用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 戒麩,奶,仔仔觸覺敏感消失了
樓主: raphael2009
go

戒麩,奶,仔仔觸覺敏感消失了 [複製鏈接]

Vichang 發表於 14-9-10 18:30
想請教:我最近見特價買左隻豆奶粉,成分見到有啤酒提練嘅 yeast (酵母)。咁係咪都算係有gluten 成分呢?

...
我理解酵母應該無 gluten,等我搵搵料先。

貝珠 發表於 14-9-10 16:10
請教如普通Bb, 但情緒比較差,脾氣比較大,沒有感統問題,但唔肯載帽,戒口會不會有幫助呢?

...
值得試下。我大仔,都係所謂的「普通B」,言語及其他發展正常。但越大越難搞,情緒較易波動,鬧佢時佢可以突然發好大脾氣。做功課、抄手冊,一 PAT 醬,但又未致於讀寫障礙。但總知就樣樣差D啦。戒左口,好好多,親子關係也改善。過去一周,一時心軟,俾佢偷食左少少野,立即有D走樣。足見戒口了,其實佢的自我控制及專注力,有頗明顯改善。

引用:Quote:Vichang+發表於+14-9-10+18:30+想請

原帖由 free_style 於 14-09-10 發表
我理解酵母應該無 gluten,等我搵搵料先。
我自己估:啤酒用小麥做喎。

回覆:free_style 的帖子

Anyway 大家交流下。

funghon 發表於 14-9-4 14:00
請問你邊度驗敏感,可pm給我嗎?
我都想知呀, 可pm我嗎

raphael2009: hello, 請問可否比驗敏感O既資料我?  THANKS!

因為囝囝對香蕉敏感, 一食就痕, 好多時都R 到損晒.
我想同佢去做下TEST, 睇下對咩食物敏感.

我已經同佢轉O左豆奶, 又比gluten free餅仔比佢
一般蛋,牛肉個o的已經無食, 但每日早上會食一個包.
我諗都要買gluten free 粉自己整比佢食

回覆:戒麩,奶,仔仔觸覺敏感消失了

係咪大家誤會左,我的驗血係for 生物療法,如果單單想知驗食咩敏感的我不知道,我仔食生果會肚痾,醫生已經幫佢解決了,其他食物無,但A仔通常對麩質,奶類過敏,醫生話而家就算驗唔出有重金屬,唔代表體內無,而家食一大堆supplement,開始有好轉,如果各位家長真心想試生物療法我先pm,因為金錢並不是一次性的,同埋我並不想hard sell

引用:係咪大家誤會左,我的驗血係for+生物療法,

原帖由 raphael2009 於 14-09-11 發表
係咪大家誤會左,我的驗血係for 生物療法,如果單單想知驗食咩敏感的我不知道,我仔食生果會肚痾,醫生已經 ...
煩請Pm我有關醫生的資料及收費,可以嗎?謝謝

今朝阿仔自己拎玩具玩,同埋尋日對入$坐的玩具車有興趣了,以前阿仔唔掂玩具的,開心到我飛起,感覺佢成個人唔同左

引用:今朝阿仔自己拎玩具玩,同埋尋日對入$坐的

原帖由 raphael2009 於 14-09-15 發表
今朝阿仔自己拎玩具玩,同埋尋日對入$坐的玩具車有興趣了,以前阿仔唔掂玩具的,開心到我飛起,感覺佢成個 ...
So happy for his progress ! I am glad you try the treatment!!! My son could play with his cousins recently. I am so happy his social skills are getting better!! Add oil !!

引用:Quote:原帖由+raphael2009+於+14-09-15+發

原帖由 sky_chan88 於 14-09-15 發表
So happy for his progress ! I am glad you try the treatment!!! My son could play with his cousins re ...
這証明我地無揀錯醫生,我期待佢的語言進步,希望可以快d

TTT520 發表於 14-9-11 12:17
raphael2009: hello, 請問可否比驗敏感O既資料我?  THANKS!

因為囝囝對香蕉敏感, 一食就痕, 好多時都R 到 ...

sorry, 我可能誤會o左.
不過我都對生物療法有興趣, 可否介紹多少少資訊比我?  thanks

要改善情緒及專注力,若希望從 飲食方便開始著手, 可以先從減少吃

1) 含奶 成份(酪蛋白- casine是哺乳類的奶的主要成份,在牛奶中含量達80%)的零食如雪糕、芝士、pizza 等
2) 含麩質(gluten)又名麩質蛋白、麥膠、麵筋、麵筋蛋白是存在於多種穀物中的一種穀蛋白,是大麥、小麥、燕麥、黑麥等穀物中最普遍的蛋白質的食物如麵包店賣的麵包 (同時含有其他添加物)、公仔麵、以麵粉製作的魚蛋、茄汁
3) 含味精及增味劑 (最常見的如 Monosodium glutamate (MSG) 的食品.
4)含基因改造食材 (GMO) 的食品 如基因改造粟米、大豆等

5)另外亦可以減少吃西餐 (多以牛油烹調或以意大利粉、通粉為主食),而更多的留在家中吃飯 (粵式中餐以飯、菜為主)

其實坊間大型超級市場已經比較容易買到 gluten-free 、casine的食材 及零食,  如無麩質的意大利粉、通粉、茄汁、意粉醬等,亦有更多本地有機農場/ 有機健康小店 可以提供 有機 (organic )及 非基因改造 (non-GMO)  的新鮮蔬果及食物。 這些食品的味道我個人覺得是更勝一籌!

聯於 gluten :
麵糰發酵過程中,麵粉當中的麩質蛋白的硫氫鍵氧化為二硫鍵。二硫鍵越多,可以使蛋白質分子結合起來形成大分子網絡結構,增加麵糰持氣性、彈性和韌性。

聯於麩質、酪蛋白對於情緒、専注力的影響可以到書店看資料

參考資料:

http://zh.wikipedia.org/zh-hk/酪蛋白
http://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/麸质
http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9789881292988 《--- 有介紹酪蛋白和麩質如何影響情緒及專注力

raphael2009 發表於 14-9-4 23:17
你揀得私人S,不如揀ABA,醫生話ABA training 係最快見效,我朋友仔仔返ABA 進步好大,但貴,我就用曬d $睇 ...

可以PM生物療法醫生資料及您朋友仔仔上ABA的資料給我嗎?萬分謝謝!

引用:Quote:原帖由+funghon+於+14-09-04+發表請

原帖由 raphael2009 於 14-09-04 發表
ok pm u
Can u pm me the info too?

引用:Quote:原帖由+Alam123+於+14-09-04+發表我

原帖由 raphael2009 於 14-09-04 發表
你揀得私人S,不如揀ABA,醫生話ABA training 係最快見效,我朋友仔仔返ABA 進步好大,但貴,我就用曬d $睇 ...
請問甚麼係 S 位 I 位 ABA ? 有咩分別呀?

回覆:TTT520 的帖子

請問你仔仔飲邊一隻豆奶thx

唉,我女除了奶其它都不肯吃,點戒呢

回覆:Tracymom 的帖子

如果小朋友只能透過奶, 吸收營養, 戒奶會有d 困難。
但如果只奶癮, 可以飲米奶代替。
(米奶一般不能代替配方奶粉。)

請問邊度可驗敏感,可pm給我嗎?

另外想問介食物要先睇醫生

定係自行介?

怕自己自行介,bb會唔夠營養..我個bb18個月大.
‹ 上一主題|下一主題