用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 小兒像亞氏保加症嗎?(呼喚 Dr. T)
樓主: frodo
go

小兒像亞氏保加症嗎?(呼喚 Dr. T) [複製鏈接]

Re: 小兒像亞氏保加症嗎?(呼喚 Dr. T)

wings230 寫道:
長今一定係資優人....佢D味蕾好敏感<-----資優特徵之一....
通常我煲湯唔敢落D孩子唔食的配料...如南北杏...少少都
飲得出...呃佢唔到ga

-----------
Amendment to the above ........
長今(可能)係資優人....佢D味蕾好敏感<-----資優特徵之一
.......hahaha

faith

我好想問﹕究竟有無人對大長今一點興趣都冇架

我!!我不喜歡看這些婆婆媽媽的戲,領願看明珠臺有時有些講人體太空呀動物重好睇!

frodo....

我曾經上過一個 seminar....係輔導D家長怎
去處理有行為問題的小朋友...個導師係一個
教育心理學家....佢話..."你地好幸運...有一個
咁有挑戰性的小朋友....佢有一個孩子....妻子
是一位老師....每天下班看一下電視新聞....
一家人一起吃飯....關電視...便各自做自己的
工作...孩子在這種「身教」之下...怎會不努力呢?
看看自已...3 am 還在呼朋引類地追看英超直播...
唉!..又怎怪得他沒有紀律的生活習慣呢?

如果有此症係好定唔好呀???

frodo,
           除了大長今,.....我....也會看其它婆婆媽媽的....電視架......不過通常都唔多睇港產電視........之所以唔睇大長今,係因為我唔鍾意成日講飲講食....而已...我希望佢講多d其它婆婆媽媽d野......     
「對弱者的同情往往變成對強者的仇恨,我們尤其要學會如何將這種愚蠢的傾向昇華。」 ---馬斯洛,<<人本心理學>>

wei~~~~你地趁我湊仔放學猛咁傾,無我份! :evil:

我是不看大長今的,所有會哭的電視劇,我都不看.

I'm back! 剛剛去參觀完天文台,剩係開到明天咋,要去就快,下午 4:00 收。

小孩子的天空

点少得你,你同Wings230, faith 係呢度台柱黎架!!

faith

我直情都不睇無綫,不過就好鍾意租DVD睇課囉!

wings230

甘我仔睇怕都係我「身教」有問題啦,因為我地兩公婆都好鍾意四週圍去玩呀!   

manman9934

定唔好呀??? 當然唔好啦!我領願佢 Normal 都不要他是亞氏保加但資優,但一切都不是由我地决定的呢......

那位仁兄的小朋友聰明極有限,否則如何能夠生活在這種死氣沈沈的家庭,"吃飯...各自做自己的工作".....救命呀!!!!竟然還在"暗寸"各聽眾..

因為我就是這種家庭長大的...所以我小學階段定期被老師約見家長(那個年代只有惡名昭彰的頑劣學生才會見家長),當然最諷刺的是我媽媽是小學教師  :wink:

wings230 寫道:
...我曾經上過一個 seminar....係輔導D家長怎
去處理有行為問題的小朋友...個導師係一個
教育心理學家....佢話..."你地好幸運...有一個
咁有挑戰性的小朋友....佢有一個孩子....妻子
是一位老師....每天下班看一下電視新聞....
一家人一起吃飯....關電視...便各自做自己的
工作...孩子在這種「身教」之下...怎會不努力呢?...

DR.T,
      ....你個大頭照好有型呀~~~     
「對弱者的同情往往變成對強者的仇恨,我們尤其要學會如何將這種愚蠢的傾向昇華。」 ---馬斯洛,<<人本心理學>>

frodo 很漸愧的講一句,有時...我最寧願的是他沒有出世.....
因為,這個世界的環境愈黎愈唔住得人;因為,我和老公無法俾到一個令他快樂無比的家給他。
你話我悲觀負面都無辦法架喇....

[quote]我領願佢 Normal 都不要他是亞氏保加但資優,但一切都不是由我地?定的呢......

Dr.T:

哈!原來你小學階段也是'問題兒童',怪不得你咁體諒我們的小朋友.

其實你小時想大人怎麼對你?我兩公婆小時都是乖乖的學生,真的不理解他們的心情.

Dr.T

原來你小學階段也是'問題兒童'?但現在不也是社會棟梁嗎?那我們的小朋友有希望了!!

faith

你居然比我更悲觀負面!?   我都明你揍佢好辛苦,但可能係天將降大任於斯人也,必先勞其筋骨,餓其體膚呢? :wink:

frodo,小孩子的天空,
      你地個仔仔睡了嗎??
最近常上bk,開始有點癮....點算呢??
其實相較於你們兩個的活潑仔仔,我仔仔都唔算辛苦了,我想是我能力有限...太無用吧??

我想dr.t一定也是資優問題兒童吧﹗

frodo:

今日天文台多唔多人,明天我個仔話想去,要排幾耐?好唔好玩呀?

不敢當-在行內人眼中我是一個絕對離經叛道的人...正如我鍾愛的秦博士一樣

frodo 寫道:
...現在不也是社會棟梁嗎?...

唔好玩,齊睇下咋,不過天文台好少開放米去下囉,都話我兩公婆鍾意週圍去玩下嘛!
‹ 上一主題|下一主題