用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 剛收到陳守仁waiting list有位!苦惱~陳守仁or舊油天? ...
樓主: 王子雞
go

剛收到陳守仁waiting list有位!苦惱~陳守仁or舊油天? [複製鏈接]

回覆:剛收到陳守仁waiting list有位!苦惱~陳守仁or舊油天

至於學 校duty/ 活動e: campus tv , study tour, students ambassador, prefects, tour guide,… …
學生係自由參加,想join就去應徵,我見有些成績冇咁好或 活躍d既同學都有份吖!

回覆:剛收到陳守仁waiting list有位!苦惱~陳守仁or舊油天

兩間都係好學校嚟

引用:如題!苦惱!

原帖由 王子雞 於 14-08-25 發表
如題!苦惱!
兩間都好
你揀唔到?
你有無問過呀仔自己鐘意邊間呢
應該要尊重呀仔

有趣的回覆,有些覺得學校非想像般開心,有些覺得學校唔谷,冇咩玩。請容我以用家身份分享少少,我兩個小朋友係學校既生活。
大仔今年六年級,頭幾年都係隱形人,入親咩team 都係一年貨仔,到三年級直頭四大皆空。我當時都好無奈,但冇辦法呀,老師應該會睇到佢既長處掛。誰不知到四年級,呀仔勁入校隊,我都覺得好出奇,因佢冇係外面學野,冇特訓,成績冇進步過,咁點解會咁既呢?我好記得呀仔當時同我講左句,媽咪,我覺得好似比人係地下掘左出黎,我聽到直頭流眼淚。我終於明白,呀仔唔係比人差,只係佢未ready, 老師冇搵佢。至於免費eca 方面,佢又係超級黑仔王,每年都想抽天文學會,每年都抽唔到。今年六年級了,應該都係冇機會啦,不過唔緊要啦,老師上次遊學團幾面試後收左佢去台灣觀星攝影,已經令佢畢生難忘了。
至於個女,佢讀書麻麻,但操一口流利美國口音既英文。佢係學業上未必搵到自信,但其他方面,佢獲得不少機會。上年三年級已能當選tour guide, 係openday 及幼稚園參觀時得到來訪者非常好既comments, 呢啲都係多得學校比機會。佢好多好朋友,無論中國人也好,非華藉也好,都可以交到朋友,亦不會改左佢既口音呀!試過有女同學黎我家過夜,佢兩個都係用流利英文玩,冇咩問題呢。
所以,要揀邊間學校,真係好睇自己想要乜。我既經驗並不代表每個人都會係一樣,入舊油天亦不一定會谷得好辛苦,真係視乎學生本身能力。係陳守仁同一語境,為何各有不同?所以樓主亦不應以單一例子黎決定所選何校。其他網友建議問下自己小朋友想讀邊間,可能佢既答案就係天主既旨意呢。

引用:Quote:hellolo+發表於+14-8-25+12:36+咁誇

原帖由 silvia_ng 於 14-08-25 發表
劉華肯生仔, 朝偉唔肯生喎, 咁仲唔影響一生
hilarious

我個仔在tsl就讀,今年升5年級,沒有後悔比個仔讀tsl,覺得佢是個充滿自信心的人,去外國旅行時那份自信更顯現,很主動跟外國人溝通。佢英文十分流利,能理解明珠台的節目,識笑。而我只會跟他講中文,沒有額外補英文,他十分喜歡閱讀,未入TSL前都經常閱講,身邊的同學也是一樣,所以整間學校很有閱讀風氣,這也可能是學校選學生的其中一個準則。同學之間會講中文,但只要有人轉台,成班同學立即轉台,很有趣。個人認為交千幾元學費有甘既效果去邊度搵?

咁你小朋友係咩類型? 有得揀, 梗係揀啱自己小朋友嗰間, 或者俾小朋友自己揀, 睇佢對邊間有更大興趣。

引用:Quote:hellolo+發表於+14-8-25+12:36+咁誇

原帖由 silvia_ng 於 14-08-25 發表
劉華肯生仔, 朝偉唔肯生喎, 咁仲唔影響一生
影響兩代?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+14-08-25+發表

原帖由 Gary_family 於 14-08-25 發表
認同!
雖陳要比$,但都只是千多元,出去補習,買個語境都要用呢個價錢啦!可況,陳的學生質素比較有保障! ...

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

醒目開學勳章

TSL

舊油天

hkpapa852 發表於 14-8-25 13:33
請問油天"學術上及升中又優勝", 如何得知?

陳守仁今年有79%學生升上一線中學, 兩間油天都係得60%唔夠
陳守仁要面試,舊油天是派位,陳守仁英文超強,派位超好,一定是陳守仁!

I talked to my friend last night about your case.

He said if he was you, he will choose 舊油天 as his son got some kindergarten classmates goes into 舊油天 and he noted 舊油天 is better than TSL in acedamic level and the English stardard is good too.

During doing the research for my son, some topics talking about TSL, some ppl claimed that this school is good at marketing and got some negative comments too. But 舊油天 got more positive comments with long history without any gimmicks.  In fact, both schools are good.  

(利申: my son is a K3 student now and I am the new comer at Education Kingdom.  Just want to share the my friend's opinion to 樓主 for reference only)

一人一句唔同意見,有人話謝瑞麟,又有人話舊油天,樓主都唔知點揀,不如整個投票比樓主參考下。

回覆:剛收到陳守仁waiting list有位!苦惱~陳守仁or舊油天?

我親自問咗一個用家及朋友的朋友(兩個用家)之後,放棄了TSL。

回覆 bubuG 的帖子

WHY ??

只是一句: 揀選過係會好D

I will choose TSL, it has a very good English and Mandarin atmosphere at school.

回覆:剛收到陳守仁waiting list有位!苦惱~陳守仁or舊油天?

樓主最後決定是?

回覆:王子雞 的帖子

無弟妹陳守仁,有弟妹去油天

‹ 上一主題|下一主題