用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無在職媽媽, 小朋友的成績都很好? (好困惑) ...
樓主: rinarina
go

有無在職媽媽, 小朋友的成績都很好? (好困惑) [複製鏈接]

回覆 金毛B媽 的帖子

我都是ftm,囡囡現在小五,成績一向在上遊.
我囡囡自動自覺溫習,小一開始我已放手她自己溫習,因要返工,故囡囡去功課輔導班,叫做託管,基本上功課自己搞dim,放工會看功課.小四開始連功課我都不看了.

關鍵是閱讀.由2歲起我就培養好reading的habbit,所以打好基礎,升小學時就可以自動波.

我有個問題想問問大家,
中英數常都是80幾分,
考全級110人考65
(都唔係一線出名小學,算OK的小學)
你地小朋友如這分數,係唔係咁上下排名

回覆:有無在職媽媽, 小朋友的成績都很好? (好困惑)

其實KG時候教得自律及有學生責任感,小一好易適應

回覆:有無在職媽媽, 小朋友的成績都很好

引用:有,我係在職媽媽,由小一至小五(現在)我

原帖由 aliceandleo 於 14-03-27 發表
有,我係在職媽媽,由小一至小五(現在)我囡囡都係全級第一,每日放工後,我有睇佢功課,睇下佢有咩唔明, ...
羨慕

回覆:有無在職媽媽, 小朋友的成績都很好? (好困惑)

我也是在職媽媽,小朋友成績良好

回覆:rinarina 的帖子

當然一定有啦,好視乎小朋友性格、上進心同資質(當然家長要管教)。我公司個清潔阿姐同老公(做司机)都要返工,對仔女都入到中大,一個仲讀医添!

‹ 上一主題|下一主題