用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你見過最「肉赤」面試情境?
樓主: evil
go

你見過最「肉赤」面試情境?   [複製鏈接]

ozoz 發表於 14-9-21 23:22
比個小朋友入到的話,相信個小朋友都幾大wok,容乜易日日比阿媽星幾巴𠺢。

...
唔好咁講, 我上次同囡囡見完真道, 出去學校開口直頭想用把長柄遮嘔我老公添, 係驚學校門口仲有CCTV影到先忍住咋, 啲老公一到in家長時就好似食錯藥咁, 真係激到嘔晒血。

xiazaimami  搞笑  發表於 14-9-22 15:19

回覆 little_yolky 的帖子

完全明白你感受

回覆 ritachan2012 的帖子

有也奇,幾年前,我帶女去in pn,個亞嬸打開櫃門,我女掛住研究條水喉吾肯埋位講故事。我見到同組個男家長偷笑,一幅少個對手咁樣...
大把呢d人!

引用:去年小女+於所謂神校interview,+小女生個個

原帖由 noellechu 於 14-09-21 發表
去年小女 於所謂神校interview, 小女生個個整齊斯文在禮堂等候,老師宣布那一組開始排隊進入課室面試,所有 ...
我覺得v girl又未必好似大人想既甘,覺得自己優於其他人,我估她只是覺得自己無哭,所以想比媽媽知她叻無哭啫,雖然是少左同理心

引用:Quote:ozoz+發表於+14-9-21+23:22+比個小朋

原帖由 little_yolky 於 14-09-22 發表
唔好咁講, 我上次同囡囡見完真道, 出去學校開口直頭想用把長柄遮嘔我老公添, 係驚學校門口仲有CCTV影到先忍 ...
自從同大女in完小一,未來細女interview 可以單拖的話,我一定自己去。唔怪得知,同大女interview 遇到同學interview ,次次見到個媽媽單拖,個同學有家姐讀私小,我相信係經驗話佢知單拖好d。

回覆 pmmama 的帖子

Agreed. That girl is only 5 years old. Cannot expect her to be perfect.A good chance to teach empathy. If her mom is a V mom, that is another story

引用:Quote:ozoz+發表於+14-9-21+23:22+比個小朋

原帖由 little_yolky 於 14-09-22 發表
唔好咁講, 我上次同囡囡見完真道, 出去學校開口直頭想用把長柄遮嘔我老公添, 係驚學校門口仲有CCTV影到先忍 ...
I remembered your post

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+14-09-22+發

原帖由 ozoz 於 14-09-22 發表
自從同大女in完小一,未來細女interview 可以單拖的話,我一定自己去。唔怪得知,同大女interview 遇到同學 ...
我係老公帶、我唔帶

乜d老公真係咁架?
會唔會遇到一個正常d嘅daddy,有分加架?

其實,我假期少,老公多假,所以如非見家長的話,都會係老公帶

gigayan  認真: 通常d阿媽係緊張到爆, 如   發表於 14-9-23 11:52
little_yolky  靚仔可能有分加  發表於 14-9-23 11:20
隨遇而安

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-09-22+發表自從同

原帖由 mamay 於 14-09-22 發表
我係老公帶、我唔帶
交表老公排,面試我帶,避免面試前發生命案

我自己小朋友因為要自己入去in (兩歲多小小)而喊到豬頭咁我都陪佢喊,覺得自己委屈左佢,咁細個要佢咁辛苦。心都up 埋!

noellechu 發表於 14-9-21 19:21
去年小女 於所謂神校interview, 小女生個個整齊斯文在禮堂等候,老師宣布那一組開始排隊進入課室面試,所有 ...
D小朋友咁細個性格就咁差都有....有無搞錯!!

回覆:BEBIBE 的帖子

我其實prefer老公帶,因為爸爸比較冷靜理性,遇著突發場面,比著我可能會發脾四
but
另一角度,個仔比較聽我講,個女就聽daddy

回覆:你見過最「肉赤」面試情境?

我最肉赤的一次係同阿仔in幼稚園,出黎我問佢識唔識呀?佢答我識又講問左乜呀咁...跟住我問佢,咁老師有冇話你叻呀?佢話冇呀,老師只係同我講要用英文呀!我話人地用英文問你你用乜答人呀?阿仔話用中文!佢話個老師係中國人,識聽中文,佢仲同老師講,叫佢用中文啦,佢識聽架...我真係肉都赤埋呀!

引用:我最肉赤的一次係同阿仔in幼稚園,出黎我問

原帖由 maomaochoi 於 14-09-22 發表
我最肉赤的一次係同阿仔in幼稚園,出黎我問佢識唔識呀?佢答我識又講問左乜呀咁...跟住我問佢,咁老師有冇 ...
你個仔好醒!

回覆:你見過最「肉赤」面試情境?

吓,唔使咁呀

引用:乜d老公真係咁架?會唔會遇到一個正常d嘅da

原帖由 crispin 於 14-09-22 發表
乜d老公真係咁架?
會唔會遇到一個正常d嘅daddy,有分加架?
有架,我一直都話阿囡入到宜家間學校,多得我老公,整個遊戲,佢既參與度係零!臨去宜家學校一定要見父母,之前一晚佢先知學校名 我整晚講一次間學校既要求,點知佢領悟力咁高,第二日主任問咩都接到!反而我就緊張到一片空白。主任超buy我老公,佢每次答完都微笑點頭,我感到成功愈來愈近,個一刻都我直頭覺得我老公頭上有光環!

stephanie714    發表於 14-9-26 11:18
irene_e    發表於 14-9-23 16:56
crispin    發表於 14-9-23 09:57

引用:Quote:gigayan+發表於+14-9-22+22:35+有架

原帖由 ha8mo 於 14-09-22 發表
所以投胎都好緊要
你千金跟著你兩公婆就好喇
可能係爸爸心無雜念,所以先清楚,見多幾間就應該出晒事!

回覆:gigayan 的帖子

吾好意思,我睇左我真係笑左出黎,皆因暫時我老公都係處於不聞不問,希望如有需要必見兩位家長時,我老公都可以好似你先生甘!

‹ 上一主題|下一主題