用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到常寧綠茵PN am offer
樓主: Ms_Phoebe
go

收到常寧綠茵PN am offer [複製鏈接]

Ms_Phoebe 發表於 14-11-21 19:03
你會報那一區的小學?我想比佢讀港𡷊區有名一點的小學,但通常冇校車到將軍澳。港𡷊區樓價貴 ...

我未必會報港島區有名的小學, 因為我本人係不太喜好D超級名校, 我鍾意D學術唔差但又不是家長一聽就是神校的小學. 主要都係會報近番將軍澳的直資或私小.係呀!港島區樓價真係貴, 將軍澳同樣價錢係會買到相對環境設施好一點的樓. 不過, 如果沒有校車到將軍澳, 返港島區那邊某D名小學係比較遠. 如果第時小朋友間學校多功課做, 放學又要參加興趣班, 重要浪費時間係車程度, 好似冇咩時間剩, 會唔會辛苦? 重有如果你目標係D超級名校, 你真係要參考綠茵網站其他分校以往的派位概況睇下滿唔滿足到你. 因為每個人要求唔同, 過往綠茵大部份小朋友考到D直資私小合符我所想要的, 可能係你眼中其實是一般. 最清楚你想給予或小朋友合適的學校係你自己, 意見只供參考, 你自己分析呀! 謝謝!

引用:Quote:Ms_Phoebe+發表於+14-11-21+19:03+你

原帖由 waiwaileung1 於 14-11-22 發表
我未必會報港島區有名的小學, 因為我本人係不太喜好D超級名校, 我鍾意D學術唔差但又不是家長一聽就是神校 ...
多謝你這麼詳盡的分析,我會好好硏究

回覆 Ms_Phoebe 的帖子

不客氣.

我都報左常寧N班啊!全日的,有無分享一下全日是怎樣上課?時間表等?謝謝

常寧同南豐綠茵有咩分別?

回覆:waiwaileung1 的帖子

Hihi, waiwaileung, 我知GF SH 係新校,請問你知唔知有冇小一派位結果可以參考?thanks !

回覆 Ms_Phoebe 的帖子

唔見有公怖.
‹ 上一主題|下一主題