只係提佢應洗先洗,其他消費品就已經有、足夠就不要買啦!其實學校都有好多額外洗費,學校剛出通告話2016,10月half term去Iceland trip 7日要£1100,關於地理科trip, 我覺得太貴啦!來緊7月暑假前先報左Belgium trip, 点可能個個trip都去呀!

引用:回覆+亮燈+的帖子 我都無計到比幾多零用錢

原帖由 Taimum 於 15-11-19 發表
回覆 亮燈 的帖子

我都無計到比幾多零用錢比佢,因學校有D費用唔可以入bill, 要比cash, 所以佢唔夠就出tow ...
£1100?雖唔雖要咁貴呀!我就真係負擔唔到喇!

回覆 Taimum 的帖子

咁貴,係唔係好遠同去好多日?我仔上次學校去西班牙一星期全包只係£200,不過小朋友去學野考察就算貴都無法啦

回覆:除了學費和寄宿費外

冰島很遠。由倫敦去歐洲field trip很近很方便,所以交通費會平。既然跟學科有關,值得去呀。唯有父母在其他方面慳少少,拉上補下。

Taimum 發表於 15-11-19 12:32
回覆 亮燈 的帖子

我都無計到比幾多零用錢比佢,因學校有D費用唔可以入bill, 要比cash, 所以佢唔夠就出tow ...
去Iceland 好吸引的地方,£1100去一些一般人難去又有老師帶住,本來不算太貴,但你有兩個要供,難免要慳住額外洗費,如果學校一早list out schedule 出來,可能放棄去比利時了。

Taimum 發表於 15-11-19 12:19
回覆 noel2010 的帖子

咁就好多雜費,剪髮唔係自己安排嗎?唔剪都要收!您間學費好平?我仔通常half term ...
學費不是平,但什費多到很商業化。我仔不在學校剪,連很多活動不會參加都要收。所以預多條數就當學費吧。
‹ 上一主題|下一主題