用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果重來,你會做啲咩?
樓主: daisylhn
go

如果重來,你會做啲咩? [複製鏈接]

引用:Quote:manmonster+發表於+15-6-19+11:45+回

原帖由 hkpapa852 於 15-06-19 發表
係港島區既話, 男女都係, 12網勉強仲可以搏一搏, 想安全就一定係11或16
九龍就45, 48. 不過其實只要唔揀神 ...
想請教,12網,細女,無backup, 無信心叩門,可以点揀?

回覆:如果重來,你會做啲咩?

我會努力啲幫佢學好啲中文。睇多啲中文故事書。認多啲字。其實阿女啲英文好好,已經可以睇Roald Dahl 啲書。
可惜仍然無著落。唉!

[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid61/p90919818bb64d2ae2ef08dce92c2382f/fc2fbe40.gif[/img][img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid61/p0b6899a2912023c8c8a95a03e2a5a9a7/fc2910f6.gif[/img]

照樣大量中英文伴讀加數由生活出發。

hkpapa852 發表於 15-6-19 11:56
回覆 siukoko3 的帖子

siukoko3 搬都要有錢先搬到,所以當初應該嫁個有錢人。不過搬完都唔代表抽到,我有 ...
做咁多動作為咗入間穩陣既小學....

面試班又有冇幫助?中文認字程度要幾高先夠?

我個女冇參加出面的面試班,但有參加校內星期六興趣班的面試班以及因應家長需要,學校又安排返學前一小時(下午班)的面試小組。我的目的係想阿女知道面試係咩,要有咩做,當然我也會教,但覺得雙方的教導可互補長短,而且校內老師更熟悉我女女,所以效果唔錯。我個女是慢熱型。佢需要熱身,所以取錄的都是後期in的學校。
總之按仔女的性格來培訓佢地。

步驟:
1. 選一個有唔少安全又唔差的學校的校網

2. 同小朋友盡參觀好的學校.

3. 問小朋友意向
e.g.小朋友想去果間好難入, 要佢應承盡力戰到扣門先好去選.
小朋友唔想去扣門, 咁就搵穩陣好學校.

4. 訓練篇:
a, 同小朋友一起做portfolio, 教小朋友sell  自己, 答問題唔係答單字或一句, 要答一句再補幾句.
b. 俾機會同陌生人去sell自己, 介紹自己.
c. 睇多d唔同的書.
d. 恆常做補充
e. 玩多d 有勝有負的遊戲, train EQ
f. 協助小朋友尋夢, 選擇小朋友喜愛的活動去學, 常反思在當中的經歷, 學下欣賞自己的付出. 令小朋友明有付出先有回報

我最終去左乙1, 唔係最好的學校, 因為阿女自己選左間跨區學校做至愛, 乙1用黎防寶.
於是扣門之旅就早早開始準備.
暫未扣到, 因難度太高, 高手太多. (如果我扣自己區的好學校, 勝算大好多)
但起碼我唔會心急去救命撲去扣門.
阿女都心理上準備得好好.
我好開心見到阿女做左d佢平時唔敢試的東西, 全因唔係我迫佢, 係佢自己去追夢, 我在過程只係提議佢做一d野.
我而家都唔係好怕扣唔到, 因為明白小朋友有夢, 就會做得好, 超出我預期的.
所以我努力去幫阿女搵下一個夢......

hosinai2012    發表於 15-6-24 09:15
crysta2l    發表於 15-6-19 13:58

keep-calm 發表於 15-6-19 12:04
其實大約要報幾多間直私小?
有人話至少10間,增加取錄機會。但我只係報咗4間,最後有兩間收。

Lam3Tai  我都係計劃3-4間,比人話自殺式報名!  發表於 15-6-19 14:04

引用:Quote:原帖由+四隻貓+於+15-06-19+發表因為

原帖由 sbux 於 15-06-19 發表
但學校認字未夠cover?
因為係英普,好多中文字只識普通話唔識廣東話

细佬因為一心入家姐果問,所以報得比家姐少。例如港同、福建、高主教、LMC等學校都無報名。家姐果時報左十七間呀!

引用:不生,小學只是起步,還有中學。。。 +

原帖由 alicekg 於 15-06-19 發表
不生,小學只是起步,還有中學。。。
揾間一條龍,無龍都揾有聯繫,直屬中學嘅

引用:+本帖最後由+rubytoto+於+15-6-19+09:20+編

原帖由 rubytoto 於 15-06-19 發表

不會生小孩x2
面試打鬧大忌!

梗係買六合彩

回覆 jlbb1 的帖子

>>我最終去左乙1, 唔係最好的學校, 因為阿女自己選左間跨區學校做至愛, 乙1用黎防寶.
於是扣門之旅就早早開始準備.
暫未扣到, 因難度太高, 高手太多. (如果我扣自己區的好學校, 勝算大好多)
但起碼我唔會心急去救命撲去扣門.

Willing to put a safe net is important. Many people are too aggressive ignoring the reality of probability.

回覆 jlbb1 的帖子

係,有d野在選校時是可控制到的。我刻意唔令自己派到我估唔到的地方。
有校網得,有校網唔得。
所以一開始要小心諗校網

我想講的是, 扣唔扣到都唔緊要, 如果用心訓練小朋友, 而小朋友在準備扣門和扣門後都成熟了好多, 咁已經好美好.
只要選校唔貪, 選擇上可back up到自己去作大膽嘗試的話, 結果一定唔會差.

醒目開學勳章

四隻貓 發表於 15-6-19 09:25
會用更多時間和孩子看中英書,特別加强中文認字。
報更多直資私小。
完全同意

引用:Quote:原帖由+sbux+於+15-06-19+發表但學校

原帖由 四隻貓 於 15-06-19 發表
因為係英普,好多中文字只識普通話唔識廣東話

细佬因為一心入家姐果問,所以報得比家姐少。例如港同、福建 ...
認字讀出普通話音唔算識?廣東話面試但用普通話讀出句子唔畀分?

引用:Quote:原帖由+四隻貓+於+15-06-19+發表因為

原帖由 cindywy 於 15-06-19 發表
認字讀出普通話音唔算識?廣東話面試但用普通話讀出句子唔畀分?

...
咁老師用廣東話問問題,正常地小朋友會用廣東話答。我唔知道如果用普通話答老師會點俾分呀。

仲有,好慶幸揀左間活動教學但學術都有一定程度既幼稚園。學校仲係考私校直資俾左好大支緩。

原帖由 cindywy 於 15-06-19 發表

...
用英文問答廣東話有無分呀?

引用:+本帖最後由+zanezane+於+15-6-19+13:51+編

原帖由 zanezane 於 15-06-19 發表

步驟:

‹ 上一主題|下一主題