用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日York interview
樓主: Maymeicheung
go

今日York interview [複製鏈接]

回覆 yyshiu 的帖子

想問下你小朋友識吾識答晒d問題呀? 我囝就吾識了,問佢邊架係taxi, 指錯.....

引用:回覆+yyshiu+的帖子 想問下你小朋友識吾識

原帖由 h2dog1 於 14-10-27 發表

想問下你小朋友識吾識答晒d問題呀? 我囝就吾識了,問佢邊架係taxi, 指錯..... ...
我仔都指錯一題但有國際班am offer, 所以不用太擔心!

回覆 winbun 的帖子

HAHA..謝謝你呀..咁以家讀緊K幾呀?

回覆 h2dog1 的帖子

初初問佢咩名唔睬老師,不過可以揸筆畫圈圈,我個B答啱7成咋!表現鎮定,怕怕羞咁。要我提水,送小禮物有thank you老師,拍好椅子。
份問卷填得滿滿,最後am offer .
大家平常心!

我囝都算答到所有問題(老師主要都係要佢用手指出答案或拎老師要既東西而不是用口回答),不過個外籍老師每問完一個玩具/教材,就同每一個玩具say goodbye,搞到我仔每問完一樣玩具都以為interview完,同老師講bye bye及想起身走

咁中國人老師問你野..問得多吾多呀? 我見前2個家長好多野講..但到我就好快問完我既...冇咩要再深入問..

引用:我記得校長曾經講過..所有去IN的小朋友是平

原帖由 yancly 於 14-10-27 發表
我記得校長曾經講過..所有去IN的小朋友是平等的...而且怎可以係INTERVIEW個10分鐘知道小朋友適唔適唔合間學 ...
超級認同!我一向都覺得咁細個interview,學校未必睇到小朋友全部。所以喺喱個forum我一早講過,學校無特別揀擇,唔係要揀個一睇就知係資優嘅。我小朋友in PN時都唔係識答晒,七成啦,但有笑容,坐得定。反而老師同我傾計時,問我點解揀york,我真係講自己心目中所想,老師聽完都笑晒,我果刻覺得老師都認同我,可能就係所謂家校理念相同啦!
一年幾過去,上年我小朋友PN時,開學時一班入面的小朋友確實有大分別,有啲已講句子,有啲仲講bb話。但一年過後,大家都一同成長,我很滿意!

問左兩條問題:
1. 點解覺得york適合我小朋友?
    順帶問對課程是否理解?
2. 如果小朋友係街上扭計,我會點處理?

原來D問題係吾同既...問我點解選呢間, 及平時帶阿囝去邊玩....好快問完..

回覆:今日York interview

我國際班仲簡單,問下生果、動物、簡單物件咋

Our interview was also on last Sat. It was done by NET. She asked my daughter to show her how to use comb/toothbrush, then to point out different vehicles. My daughter answered about 80% of them. We will hope for the best.

我十月頭寄信的,一直都沒有收到信或通知 去 INTERVIEW/簡介會,想問問各位是否好早申請的?
定是我的信寄失了?

回覆:happyapril 的帖子

我9月寄架喇

Just received letter from York.....Dec baby.....got special case offer......need to attend briefing next week....

引用:回覆+winbun+的帖子 HAHA..謝謝你呀..咁以

原帖由 h2dog1 於 14-10-27 發表
回覆 winbun 的帖子

HAHA..謝謝你呀..咁以家讀緊K幾呀?
我仔今年先考K1, 早前interview已收offer

上星期六interview, 剛收到取錄信。希望大家有好消息。

healthysmartbb 發表於 14-10-29 19:06
上星期六interview, 剛收到取錄信。希望大家有好消息。
咁快?又話3-4個禮拜

回覆:healthysmartbb 的帖子

咁快有offer?幾月b?

要留意會有一批小朋友是上年考PN無offer會俾咗下年的K1位。

我係星期六in, 但special case, 要我下星期返去briefing, 咁即係係咪都會有offer 呢?

‹ 上一主題|下一主題