用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 Interview 會問乜野
樓主: queenie_shum
go

Interview 會問乜野 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Ehyclhphth+於+14-08-25+發表

原帖由 a_for_apple 於 14-08-25 發表
如果根據學校往年嘅習慣,係會不停收表,儲夠人數就 in, 前年有四次面試,舊年有三次面試,今年唔知有冇改

...
不過今年有交表deadline喎。

我個回來時沖出來, 一馬當先....唔好話貼紙, 連自己個名果張都冇埋...唔知玩咩可以甘
未入家長in之前同我地講玩左咩玩具...我地唔多明, 成日想帶我們去看...坐下便不停騷擾 攪到老師不停問管教問題

準備in 家長前, 又係有老師, 問佢玩左d咩(不是面試時), 佢又是答不知, 老師微笑說, 你玩左咩到唔知. 佢後來又是說不知叫咩名...

我見家長部份時, 老師冇問我囝關於面試的嘢, 反而係我覆述咗少少亞仔同我講的情況.  亞仔雖然坐得定, 但全程拎住件玩具, 就算答緊老師嘢都係拎住玩具的. 我事後諗返, 老師問我的問題, 我都答得唔係咁好.

引用:我見家長部份時,+老師冇問我囝關於面試的嘢

原帖由 chanwendy 於 14-08-26 發表
我見家長部份時, 老師冇問我囝關於面試的嘢, 反而係我覆述咗少少亞仔同我講的情況.  亞仔雖然坐得定, 但全 ...
同老師面見時,我同老公都見得麻麻地,因我哋已等了很久,我老公話累、我就肚唔舒服...
不過阿仔就好乖坐在椅上,不過老師都好勁,懂得引導阿仔坐好...而我見一位net teacher 及英文科科長..

麥兜MaMa  你好叻 !!!  發表於 14-8-26 14:09

chanwendy 發表於 14-8-25 10:46
我仔仔係星星, 我見其他組別好似係公仔的.  不過我估款式應該冇特別意義的. ...
因為見有d有1個, 有d 2個, 有d又冇

sasahunghung 發表於 14-8-26 12:15
因為見有d有1個, 有d 2個, 有d又冇
我仔話佢幫老師執返晒啲玩具, 所以老師比粒星星貼紙佢喎.

chanwendy 發表於 14-8-26 12:18
我仔話佢幫老師執返晒啲玩具, 所以老師比粒星星貼紙佢喎.
thx

引用:Quote:原帖由+a_for_apple+於+14-08-25+發

原帖由 Ehyclhphth 於 14-08-26 發表
不過今年有交表deadline喎。
我都見到,但有 ek mami  話打去問過,係冇申請 deadline, 可能只係 9/8 前遞表就可以 23/8 in,  遲咗就要等下次。唔肯定……………

a_for_apple 發表於 14-8-26 13:39
我都見到,但有 ek mami  話打去問過,係冇申請 deadline, 可能只係 9/8 前遞表就可以 23/8 in,  遲咗就要 ...
我都估會有第二輪, 但希望我唔洗再考第二輪啦.

引用:Quote:a_for_apple+發表於+14-8-26+13:39+

原帖由 chanwendy 於 14-08-26 發表
我都估會有第二輪, 但希望我唔洗再考第二輪啦.
大家咁話!

我們是見校長和net, 完全無問過阿仔有關group interview嘅嘢。net問仔仔叫咩名、幾多歲同埋果日天氣係點樣,之後打開本書讀咗2個phonic sounds,叫阿仔讀以這兩個音開頭的動物,仲問阿仔鍾意咩動物、點解鍾意同埋呢隻動物食咩。
至於家長,除了必問點解選嶺小外,仲follow up了好多問卷的問題,所以我覺得嶺小的面試唔簡單。

lingling06 發表於 14-8-26 23:05
我們是見校長和net, 完全無問過阿仔有關group interview嘅嘢。net問仔仔叫咩名、幾多歲同埋果日天氣係點樣 ...
老師都有就我問卷填的嘢 FOLLOW UP 呀.

回覆 lingling06 的帖子

咁你問D野都唔淺喎, 我見家長時, ONLY問左阿仔叫咩名咋, 跟住就話同媽媽傾計

幾時知結果?

面試時話六至八個星期, 我想快啲知.

引用:面試時話六至八個星期,+我想快啲知.

原帖由 chanwendy 於 14-09-05 發表
面試時話六至八個星期, 我想快啲知.
我仲以為可以唔駛填自行份表 tim

a_for_apple 發表於 14-9-5 22:23
我仲以為可以唔駛填自行份表 tim
梗係要交啦, 我記得上年係比預定時間遲咗出結果的, 所以都係交咗好啲.

咦....以前直頭係註冊後才見自行表,我未填過自行,hee....

引用:Quote:a_for_apple+發表於+14-9-5+22:23+我

原帖由 chanwendy 於 14-09-06 發表
梗係要交啦, 我記得上年係比預定時間遲咗出結果的, 所以都係交咗好啲.
係呀!如果六至八星期先知,一定要交

‹ 上一主題|下一主題