用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優有咩特點?
樓主: twinstar99
go

資優有咩特點? [複製鏈接]

Activehealth 發表於 15-9-25 22:00
我兒在私人clinical psychologist CP 處做評估,我跟CP開會根據我兒實際情況及做評估原因決定做那個範疇項 ...

thank you! 我不覺得我仔有甚麼特異功能, 並不是非常拔尖, 只是他非常貪玩及搞搞震, 但唔洗點讀書, 英默幾乎唔溫, 都有好成績.(一般津貼學校小三), 我覺得學校課程又唔係深, 所以佢只係有小聰明而已. 但前幼稚園校長及小學主任都有提過去做測試, 可能我仔太百厭, 好易令人聯想到是資優.

如果要我講佢真係比較叻既地方, 我覺得係創意及空間感 (砌積木), 所以真係要做TEST, 我覺得係咪要看他的情況去做的, 分別出是哪方面的資優.

Activehealth 發表於 15-9-25 22:00
我兒在私人clinical psychologist CP 處做評估,我跟CP開會根據我兒實際情況及做評估原因決定做那個範疇項 ...
在協康會及小童群益會是否只做惠氏? 如果是語言及數理以外的資優, 是否測試不出?

引用:我最後做了。效果非常好。根本小朋友不會被

原帖由 chansiub 於 15-09-22 發表
我最後做了。效果非常好。根本小朋友不會被label.  反而做IQ test就有可能。

...
請問你「最後做了、效果非常好」是指什麼呢?是否講"play therapy " 定什麼 評估?

07mama 發表於 15-9-30 11:03
thank you! 我不覺得我仔有甚麼特異功能, 並不是非常拔尖, 只是他非常貪玩及搞搞震, 但唔洗點讀書, 英默幾 ...
可以打電話去HK Academy for Gifted Education 問,職員好好人,睇駛唔駛做測試。
IQ TEST $4200

07mama 發表於 15-9-30 11:06
在協康會及小童群益會是否只做惠氏? 如果是語言及數理以外的資優, 是否測試不出? ...
應該有其他test check 創意等其他資優,詳情要問CP.
不熟識協康及小童群益會,私人俾錢一定可以做。

回覆:bbrabbit2011 的帖子

Play therapy

阿女6歲, 小一。 佢都係未夠兩歲自通phonics 同pth 併音, 自學能力很強, 學野快, 記憶力強, 數理concept 好, 已懂得運用和理解份數小數等。佢喜愛文字, 自3歲起 什麼宣傳單張, 街邊派leaflet 佢都會取來研究一番, 商場平面圖又研究一餐。天文地理生物全都感興趣。k2 開始, 帶親佢去旅行, 佢會拿我買回家的旅遊書看, 列出景點, plan 埋行程, 越複雜的鐵路圖佢越有興趣。近來愛研究歷史, 又會自己比較西方事件發生時, 即係中國邊一個朝代, 有無連繫...

so far 我冇同佢做test, 唔知佢呢d 算唔算資優特徵, 我地只係覺得佢有d 地方係同人地唔同。其實最困擾我地係太多問題, 很多時佢問我的問題, 問到我都唔識答, 其實好想盡量entertain 佢的好奇心, 但放工回家陪佢傾計時間唔多, 好多時結果都係叫佢唔好再傾啦, 要睡覺啦。其實我可以如何更好地處理佢不停講, 不停問的情況呢?

LunB 發表於 15-10-1 00:16
阿女6歲, 小一。 佢都係未夠兩歲自通phonics 同pth 併音, 自學能力很強, 學野快, 記憶力強, 數理concept 好 ...
佢有興趣的题目叫佢自己找書及網上資料,寫成報告後大家再硏究。

LunB 發表於 15-10-1 00:16
阿女6歲, 小一。 佢都係未夠兩歲自通phonics 同pth 併音, 自學能力很強, 學野快, 記憶力強, 數理concept 好 ...
教她把問題寫/畫低,然後教她看書或上網查資料找答案。值得買一些參考書放在家中讓她空閒時翻閱。
for every one criticism, three positives must be given.

謝謝大家!會鼓勵佢先記下問題,自己找資料找答案

小曳人 發表於 15-9-23 10:07
我地自己都係想搵人幫手,想多d了解個仔,先去做評估,所以有無需要做,要睇你地有無解決唔到嘅問題。
其實 ...
小曳人, 你做test的機構無follow up嗎?阿仔去果間可再約見跟進度,只見家長,了解近況和提供方案。
可能我仔仲細,易教啲,跟建議後情緒問題好了七成。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Hillkymama 發表於 15-10-7 00:52
小曳人, 你做test的機構無follow up嗎?阿仔去果間可再約見跟進度,只見家長,了解近況和提供方案。
可能 ...
我响學校做,佢跟進所有學校嘅問題,所以無再收到班主任投訴,但學校以外嘅亦歡迎我同佢溝通,可惜我仔為同細佬一齊返學,主動要求轉校...
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

諗清楚先好轉,非必要唔好轉,老師一年級已經認識同學,睇住成長最好,我阿仔4年級轉了,我覺得有好有唔好!既然係咁最好唔,轉!

醒目開學勳章 貢獻勳章

zngo 發表於 15-10-7 22:53
諗清楚先好轉,非必要唔好轉,老師一年級已經認識同學,睇住成長最好,我阿仔4年級轉了,我覺得有好有唔好 ...

轉咗喇~ 過渡期仲好長添!
我作為家長,對於一個孩子愛錫弟弟嘅要求,我不得不讚尚同埋幫助佢達成願望!當然,得唔得最終要睇佢同邊間學校有緣!結果,佢已經轉校,弟弟亦已交自行表格!

有人話,我喜歡嘅話大可轉返去私小!

係~不過當初邊個話要轉校架?佢為咩要轉?佢都未同弟弟一齊返學,遲d佢自己如果再想轉的話,我一樣會幫佢轉!

Hillkymama    發表於 15-10-8 15:50
恐龍家

引用:+本帖最後由+小曳人+於+15-10-8+18:06+編輯

原帖由 小曳人 於 15-10-08 發表
原來已經轉咗

‹ 上一主題|下一主題