用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 虎媽評名校
樓主: Bigpig_2007
go

虎媽評名校   [複製鏈接]

女兒雖然年青,但六呎的身高竟然體重200磅,這說明了:

1. 女兒飲食無度;
2. 女兒無知識或無自制力;
3. 女兒自暴自棄;
4. 父母教女無方!

另一方面,竟然有報章找她訪問,香港傳媒的水平……

回覆:虎媽評名校

呢篇文都唔知收咗幾多次,其實佢咪又係不斷為仔女張羅,我睇唔出有乜特別。

回覆 momama 的帖子

其實真是十分特別。特別之處是不停張羅,張羅得呢「未見」成績,(唔好意思寫'失敗'), 然後大大聲話學校唔啱,香港家長唔啱,跟手教導大家要點點點...............奇怪是其他専欄,有作者大讚那句:只要學識游水,不用夾硬攬住大學學位做水泡是名句。
顯然未細心留意佢個女已經大大個,似乎仲未識游水喎!

可能好多人要靠SON姐揾工做,唔敢好似我地,系敢找錯處,又或疑點?插科打渾,嘻嘻哈哈,給人家倒米!

我同意佢有關副學士的意見, 不過關於名校的看法有保留, 人地名校實有值得借鏡的地方, 不是人人都合讀, 不等於學校有問題.  學生本身的問題是否名校都存在啦.

又到星期二,今朝啱啱睇完佢嘅專欄。睇一個教仔理念同教仔能力平凡,但係又自以為好醒,所以講嘢好寸嘅家長嘅文章,真係幾好笑。

eviepa 發表於 15-3-10 09:39
又到星期二,今朝啱啱睇完佢嘅專欄。睇一個教仔理念同教仔能力平凡,但係又自以為好醒,所以講嘢好寸嘅家長 ...
同意. 呢篇好無聊.

其實佢引用蘇軾

"人皆養子望聰明。我被聰明誤一生。惟愿孩兒愚且魯,無災無難到公卿"

頭三句好似叫人唔好太執箸, 但最後果句係最少要做到"公卿"

bobbob  我覺得佢似轉個彎話啲高官低B   發表於 15-3-10 13:02

聰明仔爸

其實資深嘅網友都知道你講緊我。嗱教下你教仔入門喇,塞錢入你袋呀!

「言教不如身教」係一個經得起時間考驗嘅真理。

當你開動鬥爭mode嘅時候,第一就係亂鬧人,第二就係對人不對事。

第一點大家都知你亂鬧人鬧到畀版主封咗幾十次户,甚至連你太太、個仔、同事、親友都大概知道。你自己咁樣,無論你把口點教個仔,佢都好可能學咗你鐘意週圍亂鬧人。咁你都唔想啦。

第二,你嚮鬥爭mode時對事不對人。幾年前嚮我未譴責你亂鬧人之前,你都唔知幾認同我嘅理念,有舊文同PM為證架。之後就我講乜嘢都係唔啱。自己對人不對事,你點教你個仔對事不對人呀?

讀書讀得唔理想未算衰,品德唔好先至大鑊。唔想個仔咁,你要諗諗。isinchi(聰明仔爸)

alyk 發表於 15-3-10 12:23
其實佢引用蘇軾

"人皆養子望聰明。我被聰明誤一生。惟愿孩兒愚且魯,無災無難到公卿"
我好喜歡蘇東坡。
其實古代既文人, 成日覺得自己聰明反被聰明誤, 到頭來只不過係EQ唔得, 待人接物唔夠圓滑, 所以至被人篤背脊, 同聰唔聰明無乜關係。

所以呢, 依家教阿女第一件事係教EQ, 如果只可揀一樣, EQ高總比IQ高嚟得重要。當然, 可以多項選擇的話, 緊係希望阿女身體健康、聰明伶俐、人靚聲甜、一世好運、逄凶化吉、吉星高照、五福臨門........以下一千字。

bobbob    發表於 15-3-10 13:03

其實你兩個係咪因愛成恨?無啦啦又可以擦出火花

little_yolky  睇文筆兩位都應該係男仕嚟 :waha   發表於 15-3-10 18:26
王家爸爸    發表於 15-3-10 16:27
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 little_yolky 的帖子

蘇東坡係天才, 但凡天才必有其不屈不讓的個性, 而有這種性格的人多難與人相處, 我覺得同EQ冇乜大關係畢加索都唔會因為其他人想睇乜野就畫乜, 係佢想畫乜人地就要睇乜, 畢加索同蘇東坡都係天才, 但我看除左政治天才之外, 其他的天才都不適合做官, 可惜宋朝D人唔知.

睇返最後果句, 佢還是自視甚高, 我的理解係: 我的孩子不要跟我一樣聰明, 就算比我愚且魯, 要成公卿也不難.

lisinchi(聰明仔爸)
新年期間拜年時有無親戚話:「恭你個死人頭!我咪係嗰次嚮EK畀你破口大罵嗰個囉。」

如果今年無,好快就會有,只要你驚死無人知道你個仔讀小學就出英文小說,只要你成日嚮EK鬧人,我又每次保証畀你用乜嘢網名鬧,人哋都知係你經手。

其實講時講,你個仔係唔係都經常亂鬧人㗎啫?

引用:回覆+little_yolky+的帖子 蘇東坡係天才,+

原帖由 alyk 於 15-03-10 發表
回覆 little_yolky 的帖子

蘇東坡係天才, 但凡天才必有其不屈不讓的個性, 而有這種性格的人多難與人相處,  ...
愛因斯坦有句說話:偉大的心靈素來都會碰到平庸心智的激烈反對。
天才是否難與人相處,要睇從那個角度來看?可能是平庸心智不懂同天才相處吧!天才的難處,只有他們本身才最清楚!所以平庸也是一種福氣!

little_yolky 發表於 15-3-10 12:49
我好喜歡蘇東坡。
其實古代既文人, 成日覺得自己聰明反被聰明誤, 到頭來只不過係EQ唔得, 待人接物唔夠圓滑, ...

趁未封舖,認真地離題地講兩句:要揀緊係揀望阿女嫁得好,要嫁得好就要吸引到好男仔。先天條件冇得諗嘅話(又唔係咁絕對嘅,而家係連李嘉欣都可以「精益求精」嘅年代),後天有啲嘢可以做。科學家話男仔多數鍾意笑意盈盈嘅女仔。但男仔就咪學,扮到懶幽默咁,因女仔多數鐘意男仔木木獨獨。Yanamami話唔鍾意LRJ講嘢口花花就是一例。

bobbob  mk妹應該鍾意啲口花花嘅   發表於 15-3-10 16:22

laorenjia 發表於 15-3-10 15:59
趁趁未封舖,認真地離題地講兩句:要揀緊係揀望阿女嫁得好,要嫁得好就要吸引到好男仔。先天條件冇得諗嘅話 ...
唔同年齡擇偶條件好唔同架喎,後生廿年多鍾意口花花
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

唔係我講嘅,係啲科學家講嘅,前面仲有句:contrary to common belief. 我自已就信,妻子明言,若果我當日唔係木納戆直,唔會揀我。揀男朋友同揀老公,始終有分別。
‹ 上一主題|下一主題