用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 88校網 應該如果選擇?
樓主: misscoco
go

88校網 應該如果選擇? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

ozoz 發表於 15-9-18 12:50
請問知唔知點解禧年咁冷?
唔清楚,好少人講,最簡單嘅理由,中一派位唔好
恐龍家

回覆:88校網 應該如果選擇?

請問聖心小叩門是否只接受聖幼學生?

醒目開學勳章 貢獻勳章

keep-calm 發表於 15-9-18 13:37
請問聖心小叩門是否只接受聖幼學生?
以往係:只限111嘅聖幼生
恐龍家

ozoz 發表於 15-9-18 00:25
請問大圍禧年又如何?係咪好冷門?
今日可以參觀學校同介紹

Anfiodan  Thanks   發表於 15-9-18 14:27
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

misscoco 發表於 15-9-2 18:00
回覆 frogbobo 的帖子

唉...咁睇黎沙官小同聖母無玷都可以唔使諗
聖心上年講到明冇扣門位,乘返個十個八個都只會收返聖幼而且仲要聖幼老師既推介.

回覆:adaleung0716 的帖子

陳元喜是一間小小谷,但有目標地谷的學校,家長要適時輔導子女的功課(其實,高小應該大部分學校都要力谷)。
校長、老師也願意為教學進步而安排很多基金申請、拔尖補底的工作。
身為家長,最感受到是學校奉行的「欣賞教育」,小事大事也欣賞、鼓勵一番,一所充滿愛的學校。
最重要,小朋友能享受六年的小學生活,學習知識基礎和品德教育。

Anfiodan  janice 你有小朋友係入面讀 ?? 我去完開放日, 感覺上學校好重拔尖,資優生, 是嗎?    發表於 15-9-18 23:11
[img align=right]http://bd.lilypie.com/LdY5p8.png[/img]

回覆:Janice_chu 的帖子

請問你知唔知迦密和循理白普理怎樣呢?

甘請問陳元喜校園環境如何,我地返工幼稚園又吾係尼區,但概覽見佢面積非常細,所以想了觧下

去完開放日,有同感學校重拔尖及資優,請問如小朋友不是以上,會否被忽略?

MASAYA  同感  發表於 15-9-19 11:42

我今早去王賜豪開放日,發覺佢地全面用電子書,其實電子教學係咪真係好呢?話就話有聲生動,會唔會減少左睇正常書本既興趣呢? 我覺得細個時喺紙本書上寫自己筆記係好重要既學習過程。大家點睇?

taptap83 發表於 15-9-19 15:02
我今早去王賜豪開放日,發覺佢地全面用電子書,其實電子教學係咪真係好呢?話就話有聲生動,會唔會減少左睇 ...
幾年級開始電子教學? 我覺得未來工作一定圍繞電子產品, 所以學習媒介係電子教材都無可厚非, 但唔接受太細過就用電子教材, 最好小五前都唔好用, 我不嬲都唔心急, 唔會覺得d野越早越好
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:我今早去王賜豪開放日,發覺佢地全面用電子

原帖由 taptap83 於 15-09-19 發表
我今早去王賜豪開放日,發覺佢地全面用電子書,其實電子教學係咪真係好呢?話就話有聲生動,會唔會減少左睇 ...
其實依個係趨勢,就算張煌偉都話下年度都會引入

回覆:Donalddonald 的帖子

不會,未開學之先有分班試,已有評估那些同學要補底,開學第三星期開始,反而小一開學至今,未覺有拔尖課程

回覆:88校網 應該如果選擇?

小朋友幼稚園讀happy school, 聖心有20分,但都喜歡陳元喜(得15分),搏吾搏聖心呢?

回覆 lonty 的帖子

我覺得有20分應該博聖心, 起碼好過其他15分

回覆:ozoz 的帖子

作為用家,我覺得非常滿意,雖然當初並非最最最心儀嘅學校。小朋友剛升小一好鍾意番學,功課壓力不算大,可謂同區中嘅happy school. 校長老師有愛心耐性,但學校比較低調。正因如此,此校同重視學術的熱門一線小學唔一樣,反而focus on培養學生自信,暫時屬於冷門。

如果家長追求學術成績,可能未必係首選,但如果只想小朋友喜歡上學,愉快學習,呢間唔錯!

引用:作為用家,我覺得非常滿意,雖然當初並非最

原帖由 krisflyer 於 15-09-21 發表
作為用家,我覺得非常滿意,雖然當初並非最最最心儀嘅學校。小朋友剛升小一好鍾意番學,功課壓力不算大,可 ...
Sorry小朋友就是大圍禧年學生,今年小一。

krisflyer 發表於 15-9-21 02:12
作為用家,我覺得非常滿意,雖然當初並非最最最心儀嘅學校。小朋友剛升小一好鍾意番學,功課壓力不算大,可 ...
多謝用家分享,EK雖然好多家長討論不同學校,但大部份都係準用家或非用家,有用家分享可以令更多人認識不同學校

回覆:88校網 應該如果選擇

王賜豪今年係小四開始用電子書,之後先慢慢引入各年級,功課依舊係用筆抄寫,早上有早讀課,老師會要求同學每日帶圖書回校睇!

小曳人 發表於 15-9-11 10:17
一位教官校嘅長輩同我講:有宗教嘅學校,一般教德育會教得比較好,因為會借宗教故事去講德育
所以,响未必 ...

Hello, 請問是否大部分直資私小都在自行前已知結果? 是否可以在直資私小有結果後才決定自行策略呢?

‹ 上一主題|下一主題