用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細B重讀小一可報直資或津校叩門嗎?
樓主: littlebeany
go

細B重讀小一可報直資或津校叩門嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

回覆:細B重讀小一可報直資或津校叩門嗎?

有d唔同小學始終仲維持「差一年差好遠」個睇法,包括心智、自理。中學大個喇,見真章,校長揀人會專注於「係咪讀書材料」、「個仔有無上進心」上,又的確似你講,一年之間改變唔到咩

醒目開學勳章

重讀小一,真係要個小朋友好top先可以,每間好學校叩門名額有限,就算repeat都未必會爭到,到時會變得比小朋友壓力好大,我自已個人就覺得repeat k3比較簡單,同冇壓力

醒目開學勳章 王國長老

重讀小一唔係叩門喇, 你攪錯左
重讀小一係: 人地K3開學去考小一, 你小一開學去考小一, 係跟隨公開申請咁去apply, 申請n咁多間都得

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 15-2-6 12:21
重讀小一唔係叩門喇, 你攪錯左
重讀小一係: 人地K3開學去考小一, 你小一開學去考小一, 係跟隨公開申請咁去a ...

果個學位唔係叩門學位咩???同埋k3開學即9月,甘同升小一果陣有乜分別?個小朋友都係一舊蕃薯,重讀係因為佢心志未到小一先打算重讀呀

通常揀得再考小一重讀的細B,大部份都應該是想博高一線
跟得辛苦個班,早應在k3察覺到而在那時repeat 了

kk80400 發表於 15-2-6 12:37
果個學位唔係叩門學位咩???同埋k3開學即9月,甘同升小一果陣有乜分別?個小朋友都係一舊蕃薯,重讀係因為佢心 ...
小一一開學就跟K3的小朋友一起考直資及私小的小一位, 雖然一舊蕃薯, 但係係同緊K3小朋友比, 所以大人DD, 希望成熟DD, 而且通常都應該會O係11月左右先面試, 希望可以訓練到一定程度既定性先.  雖然有不少K3生可能更突出, 但起碼係多一個選擇先, 考到先再決定讀唔讀.  

引用:Quote:sissysze+發表於+15-2-5+20:25+請問

原帖由 Sindy 於 15-02-05 發表
同學校人仕有關係囉... 或者可以問下樓主, 收重讀小一, 係破例的, 自己有咩條件係人地要收你呢? 入得DB呢個 ...
嗰個一定係無關係人仕,正如其他 jm 講,有關係嘅第一次apply 就收,使鬼要 apply 第二次 repeat 先收

醒目開學勳章 王國長老

kk80400 發表於 15-2-6 12:37
果個學位唔係叩門學位咩???同埋k3開學即9月,甘同升小一果陣有乜分別?個小朋友都係一舊蕃薯,重讀係因為佢心 ...
我講得詳細D

譬如小朋友今年9月升讀小一, 即14年8-11月已考過d學校, 未有offer, 而家等派位, 假設一路都無特別消息, 叩門又唔成功, 2015年9月就會升去派位的學校
但其實家長心目中有更想讀的學校, 所以在2015年8-11月, 小朋友已經又會同其他k3生一齊去考小一, 準備2016年入讀小一 (同時2015年9月升讀派位小一), 呢次報考, 係同其他準則2016入讀小一生一齊考, 唔係叩門位
到2016年3月左右, 有家長會再報考心儀小學p2插班, 睇下有無機會2016年9月插小2

咁究竟2016年9月, 小朋友係原校升小2, 定轉校升小2, 定轉校重讀小一, 就睇下到時有咩offer喇

咁你明白未?

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 15-2-6 14:45
我講得詳細D

譬如小朋友今年9月升讀小一, 即14年8-11月已考過d學校, 未有offer, 而家等派位, 假設一路都無 ...

一間學校例如: 2016年小一學位(90個),我冇記錯的話係45自,45大抽獎,而叩門同重讀額係會係45自行扣起
比較好d學校,小一學位非常緊張,佢連自已學生都唔比佢重讀,可況比一個叩門,除非你3頭6臂,佢覺得你有投資價值,例如:幫學校拎到乜乜田徑獎,唔係的話好少會比個位你

醒目開學勳章 王國長老

唔好意見我一直講緊自己考果D(直資私校), 唔係津校
‹ 上一主題|下一主題