用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Net 14 大抽獎失敗揮手區
樓主: Tata188
go

Net 14 大抽獎失敗揮手區 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Tata188+於+15-06-09+發表康

原帖由 yu8854 於 15-06-09 發表
唔會,我問左老師,佢話原先開4班小一,再睇埋叩門情況,打算今年開5班小一

...
乜而家仲可以話開多班咩?幾多學額唔係一早定咗咩?

LorettaLo 發表於 15-6-9 12:20
回覆 jelly-pudding 的帖子

其實唔係好明,點解大家話雲官同北官唔好,因姪女讀筲官(中學),佢話由雲宮 ...
BK既資訊,當其中一個參考算啦。大部分非親身經歷,只係道聽塗說。呢兩日睇關於十四網三寶校,講佢地差既,有幾多個係親身了解過學校先咁講?同埋差同好既意思係咪同你心目中既一樣?有人總之一見派位好,就說是好學校,唔理中間幾多血淚史、成績差的要貴客自理,甚至勸退。又好似康山同啟基咁,康山係另一貼已經㷛緊變成唔錯,其實啟基情況同佢差唔多,幾年前換左校董會、校長,都係有心教育既人,睇得出呢兩年好努力改善教學、提供好多活動同表現機會比學生,英文NET 有三位,比一D直資私校仲多,但始終,搞好間學校須要時間,尤其派位,係跨越兩三年時間既成績,不能立竿見形。講咁多,其實我都唔係讀硬佢,我都會照叩門,不過如最後叩門失敗,我都會放心阿仔去讀,我相信佢地都係有心教好學生。
所以我覺得派到所謂寶校既,花小小時間了解多D,唔好自亂陣腳,有時D野唔係你想像中差。

Tata188  每間學校都係想教好學生的!👌  發表於 15-6-9 18:09

polliebb 發表於 15-6-9 13:02
乜而家仲可以話開多班咩?幾多學額唔係一早定咗咩?
應該係批咗可以開5班, 我見上年小一都有5班.另外可以喺"有需要時額外加派學位". (好似係得康山,啟基,雲官先可以額外加派)

回覆 Tata188 的帖子

we aim Christian or non-religious schools. Applied 5 schools, only two schools interview everyone at known dates.Others will call later, wish me luck!
Also good luck to all ppl too!add oil!

Tata188  加油!一定叩到嘅!  發表於 15-6-9 18:25

醒目開學勳章

回覆:Net 14 大抽獎失敗揮手區

我今日上咗去雲官註冊了,老師幾好,友善又有笑容。不過都頗多講普通話的家長。

hfl2000 發表於 15-6-9 14:18
應該係批咗可以開5班, 我見上年小一都有5班.另外可以喺"有需要時額外加派學位". (好似係得康山,啟基,雲官先 ...
各位,我今天上去佛教康山註冊,由老師帶領參觀了很多課室,亦同校長對話十多分鐘,已經了解了這校的理念和努力,有一點肯定,不須讀佛經,因為校長話已經不合時宜,他説會努力搞好呢間學校既名氣,我相信時日不遠!
另學校今年派進150個新生,原來只開5班,有機會要加多一班,而叩門情況,他們已經收了超過50份表格,要叩門要快!

以上是本人親身了解的知道的。

引用:Quote:LorettaLo+發表於+15-6-9+12:20+回覆

原帖由 ngsmum 於 15-06-09 發表
BK既資訊,當其中一個參考算啦。大部分非親身經歷,只係道聽塗說。呢兩日睇關於十四網三寶校,講佢地差既, ...
你講得好好吖, 係呢度真係聽下參考下算啦!d人正係睇派位好, 有60~80%升到b1中學就捧到上天, 低過60% 就話差到唔讀得! 其實根本無親身了解過學校。以前出生率低, 有些學校咪得一班兩班, 人少考出來%咪低d。但唔等於學校以後都唔好!
希望有正真用家的家長, 來講下實質情況比我們參考就好啦!

引用:Quote:hfl2000+發表於+15-6-9+14:18+應該係

原帖由 Tata188 於 15-06-09 發表
各位,我今天上去佛教康山註冊,由老師帶領參觀了很多課室,亦同校長對話十多分鐘,已經了解了這校的理念和 ...
我地小朋友做同學仔啦~我係計分階段自行誇區收咗,果陣校長已經話最少都開5班。朋友話一學期大約背8句佛話(金句)。

Tata188    發表於 15-6-9 19:02

回覆:ngsmum 的帖子

講得非常好。

引用:Quote:LorettaLo+發表於+15-6-9+12:20+回覆

BK既資訊,當其中一個參考算啦。大部分非親身經歷,只係道聽塗說。呢兩日睇關於十四網三寶校,講佢地差既, ...
講得非常好。

今時今日邊會有好差的小學
現在家長只有一至兩個小朋友,個個都緊張小朋友讀書,個個都補習.每間學校考第一到第尾所做的其實差不多

回覆:singwin 的帖子

認同,現在80幾分d家長已經世界未日,以前我地60幾分都無問題啦

回覆:Tata188 的帖子

很高興看到你心態上的改變,不要給自己太大壓力,相信自己的感受,用心去看就行了!

綠荳媽媽 發表於 15-6-9 21:06
認同,現在80幾分d家長已經世界未日,以前我地60幾分都無問題啦
以前我哋D父母子女多,搵食又艱難!除非玩到要見家長,否則真係唔多得閒理你

Tata188 發表於 15-6-9 18:06
各位,我今天上去佛教康山註冊,由老師帶領參觀了很多課室,亦同校長對話十多分鐘,已經了解了這校的理念和 ...

其實我覺得 14, 16網學校都唔錯. 關鍵係搵到一間適合自己小朋友既學校.
好似我仔, 唔受得鬧, 唔受得谷, 一線學校谷o個D 如果佢讀一定唔得.
但我姨甥仔, 唔鬧佢, 唔激佢, 佢都唔郁, 佢就好啱D 好谷既好校.

Tata188  我小朋友較活潑好動,唔係座得好定!一啲要收好乖好定學生的學校,我怕佢會唔適應!到時日日見家就死得了!   發表於 15-6-10 13:29

hfl2000 發表於 15-6-9 08:35
48網某佛教幼稚園,好多同學都派得唔好,誇區過去康山叩門.
係好多自行同甲一就過咗去 感覺會有新境像 因間幼稚出名谷到巔 咁多入咗去唔知會唔會變

Tata188    發表於 15-6-10 13:31

真係講得好好.....我都係咁覺得...唔可以聽人講就信...
我之前都有去呢幾間學校參觀...
其實無d媽咪間講到咁差...
校長老師都好有心...好nice...
最緊要係對小朋友好好....好用心....
不過我同其他媽咪講...佢地都唔多聽我講...
但我親眼見比用耳聽既更可信

回覆:chloe216 的帖子

人就係咁......
Thats why個社會風氣咁差
一沉百踩,以訛傳訛,就係咁......

‹ 上一主題|下一主題