用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 農圃道-不去音樂會放棄期考分10%
樓主: ceciwong2008
go

農圃道-不去音樂會放棄期考分10% [複製鏈接]

引用:Quote:ceciwong2008+發表於+15-4-21+16:30+

原帖由 little_yolky 於 15-04-21 發表
小學可唔可以咁做, 你真係唯有問下教育局而已。但我哋教育局廢廢哋, 你哋學校又咁唔considerate, 你真係有 ...
因為唔洗錢,所以學校就更加覺得家長一定要帶子女去,如果要俾錢,學校就無得強迫

ceciwong2008 發表於 15-4-21 17:25
因為唔洗錢,所以學校就更加覺得家長一定要帶子女去,如果要俾錢,學校就無得強迫

...
咁有無問過音樂老師, 請唔到假可唔可以用其他音樂會代替?

Yanamami 發表於 15-4-21 17:19
絶对唔可以教坏細路:滥用病假係任何情况都唔应該。
請病假可以係學生或者家長, 再唔係家長攞AL囉!

鬼叫入咗間咁有"要求"既學校咩!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:ceciwong2008+發表於+15-4-21+17:25+

原帖由 little_yolky 於 15-04-21 發表
咁有無問過音樂老師, 請唔到假可唔可以用其他音樂會代替?
我都係禽晚先知走唔甩同唔到亞仔去,所以問唔到老師!

引用:Quote:Yanamami+發表於+15-4-21+17:19+絶对

原帖由 hkpapa852 於 15-04-21 發表

係唔係間間小學都係咁架?

Yanamami  唔係!  發表於 15-4-21 17:34

ceciwong2008 發表於 15-4-21 17:30
我都係禽晚先知走唔甩同唔到亞仔去,所以問唔到老師!
你老細咁老土架, 咁遲先通知人唔放得。咁唯有如實同老師講, 重點將責任推俾老細, 低聲下氣希望俾次機會用其他音樂會補返, 外加你同阿囝都好失望聽唔到, 下年一定要參加云云。

BTW, 俾錢老人家打的去, 然後你放工响會場門口接返得唔得呀? 大拿拿10分喎。

hkpapa852 發表於 15-4-21 17:28

又唔洗請AL, 當日早收工啦~~—日半日唔ot都不為过嘅~

引用:Quote:ceciwong2008+發表於+15-4-21+17:30+

你老細咁老土架, 咁遲先通知人唔放得。咁唯有如實同老師講, 重點將責任推俾老細, 低聲下氣希望俾次 ...
又唔關老細事,係自己跟嘅客有野攪,走唔到啫,自己跟開就無法啦

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-04-21+發表

原帖由 ceciwong2008 於 15-04-21 發表
係唔係間間小學都係咁架?
點解我間要咁呀
只係一間平民官校都要咁?

ceciwong2008 發表於 15-4-21 18:57
點解我間要咁呀
只係一間平民官校都要咁?
关唔关平民定乜校事吖~学楼下話斎,APS都計分,但可選任何音樂会,亦有段時间俾你預鬆d. KTS直情唔計分,只係鼓勵同学多d參予呢d活动。係政策唔好既问題。

引用:Quote:ceciwong2008+發表於+15-4-21+18:57+

原帖由 Yanamami 於 15-04-21 發表
关唔关平民定乜校事吖~学楼下話斎,APS都計分,但可選任何音樂会,亦有段時间俾你預鬆d. KTS直情唔計分,只 ...
我好想P2 轉去KTS, 我今年有入form考下學期架,不過連interview 都無

Yanamami  継續努力,再試囉,P3都有人入   發表於 15-4-21 20:08

回覆:農圃道-不去音樂會放棄期考分10�

見報

Yanamami  快得禁交关?  發表於 15-4-22 07:51

引用:+ +

原帖由 NICOLE123 於 15-04-22 發表
同教育局講都無用啦,佢哋只會叫我聯絡學校,同學校講,其實真係聽唔少官校投訴完,最後學生俾學校歧視,我哋做家長又點敢同學校講咁多,諗住由教育局介入易講會好d, 而且學校辦學咁多年,無理由唔知咁出通告有乜問題,禽日本來要返大陸做野,後黎唔洗咋,所以禽晚上網幫亞仔揾資料完成埋d功課,希望唔會失咗期考分。

我揾唔到條link嘅??

引用:Quote:原帖由+MC1128+於+15-04-21+發表本帖

原帖由 ceciwong2008 於 15-04-21 發表
其實唔係規定睇邊個音樂會,我完全無問題,咪放假去囉,但依家係強迫去睇佢哋果d.

我知有好多小學都會要求 ...
你間喺官校. 應跟教育局指引. 你可以 去教局講述事件.  .

個人認為學校不可借家教會名義搞與成績掛鈎活動

嘩....乜教局啲回應咁捨膊㗎.  就喺同學校傾唔掂數先找教局幫忙.  換嚟咁嘅答覆.  真喺吔茄.  學校可以播片就不用搞咁多嘢啦.

pooh仔 發表於 15-4-22 10:25
你間喺官校. 應跟教育局指引. 你可以  去教局講述事件.  .

個人認為學校不可借家教會名義搞與成績 ...
教育局係官,官校又係官, 所以同教育局解釋完個問題所在後, 得到的回覆是"家長可以與學校聯絡!"
‹ 上一主題|下一主題