用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗(RHS)上午VS聖保祿(SPK)上午VS聖保羅堂下午 ...
樓主: Teryu
go

玫瑰崗(RHS)上午VS聖保祿(SPK)上午VS聖保羅堂下午 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+picture+於+15-04-17+發表25+

原帖由 siden 於 15-04-17 發表
Marymount20分仲有人得
今年我識幾個20分入marymount~

引用:Quote:原帖由+picture+於+15-04-17+發表25+

原帖由 siden 於 15-04-17 發表
Marymount20分仲有人得
Oh.  看來我唔夠update 了!

thx

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-04-17+發表Marym

原帖由 kenobaby 於 15-04-17 發表
今年我識幾個20分入marymount~
Thx for correcting me

引用:Quote:原帖由+kenobaby+於+15-04-17+發表今

原帖由 picture 於 15-04-17 發表
Thx for correcting me
Spcs vs Marymount  又點揀好?

回覆 wellmax 的帖子

MM 啦,Band 1,又唔駛$,如有個妹仲可以保埋佢入學

投MM一票。

引用:回覆+wellmax+的帖子 MM+啦,Band+1,又唔

原帖由 雲牛 於 15-04-17 發表

MM 啦,Band 1,又唔駛$,如有個妹仲可以保埋佢入學
Spcs 又唔係band 1 咩?

回覆:玫瑰崗(RHS)上午VS聖保祿(SPK)上午VS聖保羅堂下午

Spcs當然是band1,但係如果有妹妹,真係要諗清楚,聽聞今年spk好多妹妹都唔收。一個小朋友就無所謂,反正兩間都係好學校。

回覆:Teryu 的帖子

我想問樓主,你真係覺得「 學校以學生為本」重要嗎?

引用:RHS會有兩日全英教學,+兩日全普通話,+有PHO

原帖由 Teryu 於 15-04-16 發表
RHS會有兩日全英教學, 兩日全普通話, 有PHONIC, 好似語境好D, 學校又有好多資源, 而家個老師又好, 仲可以跟 ...
N班已經有兩日全英教學, 兩日全普通話,意思係上堂幾小時都係全英教或者全普通話教?

引用:現讀RHS,+但唔知K1轉唔轉好,+大家可否給些

原帖由 Teryu 於 15-04-16 發表
現讀RHS, 但唔知K1轉唔轉好, 大家可否給些意見,謝謝!
當自己都唔知想點,去邊都冇所謂啦!但我好清楚自己想點就選擇了SPK 了。

wellmax 發表於 15-4-17 17:57
Will you send your child to UK in upper form?  As far as I know SPCS provide IGCSE curriculum.  I am not sure how it works in reality though.  But if you have the intention to send your child aboard, you might wanna find out more from existing St Paul parents.

RHS會有兩日全英教學,+兩日全普通話
請問樓主是否確定?

引用:Spcs當然是band1,但係如果有妹妹,真係要諗

原帖由 yin725 於 15-04-17 發表
Spcs當然是band1,但係如果有妹妹,真係要諗清楚,聽聞今年spk好多妹妹都唔收。一個小朋友就無所謂,反正兩 ...
Very true. 細妹唔收

回覆:Teryu 的帖子

樓主,我多咀插口,我囡囡係 RHS PM offer, 跪求AM offer, 希望你能盡快做決定,感激萬分

引用:Quote:原帖由+nicoleleelee+於+15-04-17+發

原帖由 picture 於 15-04-17 發表
25 分入Marymount 好似要抽喎
Are you sure?!

引用:Quote:原帖由+picture+於+15-04-17+發表Thx

原帖由 wellmax 於 15-04-17 發表
Mps of course

回覆 tan888 的帖子

我小朋友今年入RHS K1, 剛剛上完Saturday playgroup, 已問老師,班主任是廣東話,星期一/三英文教學 (during our playgroup, English taught by a native staff and an ABC girl). 星期二/四 taught by 普通話老師。班主任和assistant 在class 協助。開始上課時係班主任帶領半小時先。

tan888  thx a lot  發表於 15-5-19 11:49

引用:回覆+tan888+的帖子 我小朋友今年入RHS+K1

原帖由 j830syp 於 15-05-18 發表
回覆 tan888 的帖子

我小朋友今年入RHS K1, 剛剛上完Saturday playgroup, 已問老師,班主任是廣東話,星期 ...
想知普通教得好嗎?

回覆 lui 的帖子

可以吧,普通話老師是native, 小朋友很開心。還有spanish老師,上過一次,D小朋友靜曬,但家長就跟住讀,超搞笑
‹ 上一主題|下一主題