用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正 or YMCA 新會港青基信?
樓主: yinichanwang
go

培正 or YMCA 新會港青基信?   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 15-1-20 15:53
我建議弘立書院。
暫時最成功的雙語私校.語言政策一流,但小学lower grade還主張70%中文,30%英文. 学生的英文水平,好過某些國際學校.不過其他野,如moral education....就不清楚.

回覆:himmamme 的帖子

培正不是英教數哦。

hamufamily 發表於 15-1-20 15:43
我以前讀過幾年英中,英文都不見得好。一直到到去左美國先進步神促。但也眼見很有人留完學也不大分別,因為 ...
同意,但就觀察多local family,唔多upper social class,少量印度裔.成效有待觀察.
我就好多時見到d 2,3線國际学校學生用d唔醎唔淡既英文交談.

yinichanwang 發表於 15-1-20 16:01
培正不是英教數哦。

中学教科書英文,老師說中文,好多学生公開試揀英文卷數及phy

himmamme 發表於 15-1-20 16:09
同意,但就觀察多local family,唔多upper social class,少量印度裔.成效有待觀察.
我就好多時見到d 2,3線國 ...
你好似好唔妥呢間學校...................

引用:我建議弘立書院。

原帖由 Yanamami 於 15-01-20 發表
我建議弘立書院。
弘立當然好,不過貴啊~
小一已15萬一年!

bopui0607 發表於 15-1-20 16:24
你好似好唔妥呢間學校...................
唔好誤會,只係想中和下d鱔稿

safeway 發表於 15-1-20 16:27
弘立當然好,不過貴啊~
小一已15萬一年!
仲要計埋其他雜項就

himmamme 發表於 15-1-20 16:29
唔好誤會,只係想中和下d鱔稿
你覺得有人sell緊 ?

MrBeast    發表於 15-1-20 17:21

bopui0607 發表於 15-1-20 16:35
你覺得有人sell緊 ?

bopui0607 發表於 15-1-20 15:38
其實識唔少留學回來的人, oral English亦一般.. ...
Lei d 我都見過不少,同時亦有成日同d鬼仔玩,最後讀唔成書,當然中間學業有成英文又ok 亦有。
To be fair, 要native level, 自少培養和語境是重要,但唔係只得一條路,我身邊見到入到dg 的女仔,個個都lok lok 聲,又或者去tsl open day, 一些網友會報都話v impressed.

safeway 發表於 15-1-20 16:27
弘立當然好,不過貴啊~
小一已15萬一年!
楼主話錢同地点唔係問題嘛!

回覆:培正 or YMCA 新會港青基信

To be fair!
YMCA 只得—年多的歷史,點同 DGS, DBS, TSL,  CKY, etc  比呀?
但暫時,佢算係廉價國際學校。
中文教學都吾淺架,但就冇本地小學咁多補充作業來操練,肯定比本地課程的程度低D。
利申,我係用家,我當然希望佢愈辦愈好。
但,如果冇冒險精神的,我建議揀番D老牌學校安全D。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

YMCA响EK好野火,成日俾日串賣廣吿,過今次himamma真係有啲過份,原來入學校要scan過啲家長係咪upper social class!!!敢問何謂upper social class?! 比得5k or up學費,就算唔係好有錢,都小康之家,重視小朋友教育,本人兒子响YMCA kindergarten就讀,連我老爺奶奶都話其他小朋友好有教養,佢哋啲公公婆婆,爺爺嫲嫲都好斯文,小兒亦未曾响學校受傷。。。

講返樓主,如果頂得住,讀返existing IS吧~好似債券係refundable??唯有當放入定期。由IS轉去famous local唔容易,而且你間IS已經係比較着重中文,又有愛心,係一間好學校。。。如讀YMCA,中學便要出國,洗費都勁,如讀existing IS,雖然學費貴,但可以讀完high school先出國,慳好多(如可住學校宿舍,做part time),其實都係一條數。

回覆:supercrazy 的帖子

點解讀 YMCA 中學就要出國?

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆:himmamme 的帖子

李嘉誠吾通会送個孫去讀 YMCA 咩!
YMCA 就係提供了—個普通家庭也有機會入讀國際學校的機會。

引用:+本帖最後由+himmamme+於+15-1-20+16:11+編

原帖由 himmamme 於 15-01-20 發表
其實一間中中嘅理科,尤其數學,用英文課本加上考英文卷係完全唔代表咩嘢。英文「增值位」只限於睇得明英文題目,但聽、寫、講係等於無,因為老師用中文教書,寫又係數字符號;同有net老師用英文上課分別好大,係未來可否用靈活運用英文嘅關鍵。

回覆 supercrazy 的帖子

YMCA HKCC 有priority 俾 YMCA 基信primary school 而YMCA HKCC 都 getting popular. 今年interview 人數創新高。 佢地學費平 同可接DSE or IGSCE.上hk 大學唔係問題。所以點解要咁快出國

回覆 virgokaren 的帖子

多謝分享! 我鍾意YMCA 平民化。好多人都係YMCA 會員,排早隊報佢既興趣班,佢既kindie 都係先到先得,但去到辦中學,都受好多人negative, 今次攪小學,當然新校就睇邊個有膽量試試。不過我真係好希望佢keep 到平民價。因其他都係d 負擔不來的價。
‹ 上一主題|下一主題